Μετατρέπουν σε Ειδομένη το ΑΠΘ - ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ NO BORDER CAMP...

elas-lyste_blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Τους πρόσφυγες επιχειρούν να βάλουν στο «παιχνίδι» από χθες οι «αλληλέγγυοι» του No Border Camp-Thessaloniki 2016, μεταφέροντάς τους μαζικά με πούλμαν από τα κέντρα φιλοξενίας στους χώρους που έχουν καταλάβει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόσφυγες μόλις έχουν αποβιβαστεί από πούλμαν στον χώρο του No Border Camp. Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι καταληψίες, οι πρόσφυγες μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, από το προσφυγικό ταξίδι και από τη ζωή τους στις δομές όπου φιλοξενούνται
<p>Πρόσφυγες μόλις έχουν αποβιβαστεί από πούλμαν στον χώρο του No Border Camp. Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι καταληψίες, οι πρόσφυγες μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, από το προσφυγικό

Την ίδια ώρα ξεκινούσαν, όπως είχαν προαναγγείλει, τις καθημερινές μηχανοκίνητες πορείες προς τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ συνέχιζαν να οργανώνουν το camp, προσθέτοντας... χημικές τουαλέτες, ντους και άλλες εγκαταστάσεις, που γεννούν ανησυχίες σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για πιθανή παραμονή τους στο ΑΠΘ και πέραν του 10ημέρου που έχουν ανακοινώσει.

Χθες το πρωί έξι πούλμαν που είχαν μισθωθεί από τους καταληψίες στάθμευσαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Τα πέντε από αυτά ξεκίνησαν, συνοδεία δύο-τριών «αλληλέγγυων» στο καθένα, με προορισμό δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γύρω από τη Θεσσαλονίκη, και επέστρεψαν μία ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο γεμάτα με πρόσφυγες. Το πρώτο που κατέφθασε και αποβίβασε τους πρόσφυγες ερχόταν από το Κέντρο Φιλοξενίας των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, που έχει δημιουργηθεί σε παλιές σιταποθήκες. Ηταν περίπου 50 άτομα, νεαροί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τους συνοδούς τους στο «στρατηγείο» του camp, στο πίσω μέρος τής υπό κατάληψη Νομικής Σχολής, όπου έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τους «αλληλέγγυους» και τους προσφέρθηκε τσάι και φαγητό.

Η εκδήλωση
Οταν κατέφθασαν και τα υπόλοιπα πούλμαν, με συνολικά πάνω από 200 πρόσφυγες, διοργανώθηκε στον χώρο αυτό η προγραμματισμένη εκδήλωση, με πρόσφυγες να μιλούν για τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, από το προσφυγικό ταξίδι και από τη ζωή τους μέσα στις δομές όπου φιλοξενούνται. Οπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου για όσο διαρκεί το camp, ενώ ήδη από χθες πολλοί από αυτούς άρχισαν να κάνουν βόλτες κατά ομάδες στους δρόμους της πόλης.

Το έκτο από τα πούλμαν που είχαν μισθωθεί συμμετείχε στη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στους -άδειους χθες- δρόμους της πόλης. Μαζί του κινήθηκαν περίπου 30 ΙΧ αυτοκίνητα και 10 δίκυκλα, ενώ παρακολουθούνταν διακριτικά από αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία είχε κατάληξη το κέντρο φιλοξενίας στο κτίριο της πρώην SOFTEX στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, όπου οι «αλληλέγγυοι» από την Ελλάδα και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις εγκαταστάσεις, συνομίλησαν με πρόσφυγες για τα προβλήματά τους και φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.



Πρόσφυγες εισέρχονται στο No Border Camp

Οι μηχανοκίνητες πορείες θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και την Πέμπτη, με προορισμό κάθε φορά κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας -κέντρα «εκτόπισης» τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι στις ανακοινώσεις τους-, χωρίς να κάνουν γνωστό το δρομολόγιό τους στις Αρχές. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πορεία προς τα κλειστά κέντρα κράτησης του Παρανεστίου Δράμας και της Ξάνθης και για το Σάββατο πορεία προς τον φράχτη του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ για την Πέμπτη υπάρχει στο πρόγραμμα και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Migrants Pride».

Το δεκαήμερο camp ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Κυριακή, με τη συζήτηση των συμπερασμάτων και τη μετακίνηση των κατασκηνωτών από το ΑΠΘ στο όρος Κάκαβος στη Χαλκιδική.

ΧΑΜΗΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ CAMP
Φόβοι για... κατασκήνωση διαρκείας

Το No Border Camp έχει μέχρι στιγμής σημαντικά μικρότερη συμμετοχή από αυτή που προσδοκούσαν οι ίδιοι οι διοργανωτές, οι οποίοι έκαναν λόγο τις προηγούμενες μέρες για ένα «πολυεθνικό μωσαϊκό» έως και 2.500 ατόμων, αλλά και από τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις της Αστυνομίας, που ανέμενε από 1.000 έως 1.500 άτομα. Χθες το πρωί, πριν από τη μεταφορά προσφύγων στο camp, εκεί βρίσκονταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 500 άτομα, που αυξάνονταν τα βράδια κατά 100-200 με την προσέλευση νεαρών από την πόλη για τις συναυλίες και τις άλλες εκδηλώσεις.


Πάνω διάσπαρτες σκηνές στον χώρο του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ. Στο κέντρο χημικές τουαλέτες που προσέθεσαν οι καταληψίες στο camp. Κάτω η κουζίνα όπου οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους τσάι και φαγητό
 Πάνω διάσπαρτες σκηνές στον χώρο του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ. Στο κέντρο χημικές τουαλέτες που προσέθεσαν οι καταληψίες στο camp. Κάτω η κουζίνα όπου οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες προσφέρο

Η κατασκήνωση έχει καταλάβει χωροταξικά μόνο το πάρκο που εκτείνεται από το «στρατηγείο» στη βόρεια είσοδο της Νομικής Σχολής, η οποία τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη, μέχρι το Αστεροσκοπείο, όπου έχουν στηθεί διάσπαρτες περίπου 100 σκηνές, στη σκιά των δέντρων. Το παρακείμενο πάρκο, που βρίσκεται ανατολικότερα και φτάνει μέχρι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Πάνω διάσπαρτες σκηνές στον χώρο του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ. Στο κέντρο χημικές τουαλέτες που προσέθεσαν οι καταληψίες στο camp. Κάτω η κουζίνα όπου οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους τσάι και φαγητό
Πάνω διάσπαρτες σκηνές στον χώρο του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ. Στο κέντρο χημικές τουαλέτες που προσέθεσαν οι καταληψίες στο camp. Κάτω η κουζίνα όπου οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες προσφέρο

Υποδομές
Μέσα στο Σαββατοκύριακο προστέθηκαν αρκετές χημικές τουαλέτες σε τρία σημεία πέριξ του camp, ενώ στο βόρειο άκρο του, μπροστά στην Κτηνιατρική Σχολή, δημιουργήθηκε υποδομή με αυτοσχέδιες ντουζιέρες, που διαθέτουν παραβάν και χρησιμοποιούν τον ήλιο για να ζεστάνουν το νερό μέσα σε πλαστικούς συλλέκτες.

«Υποδομές σαν κι αυτές δημιουργούν την αίσθηση της ''μονιμότητας'' και μας γεννούν υποψίες ότι ίσως σκοπεύουν να μείνουν παραπάνω» είπε στο «Εθνος» μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, το οποίο συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο μελών ΔΕΠ που έχει συσταθεί για να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Η ίδια πηγή, πάντως, εκτίμησε πως η εγκατάσταση χημικών τουαλετών απομακρύνει κάπως τον κίνδυνο κατάληψης κι άλλης σχολής, εκτός από τις δύο που έχουν ήδη καταληφθεί, καθώς καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες προσωπικής υγιεινής των κατασκηνωτών.

Στον ανοιχτό χώρο, όπου δίνονται οι συναυλίες και γίνονται οι άλλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στη νότια είσοδο της Νομικής και στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, που επίσης τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή, έχουν στηθεί αυτοσχέδια κιόσκια «Κουζίνας Αλληλεγγύης» (Solidarity Kitchen), ενώ στην είσοδο του κτιρίου της Θεολογικής, το οποίο έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι θα είναι το επόμενο που θα καταληφθεί, έχουν στοιβαχτεί παλέτες με νερό, μπίρες, ποτά και άλλες προμήθειες, χωρίς ωστόσο να έχει παραβιαστεί μέχρι χθες η «σφραγισμένη» είσοδος.

Οι προμήθειες φυλάσσονται με βάρδιες από τους νεαρούς, ενώ στο «στρατηγείο» μοιράζονται επίσης αρμοδιότητες για εργασίες όπως η προετοιμασία και η διανομή του φαγητού, ο καθαρισμός των χώρων, η νυχτερινή φύλαξη κ.ά. Ενας χώρος που έχει οριοθετηθεί πρόχειρα μπροστά στη Νομική Σχολή χρησιμοποιείται ως «παιδότοπος», ενώ ένα μεγάλο αντίσκηνο που στήθηκε δίπλα σε αυτόν λειτουργεί ως «χώρος γυναικών», με σχετική σηματοδότηση από σχετικές ταμπέλες. Ολο και περισσότερο ο χώρος θυμίζει αντίστοιχες δομές που είχαν στηθεί και λειτουργούσαν επί μήνες από «αλληλέγγυους» στην Ειδομένη.

Από την πλευρά των αστυνομικών αρχών τηρείται στάση αναμονής, με διακριτική παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στο camp και προληπτικούς ελέγχους, παρά τις τρεις διαδοχικές εισαγγελικές παραγγελίες της περασμένης εβδομάδας για επ’ αυτοφώρω συλλήψεις. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία σε περιπτώσεις αδικημάτων όπως η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η παράνομη βία, η διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ κάλεσε τους αστυνομικούς να την ενημερώνουν με καθημερινές αναφορές για τις ενέργειές τους.

Πηγή ➤ ethnos

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου