Εγκύκλιος για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Τι ισχύει..



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί από τις 8 Ιουνίου 2016 η δυνατότητα φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, με εγκύκλιο που εξέδωσε και κάνει γνωστό η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ στην εγκύκλιό του σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής ή Κ.Υ.Π.Α. δικαιούνται παροχή φαρμάκων με τις προϋποθέσεις συμμετοχής που έχουν οριστεί.

Φάρμακα υψηλού κόστους, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης δίδεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με τη χρήση του ΑΜΚΑ και μόνον.

Επίσης οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικής προστασίας εξετάζουν τις αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη που κατατίθεται από τους δικαιούχους και εκδίδουν για τους ανωτέρω αποφάσεις παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ είναι λογικό ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήματα να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

Για το λόγο αυτό, μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συμμετοχή και μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισμένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών σε ασφαλισμένους

. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόμενη διάγνωση.

Θέματα μητρώου ανασφαλίστων – οικονομικά αδυνάμων πολιτών με ΑΜΚΑ ή Κ.Υ.Π.Α., συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών καταγραφής δικαιούχων γίνονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία και διαχειρίζεται την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι από τις 08 Ιουνίου 2016 εφαρμόστηκαν στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι διατάξεις για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω ασθενών θα καθορίζεται από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην καταχώρηση της επίσκεψης, το σύστημα ΑΤΛΑΣ επιστρέφει για τις περιπτώσεις αυτές τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016».

Ο φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας -Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ.

Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται με ποσοστό συμμετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρμακεία.



Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου