Μια ζωή πληρώνεις για να πάρεις μια σύνταξη, και τώρα η παγκόσμια οικονομική δικτατορία σου λέει “ψόφα”.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ To BBC αποκαλύπτει…

Αυτά που έπρεπε να δείχνουν τα Ελληνικά κανάλια, τα δείχνει το BBC. Έτσι για να καταλάβουμε τι σημαίνει ενημέρωση και τι σημαίνει δημοσιογραφία. Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι θεωρούνται πετυχημένοι όταν καλούν στο στούντιο πολιτικούς που φωνάζουν και τσακώνονται. Κι’  αυτοί καμαρώνουν, και περιμένουν με αγωνία τα νούμερα της τηλεθέασης…. Στο BBC οι δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ.

Το BBC που λέτε βρέθηκε στην Κρήτη και έκανε ένα μίνι οδοιπορικό με έναν 80χρονο συνταξιούχο αγρότη, ο οποίος μαζεύει χόρτα στα βουνά του Λασιθίου. Τα άγρια χόρτα του βουνού έχουν αποτελέσει την βάση της κρητικής διατροφής από τα αρχαία χρόνια, αλλά τώρα με το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, η αναζήτηση τροφής στα βουνά μπορεί να γίνει για μία ακόμα φορά τρόπος ζωής. Αυτά λίγο-πολύ ανέφερε η δημοσιογράφος του BBC, Heidi Fuller-Love, στο ρεπορτάζ που έκανε.
Η δημοσιογράφος παρέα με τον συνταξιούχο, πήγε σε μία από τις συχνές του εξορμήσεις, στα όρη του Λασιθίου, για να μαζέψει χόρτα, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να «διαφυλάξει» τα καλά σημεία από άλλους ενδιαφερόμενους…. Και λέει η δημοσιογράφος: «Μόλις 70 χρόνια πριν η πείνα στην Ελλάδα ήταν εξαπλωμένη. Οπότε δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι τα σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς τα χόρτα, με τα οποία οι άνθρωποι επιβίωναν, όχι πολύ καιρό πριν, φυλάσσονται πολύ προσεκτικά».

Μετά από διαδρομή μίας ώρας και έχοντας φτάσει στον προορισμό τους, ο 80χρονος έχει ξεκινήσει να γεμίζει τη σακούλα του. Είναι θυμωμένος γι’ αυτό και κατηγορεί αποκλειστικά την Ευρώπη. Επιστρέφοντας στο φτωχικό σπίτι του, των δύο δωματίων, δείχνει στη δημοσιογράφο έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος, 180 ευρώ για δύο μήνες. Σαν συνταξιούχος αγρότης ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ, αλλά τώρα, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας βαθαίνει, η σύνταξή του θα μειωθεί στα 300 ευρώ. Και δεν το λέω εγώ, έτσι αναφέρει στο άρθρο του το ΒΒC. Και το άρθρο κλείνει με τα λόγια του 80χρονου, καθώς έχει σερβίρει τα χόρτα:

«Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι τα μόνα που θα έχω να φάω. Σύντομα θα επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και θα είναι δύσκολο για μας, πολύ δύσκολο».

Πηγή ➤ nikosonline


Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου