ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ εξελίξεις: Παγκόσμιος συναγερμός - Εκτός ΔΝΤ η Ελλάδα???

elas_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤Εξέλιξη σοκ...

Ερωτηματικό άν η Λαγκάρντ θα μας κηρύξει σε κατάσταση χρεοκοπίας η θα μας δώσει "χάρη" ενός μηνός - Η κυβέρνηση το πρωί θα υποβάλλει νέο αίτημα για μετάθεση της πληρωμής στις 30 Σεπτεμβρίου - Το σενάριο που οδηγεί τη χώρα εκτός ΔΝΤ

Στη χορεία των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν -που επί δεκαετίες σπαράσσεται και από εμφυλίους- συγκαταλέγεται πλέον και η Ελλάδα, από τη στιγμή που και αυτή αθέτησε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έληγαν στις 30 Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς μάλιστα να έχει κατοχυρώσει καν πρώτα και την «ομπρέλα προστασίας» που είχε εδώ και πέντε χρόνια υπό το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά την έχασε στη 1 μετά μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Είναι όμως και η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που αθετεί πληρωμή της στο ΔΝΤ, προκαλώντας αντιδράσεις και εκνευρισμό σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη.

Η κυβέρνηση δια του κυρίου Βαρουφάκη ανακοίνωσε από το μεσημέρι ότι δεν θα πληρωθεί η δόση την Τρίτη. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης (μία ώρα Ελλάδος ή 18.00 ώρα Ουάσινγκτον) η οφειλή των 1,53 δισ. κατέστη ουσιαστικά ληξιπρόθεσμη, αλλά τυπικά θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη, πιθανώς έως τη Δευτέρα.

Διαδικαστικά, πρέπει πρώτα να ξημερώσει η Τετάρτη και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. Κανονικά αυτό μπορούσε να το κάνει ένα μήνα μετά, αλλά θα το πράξει άμεσα!

Στη συνέχεια η Αθήνα θα έχει περιθώριο 30 ημερών για να αποπληρώσει την οφειλή, πληρώνοντας όμως και τόκους υπερημερίας ενώ απειλείται και με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου (θα το κερδίσει άλλη χώρα).

Την κυβέρνηση πάντως τις ώρες αυτές απασχολεί περισσότερο η παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος, το δημοψήφισμα, το ό,τι οι τράπεζες στη χώρα παραμένουν κλειστές, χρόνος και χρήματα τελειώνουν, ενώ και η χώρα απειλείται να βρεθεί εκτός ευρώ.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν την μη πληρωμή στο ΔΝΤ σαν μικρότερο «κακό» από τη μη πληρωμή των 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, αν αντέχει η Ελλάδα ως τότε, θα είναι η 20η Ιουλίου και η πληρωμή του πρώτου «ακούρευτου» ομολόγου αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τριάντα μέρες μετά πρέπει να πληρωθεί και το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Εκτός ΔΝΤ η Ελλάδα;
Σε καμία περίπτωση όμως η αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θεωρείται «παίξε-γέλασε». Εκείνο που ίσως σώζει την κατάσταση είναι πως η δόση θα βγει μεν ληξιπρόθεσμη αν δεν πληρωθεί, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου.

Και ενώ ένας μήνας μπορεί να φαίνεται … αιώνας, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων και των επομένων ωρών, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για τον οποίο έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος κ. Ρέγκλινγκ να ζητήσει και ο ESM ως άμεσα απαιτητά όλα τα χρήματα (140 δισ. ευρώ) που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα.

Εκτός των άλλων, πάντως, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί και εκτός ΔΝΤ μετά από 70 χρόνια, αν δεν πληρώσει τελικώς την δόση που άφησε απλήρωτη.

Συγκεκριμένα, το τυπικό των κυρώσεων που ενεργοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ προβλέπει:

1.      Αμέσως το ΔΝΤ στέλνει ειδοποίηση οφειλής  στην Ελλάδα για την καθυστέρηση της πληρωμής της.

2.      Διακόπτεται κάθε νέος δανεισμός στη χώρα (τα 3,6 δισ. που ανέμενε από πέρυσι η κυβέρνηση)

3.      Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

4.      Μετά από ένα μήνα, η Λαγκάρντ έπρεπε να ειδοποιήσει  το εκτελεστικό συμβούλιο της ότι η υποχρέωση αυτή είναι ληξιπρόθεσμη. Η ίδια όμως έχει πει πως θα περάσει αμέσως στο στάδιο αυτό -ενδεικτικό ίσως και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στους δανειστές!

5.       Η Λαγκάρντ ειδοποιεί την Ελλάδα να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αμέσως, ενώ εκδίδεται καταγγελία από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.

6.      Μετά από τρεις μήνες καθυστέρησης, αναρτάται ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ για την ύπαρξη και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κόβεται η πρόσβαση στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα που αναλογούν στη χώρα βάσει των εισφορών της και μπαίνουν στο αποθεματικό του ΔΝΤ.

7.      Για έξι έως 12 μηνών καθυστέρηση, το Ταμείο μπορεί να επανεξετάσει την πρόσβαση της Ελλάδας Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.

8.       Έως 15 μήνες καθυστέρηση, η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί να ανασταλεί.

9.       Στους 18 μήνες, λαμβάνεται απόφαση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου και εκπροσώπησης της χώρας στο Ταμείο.

10.  Στους 24 μήνες, ξεκινούν μέτρα για την έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ.
 

Πηγή ➤ tro-ma-ktiko

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου