Έκτακτο σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για Ειδομένη: Σκέφτονται μεταφορά προσφύγων σε κτίρια με Wi-fi και TV.ΛΥΣΤΕ blog ➤ Αλλαγή κατεύθυνσης στο σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από το αδιέξοδο της προσπάθειας μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας.

Στελέχη του της λεωφόρου Κατεχάκη παρατηρώντας την καθυστέρηση στην κατασκευή δομών φιλοξενίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη βόρεια Ελλάδα σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της εκμίσθωσης πέντε εγκαταλελειμμένων ή κενών βιομηχανικών αποθηκών εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2.000 άτομα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Ειδομένη.

Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνουν ότι αυξήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας, εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που εξελίσσονται στην περιοχή. Παράλληλα, όμως τα άτομα αυτά δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το Κιλκίς, καθώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα. Έτσι, βρέθηκε η χρυσή τομή της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν πάρα πολύ από την Ειδομένη.

Κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη, αναζητήθηκαν πόροι για την εκμίσθωση χώρων που έχουν τις προϋποθέσεις για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών, κοντινούς στην περιοχή της Ειδομένης, για να ξεπεραστούν τα ψυχολογικά αναχώματα του ονείρου διαφυγής προς την Ευρώπη.

Αναζητήθηκαν τέτοιοι χώροι και σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε μεγάλες βιομηχανικές αποθήκες, προκειμένου να μετακινηθούν σε αυτές οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Μία από αυτές βρίσκεται στα Λαγκαδίκια του νομού Θεσσαλονίκη, ενώ και οι υπόλοιπες βρίσκονται στην περιφερειακή βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.

Σε κάθε μία από αυτές υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 2.000 άνθρωποι. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες διαμόρφωσης αυτών των χώρων ώστε να είναι λειτουργικοί για τις ανάγκες της καθημερινότητας προσφύγων και μεταναστών. Πηγές του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι οι αποθήκες θα έχουν μεγάλο αριθμό τουαλετών, μπάνια, ζεστό νερό και παιδότοπους. Στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μετακινηθούν από την Ειδομένη, οι χώροι «διαφημίζονται» για την παροχή ασύρματου δικτύου ίντερνετ, τηλεοράσεων με συνδρομητικές συνδέσεις για την θέαση αραβόφωνων τηλεοπτικών δικτύων και του αραβόφωνου δελτίου της ΕΡΤ, αλλά κυρίως για τακτικά δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, που θα τους εξυπηρετούν στις μετακινήσεις τους σε κοντινές αγορές.

Σε αυτές τις υπό δημιουργία δομές, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, θα επιχειρηθεί η «φιλτραρισμένη» διαδικασία πρόσβασης, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος παράξενων ΜΚΟ και αλληλέγγυων εθελοντών, που ήταν ύποπτοι για την διασπορά φημών ανοίγματος των συνόρων και υποκίνησης ταραχών. Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή και προσέγγιση εκείνων που επιθυμούν να μετακινηθούν σε τέτοιου τύπου δομές, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές για την τελική φάση της μετεγκατάστασής τους.

Πηγή ➤ huffingtonpost

Share on Google Plus

gamers της πλάκας πολυ γελιο

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου