Υπό διάλυση - Η ομάδα "ΖΗΤΑ" της Ελληνικής Αστυνομίας...


Ιδρύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1979. Ο λόγος για το επίλεκτο τμήμα μοτοσυκλετιστών της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Άμεσης Δράσης. Σήμερα 35 χρόνια μετά η ομάδα "Ζ" βρίσκεται σε σημείο καμπής εξαιτίας της απαξίωσης τόσο από την φυσική όσο και από την πολιτική ηγεσία του σώματος.
 

Οργανωτικά προβλήματα, έλλειψη προσωπικού και τεχνικά προβλήματα είναι το τρίπτυχο της απαξίωσης. Καθημερινά οι αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη κατά του εγκλήματος και είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πολίτη.
 

Κριτήρια επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ ήταν το ήθος, το θάρρος, ο ακέραιος χαρακτήρας τους, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποφασιστικότητα, καθώς και η ικανότητα οδήγησης μοτοσικλέτας, κριτήρια που και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν την βάση επιλογής ενός δικυκλιστή.

Το τελευταίο (περί ικανότητας οδήγησης) ήταν και το σπουδαιότερο γιατί ο μοτοσικλετιστής της Α.Δ. έπρεπε να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και επικίνδυνους ελιγμούς. Σήμερα η ομάδα "Ζ" βρίσκεται σε σημείο καμπής μη μπορώντας να προσφέρει όσα θα μπορούσε υπό διαφορετικές συνθήκες. Η ομάδα "Ζ" έχει απαξιωθεί εξαιτίας της σύστασης της ομάδας "ΔΙΑΣ" και αφετέρου λόγω της έλλειψης επιχειρησιακής παιδείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως υπάρχουν μοτοσυκλέτες που χρονολογούνται από το 1997 και ακόμα κυκλοφορούν.

Ο λόγος για τις μηχανές SUZUKI GSX-750P όπου οι περισσότερες εκ των οποίων χρονολογούνται προ του 2000 ενώ δεν λείπουν και αρκετά που είναι προ του 1998. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τα συγκεκριμένα «βγάζουν» πολλές τεχνικές βλάβες ενώ οι χιλιομετρητές τους έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Τέλος, για να λέμε και τα πράματα με το όνομα τους, δεν είναι και λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί στην κυριολεξία με χρήματα από την τσέπη τους συντηρούν τις μοτοσυκλέτες τους.

Δυστυχώς η ομάδα "ΔΙΑΣ" αποτέλεσε μια καθαρή λύση επικοινωνιακού χαρακτήρα με το πρόσχημα πως κάτι καινούργιο δημιουργήθηκε, πως πάρθηκε κάποιο μέτρο. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είναι στο σύνολο τους ανεκπαίδευτοι, οι περισσότεροι δε μη γνώστες της ανατομίας της μοτοσυκλέτας, εξ ου και τα δεκάδες ατυχήματα που έχουν κάποια εκ των οποίων θανατηφόρα. Επιπλέον, θα πρέπει να απαλλαχθούν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης από την φύλαξη στόχων όπως προξενεία ή πρεσβείες.

Στην Θεσσαλονίκη λόγου χάρη η φύλαξη του Τουρκικού προξενείου απασχολεί δύο ζεύγη όταν συνολικά σε κάθε βάρδια η ομάδα Ζ Θεσσαλονίκης παρατάσσει 4 ζεύγη περίπου για περιπολίες στην πόλη. Ακόμα και για πρακτικούς λόγους, η μηχανή ως μέσο αστυνόμευσης διεθνώς χρησιμοποιείται από έναν αστυνομικό για λόγους ευελιξίας στην κίνηση αλλά και λόγω της φύσης της. Δύο αναβάτες μπορεί να έχει μόνον για λόγους αναψυχής. Φυσικά, να μην σχολιάσουμε πως ο στόλος της ΔΙΑΣ στερεί και κονδύλια από την Ζ για τα στοιχειώδη…

Είναι απαραίτητο επίσης, να επεκταθεί το ωράριο των μοτοσυκλετών των ομάδων ΔΙΑΣ και Ζ και πέραν των 02.00 το πρωί (ξημερώματα) με την υιοθέτηση βάρδιας ανάλογης με αυτής των περιπολικών. Αδυνατούμε να καταλάβουμε, για ποιόν λόγο οι αστυνομικοί αυτών των ομάδων σταματούν στις 2, λες και το έγκλημα σταματά εκείνη την ώρα ή πως αρκούν τα περιπολικά που παρατάσσει η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης και περιπολικά μέτρων τάξης από τα αστυνομικά τμήματα. Αντιλαμβανόμαστε, πως ειδικά τους χειμερινούς μήνες η κίνηση στην μοτοσυκλέτα είναι δύσκολη λόγω του ψύχους αλλά τουλάχιστον από τον Φλεβάρη ως τον Νοέμβριο επιβάλλεται η χρησιμοποίηση των δικυκλιστών.

Συν τις άλλοις οι αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" χρειάζονται υλικά και σύγχρονες μοτοσυκλέτες. Υλικά προστασίας για την μηχανή και υλικά προστασίας και καταστολής του εγκλήματος. Όσο για τις μοτοσυκλέτες δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Χρήματα μπορούν να βρεθούν είτε από δωρεές είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, μένει να διεκδικηθούν.

Όσο για το προσωπικό χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση. Η κατάσταση είναι δραματική στην Αθήνα ιδίως. Το βασικότερο όμως είναι η φυσική ηγεσία να στηρίξει την Ομάδα "Ζ". Αν πραγματικά η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος σε πρώτο χρόνο δεν έχει παρά να ενισχύσει την μάχιμη αστυνόμευση. Και μάχιμη αστυνόμευση σημαίνει, εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποδομή, επιλογή προσωπικού με υψηλά στάνταρ, ηθικό.

Πηγή ➤ defencenews

 
ΕΝΑΣ ΖΗΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ.
 
Μήνυμα
 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙ.ΑΣ
 
Έξι μηνών αστυφύλακας...
 
Ομάδα ΖΗΤΑ. Δέος στο γραφείο της ομάδας. Δεσπόζει η φωτογραφία του Αρχ/κα Αντώνη ΛΟΥΠΑΣΑΚΗ. Σκοτώθηκε εν ώρα Υπηρεσίας στη Λ. Αμφιθέας, το 1987. Νοιώθω ότι σηκώνω το βάρος της δόξας του. Φοράω τη δερμάτινη στολή και προχωράω αγέρωχα. Καμαρώνω που υπηρετώ σε υπηρεσία πρώτης γραμμής, με ιστορία Ηρώων.

Μέχρι και το 2003 που αποχώρησα από την Ομάδα ΖΗΤΑ, για να υπηρετήσω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, μορφές ηρώων συναδέλφων (Αρχ/κας ΚΩΣΤΑΣ Δημήτριος, Αστυφύλακας ΓΟΝΤΙΚΑΣ Ευάγγελος, Αστυφύλακας ΛΑΟΥΡΔΑΣ Ανδρέας, Αστυφύλακας ΚΟΤΣΙΑΣ Δημήτριος και ΔΗΜΟΣ Παναγιώτης), με άνδρωσαν, με σήκωσαν ψηλά, το πείσμα για προσφορά μεγάλωνε, η λέξη «ΚΑΘΗΚΟΝ» πήρε άλλο νόημα, η συναδελφικότητα έγινε σημαία και περήφανα βροντοφώναζα την υπηρεσία που υπηρετούσα.

Νέοι συνάδελφοι της Ομάδας ΔΙΑΣ: Να είστε περήφανοι. Ο άδικος χαμός (δολοφονία) των συναδέλφων μας, ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ Ιωάννη και ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗ Γεωργίου είναι οδηγός μας και κυρίως οδηγός δικός σας. Είναι Τιμή όλων μας που είχαμε στο Σώμα τέτοια Παλικάρια. Τιμή σας που ο άδικος θάνατός τους, ανέδειξε στα μάτια του κόσμου, το έργο που προσφέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Τιμήστε τους, με την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο.

Και ποτέ μην ξεχνάτε τους νεκρούς Ήρωες Συναδέλφους και τις οικογένειες που αφήνουν πίσω τους.

Συμπαρασταθείτε στους τραυματίες και βοηθήστε τους να ξεπεράσουν το σοκ του χαμού των συνεργατών τους.

Ένας Αστυνομικός που υπηρέτησε ως Δικυκλιστής

(ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ - ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ)

Το παραπάνω μήνυμα απεστάλη στο PoliceNET.

Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2011
 
 
Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου