ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ - Έμειναν μόνο οι σκηνές...

elas-lyste_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Ο πολύβουος καταυλισμός της Ειδομένης έχει πλέον σιγήσει… Στις σιδηροδρομικές γραμμές βρίσκονται μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι που περισυλλέγουν ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στις ράγες.

Μετά από 70 περίπου ημέρες, τα δρομολόγια των τρένων ξεκίνησαν και πάλι. Η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης ολοκληρώθηκε ειρηνικά σήμερα το πρωί, και οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλέον μεταφερθεί σε καταλληλότερες δομές φιλοξενίας ανά την Βόρειο Ελλάδα.

Ορισμένοι από αυτούς, και πιο συγκεκριμένα 783 άτομα, μεταφέρθηκαν στα κέντρα με 18 λεωφορεία. Άλλοι έφυγαν με τα πόδια… Η μικρή προσφυγική «πολιτεία» της Ειδομένης έχει πλέον διαλυθεί, και οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Την παρουσία των προσφύγων «μαρτυρούν» πλέον μόνο ορισμένα ρούχα, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια που εγκαταλείφτηκαν στις άδειες πλέον σκηνές.


Επίσκεψη Τόσκα 
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που επισκέφτηκε τον άτυπο καταυλισμό συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.


«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, και συνέχισε: «Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν».


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, περίπου 5.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε οργανωμένους καταυλισμούς. Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση (πλην των φωτορεπόρτερ και της κάμερας του ΑΠΕ και του συνεργείου της ΕΡΤ), ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είσαστε εσείς εδώ».



Πηγή ➤ ethnos

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου