Ανακοινώθηκε εθνικός μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Οποτεδήποτε υπάρχει καταγγελία ή είδηση που αφορά σε βάναυση συμπεριφορά υπαλλήλου σώματος ασφαλείας ή υπαλλήλου φυλακών, ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργεί, είτε επειδή του ζητείται είτε αυτεπαγγέλτως. Ποιες υποθέσεις θα διερευνηθούν άμεσα.

Για τον υπό σύσταση εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας μίλησε ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γεν. Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπ. Δικαιοσύνης, στην Ευγενία Λουπάκη. "Είναι ένα σινιάλο ότι μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας", τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ "Στο Κόκκινο".

Στην ουσία πρόκειται για ενεργοποίηση των γραφείων "Αντιμετώπισης Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας" που δεν λειτούργησαν ποτέ.
"Οποτεδήποτε η χώρα εξεταζόταν για ζητήματα λογοδοσίας αστυνομικών οργάνων, ατιμωρησίας για πράξεις βίας κλπ ήταν εκτεθειμένη λόγω της ανυπαρξίας ενός τέτοιου ανεξάρτητου μηχανισμού", πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, οποτεδήποτε υπάρχει μια καταγγελία ή είδηση που αφορά σε βάναυση συμπεριφορά υπαλλήλου σώματος ασφαλείας ή υπαλλήλου φυλακών, ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργεί, είτε επειδή του ζητείται είτε αυτεπαγγέλτως και να βγάζει ένα πόρισμα. Από το πόρισμα αυτό, το πόρισμα των πειθαρχικών οργάνων των αντίστοιχων σωμάτων ασφαλείας δε θα μπορεί να ανθίσταται, παρά μόνο αυστηρά αιτιολογημένα.

"Δηλαδή, αν ο εθνικός μηχανισμός καταλήξει ότι ένας υπάλληλος όντως βαρύνεται με την καταγγελία, δε θα μπορεί το πειθαρχικό όργανο να τον απαλλάξει αδικαιολόγητα", τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Η  χρήση χημικών στην πορεία των συνταξιούχων, η καταγγελία για εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος πέντε ανήλικων Σύρων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ακόμη και η καταγγελία "παράξενου" θανάτου Αλβανού πολίτη στις 3 Αυγούστου που πήδηξε από παράθυρο του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων, είναι ορισμένες από τις υποθέσεις οι οποίες θα διερευνηθούν από τον ΣτΠ.

Πηγή ➤ news247



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου