Νύχτα εφιάλτης… Άυπνοι σε δρόμους και πλατείες οι Γιαννιώτες… Δεκάδες οι σεισμικές δονήσεις - Όλα τα νεότερα...

elas.lyste-blogspot


ΛΥΣΤΕ blog ➤ Στον ρυθμό των Ρίχτερ "χορεύει" ο νομός Ιωαννίνων, από τις 11.10 τη νύχτα, που ο εγκέλαδος χτύπησε με 5,5 Ριχτερ στο Πωγώνι...

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.


Ο σεισμός διήρκησε περίπου 30 δευτερόλεπτα, προηγήθηκε βοή, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός, σε όλη την Ήπειρο, στο Ιόνιο, την Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία. Ακολούθησαν - μέσα σε 26 λεπτά - 6 ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,1 έως και 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις πλατείες οι κάτοικοι


Οι κάτοικοι Πωγωνίου και Ζίτσας βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Μιλώντας στο epirusgate, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ανέφερε πως δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές αλλά πως θα περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο καθώς είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού.

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους. Αντικείμενα έπεσαν μέσα στα σπίτια και η διάρκεια του σεισμού τρόμαξε τους Γιαννιώτες που αναζήτησαν «ανοιχτά» σημεία σε δρόμους και πλατείες.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατευθύνθηκαν προς τον μόλο και τον παραλίμνιο ειδικά μετά τους δύο μετασεισμούς που έγιναν και αυτοί ιδιαίτερα αισθητοί. Ωστόσο η ηρεμία έχει αρχίσει να επανέρχεται καθώς η ακολουθία των μετασεισμών δείχνει ότι τα 5,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο elas-lyste πρώτοι, έχουν πέσει 2 κτίσματα μες στην πόλη, στην περιοχή της Καλούτσιανης, τα οποία δεν ήταν κατοικήσιμα. Έχουν αναφερφεί ζημιές και στο μοναστήρι των Ασπραγγέλων. Το επίκεντρο ήταν στο Πωγώνι, εντάσεως 5,2 Ρίχτερ, με 17 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο στα Τζουμέρκα και στους Κήπους Ζαγοροχωρίων. Στο Καλπάκι 3 σπίτια έχουν παρουσιάσει ρωγμές.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει μέχρι στιγμής κλήσεις για τραυματίες ή απεγκλωβισμούς.



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου