Νομοσχέδιο Ισότητας: Όσοι Κάνουν Διακρίσεις θα Τιμωρούνται με Φυλάκιση.



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Με ένα νέο προοδευτικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί κάθε είδους διάκριση που γίνεται λόγω φύλου, καταγωγής, αναπηρίας, πεποιθήσεων, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, η κυβέρνηση σκοπεύει να οδηγησεί στην εξάλειψη της διαφορετικότητας και στην εφαρμογή της ισότητας. Παράλληλα το σύμφωνο συμβίωσης θα εξισώνεται πλέον με τον γάμο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα.

Σύμφωνα με εφημερίδα(Έθνος) το νομοσχέδιο θα προβλέπει φυλάκιση έως τρία χρόνια και βαριά χρηματικά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ ενεργό ρόλο θα παίζει και ο Συνήγορος του Πολίτη στις αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, στον εργασιακό τομέα θα υπάρξουν προστατευτικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση των διακρίσεων που αφορούν τους όρους πρόσβασης στην εργασία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις απολαβές, τις απολύσεις, τη συνδικαλιστική συμμετοχή των εργαζομένων κ.ά. Το νομοσχέδιο θα προσθέτει στο σημερινό ελλειμματικό πλαίσιο την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Αναλυτικότερα, θα τιμωρούνται τέτοιου είδους διακρίσεις με ποινικές και χρηματικές κυρώσεις, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά αυθαιρεσίας όπως οι βασανισμοί, οι κακομεταχειρίσεις και η παράνομη ή η απαξιωτική συμπεριφορά από τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όπως για παράδειγμα οι δολοφονίες Γρηγορόπουλου και Καρέλι ή η υπόθεση της ζαρντινιέρας. Στόχος είναι να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις κοινοτικές οδηγίες και να αποφευχθούν οι Ευρωκαταδίκες και οι αποζημιώσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

Ο κομβικός ρόλος που θα αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για τα άτομα που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω φυλής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας. Πρακτικά θα μπορούν να προστατεύονται καλύτερα από τη δυσμενή μεταχείριση και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους και άλλα πρόσωπα που σήμερα περιθωριοποιούνται, όπως είναι οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οροθετικοί ή πάσχοντες από άλλες χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες, πρώην τοξικομανείς, αποφυλακισθέντες, διεμφυλικά άτομα ή και με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου καθώς και οικείοι τους που λόγω της σχέσης που έχουν μαζί τους μπορεί να υφίστανται και αυτοί δυσμενή μεταχείριση.

Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν παράλληλα σε καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο, αφού στους συντρόφους του συμφώνου, ετερόφυλους ή ομόφυλους αναγνωρίζονται ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο και μπορούν να διεκδικήσουν οικογενειακά επιδόματα.

Θα επιτρέπεται σε κοινωνικούς φορείς ή συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιπροσωπεύουν στα δικαστήρια το πρόσωπο το οποίο έχει δεχθεί τις διακρίσεις χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν παράβολο. Ένα κόστος που μέχρι σήμερα αποτελούσε τροχοπέδη. Παράλληλα θα είναι υποχρέωση του κράτους να προωθήσει αυτά τα θέματα στον κοινωνικό διάλογο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα είναι πλέον ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και θα καλύψει σημαντικό κενό, αφού η σχετική επιτροπή του Νόμου 3938/11 συστάθηκε. Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση και θα βγάζει την απόφαση για τα περιστατικά, χωρίς να υποκαθιστά μεν τον δικαστικό και τον πειθαρχικό έλεγχο. Ωστόσο θα μπορούν να αποκλίνουν από την απόφαση του στο μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

 ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου