Γιατί το Άγιο Όρος είναι άβατο για τις γυναίκες. Σε ποια άλλα μέρη στον κόσμο απαγορεύεται η είσοδος γυναικών.



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Οι θεωρίες πίσω από την απαγόρευση και οι γυναίκες που κατάφεραν να μπουν


Το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί αύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου.

Σε εκτενές δημοσίευμά του το BBC, εξηγεί το λόγο για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μία τέτοια απαγόρευση.

Εάν θέλεις να επισκεφθείς το Άγιο Όρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δείξεις το διαβατήριό σου. Πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και μόλις 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα ενώ δεν επιτρέπεται να παραμείνεις για περισσότερες από τρεις ημέρες, εξηγεί το BBC.



Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.

Ο Dr Graham Speake, συγγραφές του βιβλίου «Άγιον Όρος: Ανανέωση στο Περιβόλι της Παναγίας» εξηγεί στο βρετανικό μέσο ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το Άγιο Όρος θεωρείται άβατο για τις γυναίκες.



«Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία βγήκε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε», αναφέρει ο Dr Speake. «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος», συνεχίζει.

Η απαγόρευση ισχύει για γυναίκες και θηλυκά κατοικίδια με εξαίρεση τις γάτες. «Υπάρχουν πολλές γάτες κι αυτό θα έλεγα είναι καλό γιατί έτσι δεν υπάρχουν ποντίκια» σημειώνει ο συγγραφέας. «Δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους ενώ φροντίζουν να τρώνε λιτά». «Τρώνε λίγο σε καθημερινή βάση ακόμα και το τυρί με μέτρο». Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Όσον αφορά τους άντρες τα πράγματα είναι απλά: «Ο κανόνας είναι ότι οι άντρες πρέπει να είναι ικανοί να μεγαλώσουν γενειάδα αν πρόκειται να πάνε στον Άγιο Όρος και ίσχυε μία απαγόρευση για τους ευνούχους και τα αγόρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο», λέει ο Dr Speake. Ο λόγος ήταν ότι μία γυναίκα θα μπορούσε να υποδυθεί ότι είναι κάτι από τα δύο παραπάνω κι έτσι να μπει στον ιερό τόπο.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι τα αγόρια συχνά έρχονται αν συνοδεύονται από έναν ενήλικο -συνήθως τον πάτερα τους – και έχω δει παιδιά ακόμα και 10 ετών».



Οι γυναίκες που τα κατάφεραν παρά την απαγόρευση

Παρά την απαγόρευση, υπήρξαν γυναίκες που κατάφεραν να επισκεφθούν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, μεταξύ 1946 και 1949, το Άγιο Όρος χορήγησε άσυλο σε ομάδες χωρικών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Επίσης το 1953 μία Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου, ντυμένη άντρας, κατάφερε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Η κίνησή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να περάσει νόμο που απαγορεύει την είσοδο των γυναικών στην περιοχή με μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες για όσες τον παραβούν.

Πρόσφατα, τον Μάιο του 2008, τέσσερις γυναίκες από την Μολδαβία, θύματα ουκρανών διακινητών βρέθηκαν στο Άγιο Όρος. Η αστυνομία τις συνέλαβε αλλά ένας αξιωματικός είπε ότι οι μοναχοί δήλωσαν ότι τις συγχωρούν για την παρουσία τους εκεί.

Σε ποια άλλα μέρη απαγορεύεται η είσοδος γυναικών

1. Στο ναό Σαμπαριμάλα της Ινδίας απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες που έχουν ηλικία από 10 έως 50 ετών. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση και ζητούν την άρση της. Για το λόγο αυτό η υπόθεση έχει φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

2. Το βουνό Omine στη Ιαπωνία θεωρείται ιερός τόπος για τους πιστούς της Shugendo, μίας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας και ένα μέρος όπου οι οπαδοί της δοκιμάζουν την πίστη τους μέσα από έντονες σωματικές προκλήσεις.

3. Στην περιοχή Herbertstrasse στο Αμβούργο απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών και στις γυναίκες.

Πηγή ➤

Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου