Tο Συνθετικό Ναρκωτικό που Έχει «Γονατίσει» την Ρωσία...

elas-lyste_blogspot

 Ο Ilya στέκεται δίπλα σε ένα παγκάκι, κοντά στην πλατεία Pushkin της Μόσχας και βάζει ένα κομμάτι μιας πράσινης ουσίας στην άκρη του τσιγάρου του. Καπνίζοντάς το, ο Ilya «χάνεται» για τα επόμενα 15 λεπτά, γνωρίζοντας μια εμπειρία που μοιάζει με το μεθύσι, καθώς χάνει την αίσθηση του χώρου, του χρόνου, της ομιλίας και των άκρων του. 

Μόλις έχει χρησιμοποιήσει μια ουσία που λέγεται spice, ένα καπνιστικό μείγμα ναρκωτικών ουσιών που ψεκάζεται πάνω σε «αθώα» βότανα. Το αποτέλεσμα μοιάζει λίγο στην μαριχουάνα. Δύο χρόνια μετά την πρώτη του δοκιμή, ο Ilya θα πεθάνει σε ηλικία 35 ετών, μετά από μια υπερβολική δόση βότκας, ηρωίνης και spice, μέσα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον αδερφό του και τη μητέρα του. Ο αδερφός του, που είχε καπνίσει και αυτός spice το ίδιο βράδυ μαζί με τον Ilya, βρίσκεται πλέον σε κλινική αποτοξίνωσης. 

Τους τελευταίους μήνες, το spice έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο πάνω από 700 Ρώσους, ενώ έχει προκαλέσει τουλάχιστον 24 θανάτους, αναγκάζοντας τις αρχές να κυνηγήσουν το εμπόριο μιας ουσίας που έχει αντικαταστήσει πλέον σε επικινδυνότητα τόσο την ηρωίνη, όσο και το περίφημο krokodil που κάνει τους χρήστες να σαπιζουν.

O Yevgeny Roizman, ο δήμαρχος του Yekaterinburg, της τέταρτης σε μέγεθος πόλης της χώρας και ένας από τους ιδρυτές του ιδρύματος City Without Drugs, δηλώνει πια πως «η ηρωίνη είναι πλέον ένα πρόβλημα που ανήκει στον παρελθόν της Ρωσίας», καθώς το spice χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο και προσελκύει νεαρότερους χρήστες.

«Ο κόσμος δεν ξέρει τι καπνίζει και για αυτό το λόγο τα αποτελέσματα είναι τόσο ολέθρια», δήλωσε ο Roizman στο VICE News. «Τους φέρνουν στα ψυχιατρεία και δεν ξέρουν τι να τους κάνουν, καθώς οι περισσότεροι χρήστες της ουσίας συνήθως τρελαίνονται. Το spice προκαλεί τεράστιες ψυχολογικές ζημιές».

Το spice μπήκε στα δελτία ειδήσεων της Ρωσίας στα τέλη του Σεπτέμβρη, όταν 150 χρήστες της ουσίας δηλητηριάστηκαν και τέσσερις πέθαναν στην ευρύτερη περιοχή του Kirov, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος, ο οποίος μετά από χρήση spice κοντά στις όχθες ενός ποταμού, έπεσε στο νερό και πνίγηκε. Το φαινόμενο σύντομα απέκτησε χαρακτηριστικά επιδημίας, καθώς έξι χρήστες της ουσίας πέθαναν στο Surgut της Σιβηρίας, άλλοι δύο στο Komi Republic, ενώ πολλοί ακόμα χρήστες spice σε όλη την χώρα δηλητηριάστηκαν. Μια 16χρονη μετανάστρια από το χτυπημένο από τον πόλεμο Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, πέθανε τον Οκτώβριο στο Krasnodar της νότιας Ρωσίας, μετά από χρήση spice.
 

Πηγή ➤ vice

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου