Μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ με 36 νεκρούς και 147 τραυματίες



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ με 36 νεκρούς και 147 τραυματίες σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ «έδειξε» τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους, είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ.

Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας». «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.



Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι  τρεις ένοπλοι ζωσμένοι με εκρηκτικά και με καλάζνικοφ έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί. Ο ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Ενεργοποίησε τα εκρηκτικά ενώ πάλευε με τον αστυνομικό

Η αστυνομία επενέβη αμέσως και άρχισε μάχη με ανταλλαγή πυρών μέσα στο κτίριο. Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, εκείνη τη στιγμή ένας αστυνομικός επιτέθηκε στον ένα τρομοκράτη με σκοπό να τον ακινητοποιήσει. Ο ένοπλος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πάνω του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο ακαριαία.

Αμέσως μετά ανατινάχθηκαν και οι άλλοι τρομοκράτες.

 Στο αεροδρόμιο επικράτησε πανζουρλισμός με τους επιβάτες και επισκέπτες να τρέχουν πανικόβλητοι στις εξόδους του κτιρίου. Τα ταξί μετέφεραν συνεχώς τραυματίες στα κοντινά νοσοκομεία.

Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Στις 23.10 ώρα Ελλάδος οι τουρκικές αρχές επέβαλαν καθολική απαγόρευση στην μετάδοση πληροφοριών από το σημείο της επίθεσης.  Το αεροδρόμιο σταμάτησε τη λειτουργία του απαγορεύοντας τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, αμέσως μετά την επίθεση. Επειδή για αρκετή ώρα τα αεροσκάφη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη έκαναν κύκλους πάνω από την περιοχή περιμένοντας εντολές, η αρχή του αεροδρομίου επέτρεψε την προσγείωση ορισμένων πτήσεων, και ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση θα κλείσει ξανά στις 00.10 ώρα Ελλάδος.

Από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν αναχώρησε στις 10.20 η πτήση της Turkish Αirlines για το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων. Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι τουρκικές αρχές με συνεχείς συσκέψεις διαχείρισης κρίσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων.





http://www.thetoc.gr/



Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου