Μειώσεις από 3­ έως 5% στις συνολικές αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια θα επέλθουν με την εφαρμογή της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς



ΛΥΣΤΕ blog ➤

Μειώσεις από 3­ έως 5% στις συνολικές αποδοχές των 250.000 αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια θα επέλθουν με την εφαρμογή της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα  τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς και ερευνητές, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να ενταχθούν στην φιλοσοφία του Ενιαίου Μισθολογίου από τις αρχές του 2016. Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3­-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος της πρότασης της κυβέρνησης που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο Επίτευξης Στόχων και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.

Στην κατηγορία τω ειδικών μισθολογίων εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του νομικού συμβουλίου του κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία στο Λιμενικό σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ειδικό μισθολόγιο μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτό με το οποίο αμείβονται οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς διαφοροποιείται από τις αμοιβές του Ενιαίου Μισθολογίου στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Την δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το δημόσιο επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Βερναρδάκης ως αντίβαρο στην σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Η ιδέα για την διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου στους υπαλλήλους των λογιστηρίων και των οικονομικών υπηρεσιών όπου θα προβλέπεται ένα μπόνους κάθε χρόνο αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα, είχε συζητηθεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου ως αντίβαρο στην απαίτηση των συνδικαλιστών του υπουργείου Οικονομικών να διαμορφωθεί ειδικό μισθολόγιο στο συγκεκριμένο υπουργείο για να προστατευτούν οι επιπλέον αποδοχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι ως προσωπική διαφορά.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μία σειρά ειδικών επιδομάτων τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό προκειμένου να υπολογίζεται και στην σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου. Σήμερα ένα καθηγητής σε ΑΕΙ από τον μισθό των 1400 ευρώ που λαμβάνει τα 900 αποτελούν βασικές αποδοχές και τα 500 είναι επιδόματα. Με την νέα φιλοσοφία αποδοχών των ειδικών μισθολογίων, οι βασικές αποδοχές θα φτάσουν τα 1.200 ευρώ και θα διατηρηθούν μόνο τα τέσσερα επιδόματα του ενιαίου μισθολογίου που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάργηση των επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια και την μερική ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της ενσωμάτωσης επιδομάτων στα μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων, των ερευνητών και των εργαζομένων σε Ινστιτούτα ερευνών. Στην προοπτική της ενσωμάτωσης των τριών ειδικών μισθολογίων σε ένα, ευνοημένοι αναμένεται να είναι οι ερευνητές καθώς λαμβάνουν τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς.

Ποια επιδόματα μπαίνουν στην πρέσα των μειώσεων

Τα επιδόματα που σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές είναι:

Για τους ένστολους:

Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
Ειδικής απασχόλησης που δίδεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους
Εξοδα παράστασης
Ευθύνης Διοίκησης
Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
Ειδικών συνθηκών
Των πανεπιστημιακών καθηγητών:

Διδακτικής προετοιμασίας
Δημιουργίας βιβλιοθήκης
Έρευνας
Έξοδα Παράστασης
Τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών:

ταχύτερης διεκπεραίωσης
πάγια αποζημίωση
Τα επιδόματα των ιατρών:

επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης
πάγια αποζημίωση
Τα επιδόματα των διπλωματικών:

το Κίνητρο Απόδοσης
Ξενίας­ Παράστασης
Πάγια αποζημίωση

Πηγή ➤ thetoc

Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου