Το κοντέινερ στην Εθνική Οδό έκρυβε ιστορίες απαγωγών.



elas-lyste_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Βρισκόταν σε σημείο που κανείς δεν θα πρόσεχε: ένα λευκό κοντέινερ τοποθετημένο δίπλα σε ποιμνιοστάσιο, στο έκτο χιλιόμετρο της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Το πρωί της 12ης Ιουλίου, όμως, σε έφοδο της αστυνομίας εντοπίστηκαν μέσα σε αυτό δύο υποσιτισμένοι άντρες. Τα σεντόνια, οι παντόφλες και τα παπούτσια πλάι τους μαρτυρούσαν ότι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν κρατηθεί όμηροι στον ίδιο χώρο.

Η πρώτη πληροφορία για κύκλωμα διακινητών που απάγει παράτυπους μετανάστες, αφού τους βοηθά να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, έφτασε στην αστυνομία στις αρχές Ιουνίου. Ο H.N. κατήγγειλε τότε στις αρχές ότι δύο ομοεθνείς του, που είχαν περάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από την Τουρκία, απήχθησαν στις 28 Μαΐου και κρατούνταν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και έπειτα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες ζητούσαν από τις οικογένειες των θυμάτων 4.400 ευρώ για την απελευθέρωσή τους.

Η πληρωμή έγινε τελικά μέσω του εθιμοτυπικού συστήματος χρηματικών συναλλαγών «Hundi», που έχει τις ρίζες του στην Ινδία και χρησιμοποιείται ευρέως στο Πακιστάν. Πρόκειται για παραλλαγή της «Hawala», παράτυπης μεθόδου μεταφοράς εμβασμάτων με μυστικούς κωδικούς και μεσάζοντες-εγγυητές, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αραβικό κόσμο και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τους διακινητές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί γνωρίζοντας ότι τα λύτρα κατεβλήθησαν, εντόπισαν τους δύο απαχθέντες στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που είναι σε γνώση της «Κ», στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι κρατούνταν με τη βία σε αγροτική περιοχή μαζί με άλλους 18 Πακιστανούς.

Είχαν περάσει παράνομα σε ελληνικό έδαφος πριν από μία εβδομάδα υπό την καθοδήγηση Τούρκου διακινητή. Τους παρέλαβαν στον Εβρο ομοεθνείς τους και με ένα φορτηγάκι τούς μετέφεραν στο λευκό κοντέινερ. Στη διαδρομή, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, το όχημά τους συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα που θα τους ενημέρωναν για αστυνομικούς ελέγχους.

Κατά την κράτησή τους στο κοντέινερ λένε ότι δέχονταν απειλές για τη ζωή τους. Οι απαγωγείς τούς χτυπούσαν με χέρια και με ξύλα και τους επέτρεπαν την έξοδο υπό επιτήρηση για λίγα λεπτά της ημέρας. Η σίτισή τους περιελάμβανε μόνο νερό και ψωμί.

Η έρευνα

Εχοντας συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να ανασυνθέσει την πορεία των απαχθέντων μετά την απελευθέρωσή τους και να φτάσει στο λευκό κοντέινερ. Ξεκίνησαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν τη διαδρομή του λεωφορείου της γραμμής «54», στο οποίο είχαν εντοπίσει στις 3 Ιουνίου τους δύο ομήρους μετά την απελευθέρωσή τους. Σταμάτησαν στη στάση «Εκκλησάκι» στην περιοχή των Διαβατών και συνέχισαν στην παλιά Εθνική Οδό ώσπου βρέθηκαν στο ποιμνιοστάσιο με το κοντέινερ.

Ξεκίνησαν καθημερινή παρακολούθηση της περιοχής και προχώρησαν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους αριθμούς που χρησιμοποιούσαν οι δράστες όποτε ζητούσαν λύτρα. Τα δύο κινητά ήταν ενεργοποιημένα σε στοιχεία αγνώστων υπηκόων Αλβανίας και Μπανγκλαντές, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με τους πραγματικούς κατόχους των τηλεφώνων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις συνομιλίες που καταγράφηκαν, ένας από τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης αποκαλούσε τον συνομιλητή του «αρχηγό» και τον ενημέρωνε ποιοι είχαν πληρώσει λύτρα και μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Κατά την έφοδό τους, στις 12 Ιουλίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Ελληνα ιδιοκτήτη του ποιμνιοστασίου. Στην απολογία του, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις απαγωγές. Είπε ότι απασχολεί στο ποιμνιοστάσιο έναν εκ των συλληφθέντων και συμπλήρωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάποια παράνομη δραστηριότητα. Στις 11 Ιουλίου επισκέφτηκε τον χώρο και είδε τους απαχθέντες. Οπως ισχυρίστηκε, όμως, ο υπάλληλός του είπε ότι ήταν συγγενείς του από το Πακιστάν. Αλλος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι οι παθόντες έμεναν εκεί με τη θέλησή τους και ότι ουδέποτε ασκήθηκε βία εναντίον τους.
Στα κρατητήρια της αστυνομίας, πάντως, οδηγήθηκαν και οι απαχθέντες για να απελαθούν, καθώς είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Πηγή ➤ kathimerini


Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου