AΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΕΡΧΕΤΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Νταισελμπλουμ για ιταλικές τράπεζες: To bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή! Έρχεται και στην Ελλάδα μετά την Ιταλία…

To bail-in είναι μία πολύ καλή οικονομική αρχή, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της κρίσης των ιταλικών τραπεζών μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω, λέγοντας πως το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών και πως δεν τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο αυριανό Ecofin το ζήτημα των υπερβολικών ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν οι δύο χώρες έλαβαν αποτελεσματική ή αναποτελεσματική δράση και όχι σε επόμενα βήματα, όπως η πιθανή επιβολή κυρώσεων.

To σημερινό Eurogroup εστίασε στις επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και πιο συγκεκριμένα στην αντίδραση της αγοράς αλλά και τις συνέπειες για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη ειδικότερα. Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα είναι ο οικονομικός και πολιτικός αντίκτυπος στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει τη δέσμευση του Eurogroup να προωθήσει δημοσιονομικές, φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου.

Επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup τέθηκαν και τα προγράμματα εποπτείας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, στην Ιρλανδία η καλή πρόοδος συνεχίζεται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην Πορτογαλία, ωστόσο, τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα προκαλούν σε ένα βαθμό ανησυχία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling επισήμανε ότι το ταμείο είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος επενδυτής και των δύο χωρών: η Ιρλανδία οφείλει 17,7 δισ. ευρώ στον ESM και η Πορτογαλία 26 δισ. ευρώ. Για αυτό η προσοχή στρέφεται στην ικανότητα αποπληρωμής οφειλών των δύο χωρών στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών και εκεί δεν προκύπτει κάποια ανησυχία.

Πηγή ➤ makeleio

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου