Η συνθήκη της Γενεύης το απαγορεύει την παράδοση των στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο....... Κίνδυνος διπλωματικού επεισοδίου.



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Το ΓΕΕΘΑ προγραμματίζει επιστροφή του ελικοπτέρου - Τι προβλέπει η σύμβαση, τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη είναι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση της Γενεύης το απαγορεύει.

Η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8 επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;

Ήταν θέμα χρόνου, πότε θα εμπλακεί και η Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε από χθες στην Τουρκία. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι κρατικές αρχές είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού...

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύστηκαν, με την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη και το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατατέθηκε από τους οκτώ επιβαίνοντες τούρκους στρατιωτικούς.

Από το μεσημέρι, η Ελλάδα βιώνει και πάλι τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου διπλωματικού επεισοδίου, καθώς η Τουρκία απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.

Μετά τις εξαγγελίες μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν οτι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει τους τούρκους αξιωματικούς σε καθεστώς ειδικής (επικουρικής) προστασίας και όχι μόνο να τους χορηγήσει άσυλο, αλλά και να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαν να αναγνώριζε οτι η Τουρκία δεν είναι πια μια ασφαλής και ευνομούμενη χώρα, κίνηση που είναι βέβαιο οτι θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής διπλωματίας.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης, αρκεί να ανατρέξει κανείς τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας οτι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:

    φυλής

    θρησκείας

    εθνικότητας

    συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα

    πολιτικών πεποιθήσεων

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές οτι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος.

Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου “επικουρικής προστασίας”, το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. “Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Εφόσον μάλιστα κάποιο πρόσωπο κριθεί οτι χρήζει να ενταχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (διάταξη που ενεργοποιείται μετά την εξαγγελία επαναφοράς της θανατικής ποινής) τότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες, αλλά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα του δοθούν έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι να εγκατασταθεί σε αυτές.

 Ιδού λοιπόν το δίλημμα που αντιμετωπίζει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους τούρκους διπλωμάτες να εντείνουν ώρα με την ώρα τις πιέσεις τους για άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών.

Πρόκειται -τηρουμένων των αναλογιών- για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά, η Άγκυρα είναι πολύ πιο νευρική, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα την παραβίαση διεθνών συνθηκών για πρόσωπα που διώκονται για πολιτικά φρονήματα...

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Οι Τούρκοι πραξικοπηματίες δήλωσαν emergency και mayday, πέρασαν τα σύνορα και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Ένα απίστευτο πολιτικό-διπλωματικό θρίλερ που απειλεί να εμπλέξει την Ελλάδα στα γεγονότα που κλονίζουν την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν εκτυλίσσεται περίπου από τις 11:45.

Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk της αστυνομίας ζήτησε να περάσει εντός ελληνικού εναέριου χώρου με την επίκληση βλάβης. Οι χειριστές του τουρκικού Black Wawk δήλωσαν mayday και emergency στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Αμέσως, το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας έδωσε εντολή απογείωσης σε ένα ζεύγος ελληνικών F-16 επιφυλακής που προσέγγισαν το τουρκικό Black Hawk προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις των Τούρκων.

Παρά το γεγονός ότι είχε εκπέμψει σήμα mayday, το τουρκικό ελικόπτερο δεν προσγειώθηκε στον πρώτο διαθέσιμο χώρο όπου θα μπορούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά ζήτησε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Aλεξανδρούπολης όπου και ακινητοποιήθηκε.

Οταν το τουρκικό Black Hawk προσγειώθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κατέβηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων επτά στρατιωτικοί και ένας με πολιτικά ρούχα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβάτες του ελικοπτέρου είναι 2 ταγματάρχες, 1 λοχαγός και 5 οπλίτες οι οποίοι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και ζητούν πολιτικό άσυλο

Οι οκτώ θεωρούνται πραξικοπηματίες που ενέχονται στην εξέγερση για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης αφού αμέσως μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».
Την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία ζήτησε η Άγκυρα

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος απαιτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

  1. Πως ισχύει ο τελευταίος λόγος; από πότε είναι πολιτική πεποίθηση η ανατροπή με πραξικόπημα εκλεγμένης κυβέρνησης, είτε μας αρέσει είτε όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή