Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της ΕΛ.ΑΣ.



blog ➤Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας μαζί με την συγκρότηση των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ αποτελούν την πλέον επιτυχημένη προσθήκη της Ελληνικής Αστυνομίας στην μάχη κατά της εγκληματικότητας. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πάταξη του εγκλήματος. Eίναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Διεύθυνσης Ασφάλειας ανά των αστυνομικών διευθύνσεων πανελλαδικά. Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001 μετά από απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην περιοχή αρμοδιότητας Γ.Α.Δ.Α. συγκροτήθηκαν αρχικά 8 Ομάδες, οι οποίες υπάχθηκαν διοικητικά στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς η κύρια αποστολή τους ήταν η αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ.

Με την πάροδο των ετών η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των Ο.Π.ΚΕ. έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα. Από τις αρχές του 2011, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής εντάχθηκαν στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεοσυσταθείσας Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων. Σήμερα, για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αρμοδιότητας της Γ.Α.Δ.Α., ενεργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση 24 Ομάδες. Κάθε ομάδα αποτελείται συνολικά από περίπου 10 άτομα, έναν Υπαστυνόμο ή Ανθυπαστυνόμο ως επικεφαλής, έναν Αρχιφύλακα ως βοηθό του και επτά  ή οκτώ αστυφύλακες ή ειδικούς φρουρούς. Επί του παρόντος Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης είναι αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και Τμηματάρχης στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνόμου Β. Δυστυχώς, κατόπιν πολιτικών εντολών τα τελευταία χρόνια οι ΟΠΚΕ απαξιώθηκαν καθώς λόγω της κατάργησης της θρυλικής ομάδας ΔΕΛΤΑ ανέλαβαν μέρος καθηκόντων φύλαξης και προστασίας ακίνητων στόχων. Τραγική συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν η αύξηση της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική όπου δραστηριοποιούνται συμμορίες Ρομά και αλλοδαπών και οι οποίες γνωρίζουν πως οι ΟΠΚΕ μπορούν να τους αντιμετωπίσουν λόγω αριθμού, εκπαίδευσης, ηθικού και εξοπλισμού. Τυπικές αστυνομικές δυνάμεις αδυνατούν να εισέλθουν λόγω ιδιαίτερων επιχειρησιακών συνθηκών στους καταυλισμούς Ρομά.

Κύρια αποστολή είναι η προγραμματισμένη βάσει πληροφοριών αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα, χώρους όπου συχνάζουν ύποπτα τελέσεως εγκλημάτων άτομα, με  στόχο την πρόληψη και καταστολή της βαριάς εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις, συλλήψεις καταδιωκομένων, εμπόριο ναρκωτικών κ.τ.λ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε κάποια περιοχή, ο διοικητής του οικείου Τμήματος Ασφαλείας σε συνεργασία με τις προϊστάμενες Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, τις πληροφορίες για την δράση των κακοποιών, τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή και από κοινού οργανώνουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Έτσι καθορίζονται τα σημεία όπου στήνονται μπλόκα ελέγχων ή ενέδρες, πραγματοποιούνται προσαγωγές ή αναζητήσεις υπόπτων κ.λ.π. Στην αποστολή επίσης συμπεριλαμβάνονται η συνδρομή σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, η βεβαίωση παραβάσεων (πλην τροχονομικών), η εξασφάλιση τυχόν ιχνών-πειστηρίων εγκληματικής πράξης στο χώρο και η σύλληψη δραστών κ.λ.π. Όπως γίνεται αντιληπτό η συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αφού μπορεί να συνδράμει από την μεταγωγή άκρως επικινδύνων κακοποιών, την είσοδο σε κλειστούς χώρους ή καταυλισμούς, μέχρι την  λήψη μέτρων ασφαλείας σε οργανισμούς και εγκαταστάσεις.

Το προσωπικό της Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις εκάστοτε απαιτήσεις. Η ειδική επιχειρησιακή εκπαίδευση που λαμβάνουν τα στελέχη των συγκεκριμένων ομάδων, αφορά θέματα αυτοπροστασίας-αυτοάμυνας, ατομικής τακτικής μάχης, ελέγχων σε άτομα και οχήματα, εισόδου σε κτήρια, ενεδρών, μεταγωγών επικινδύνων κακοποιών, συνοδειών επισήμων, αντιμετώπισης ταραχών, φύλαξης εγκαταστάσεων, διαπραγματεύσεων κ.λ.π. Δύο φορές κάθε έτος προβλέπεται και πραγματοποιείται συντηρητική εκπαίδευση των Ο.Π.Κ.Ε. διάρκειας πέντε ημερών έκαστη. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αντικείμενα όπως της αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής, έλεγχο – έρευνες υπόπτων ατόμων, οχημάτων, κτιρίων αγνώστου, υψηλού κινδύνου σε συνθήκες μέρας, χαμηλού φωτισμού, τακτικές ενεργειών σε περιπτώσεις εγκλημάτων σε εξέλιξη, σωματικές έρευνες και τεχνικές σύλληψης και αφοπλισμού ατόμων, τεχνικές άμεσης εκκένωσης οχήματος σε περίπτωση ενέδρας και άλλα. Επίσης η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη σκοποβολή με τον ατομικό και τον υπηρεσιακό οπλισμό κάθε αστυνομικού.

Αξίζει όμως να τονιστεί πως οι αστυνομικοί με δικά τους έξοδα εκπαίδευονται περαιτέρω είτε σε θέματα τακτικών είτε σε θέματα πολεμικών τεχνών ή σε ζητήματα σκοπευτικής ικανότητας.

Άπαντες αστυνομικοί των ΟΠΚΕ είναι εφοδιασμένοι με υπηρεσιακά πιστόλια διαμετρήματος των 9mm, καθώς επίσης αρκετοί από αυτούς έχουν ασκήσει το δικαίωμα και έχουν προμηθευτεί και ιδιωτικό πιστόλι προσαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες τους. Επίσης εκτός από τον ατομικό οπλισμό, διαθέτουν ανά ομάδα υποπολυβόλα διαμετρήματος των 9mm. Να σημειωθεί πως τα μοντέλα των όπλων ποικίλουν και ξεκινούν από τα υπηρεσιακά USP και USP Compact μέχρι και Jericho. Τονίζεται ότι το σύνολο των υποπολυβόλων (MP- 5) είναι εφοδιασμένα με χειροφυλακτήρα που φέρουν τακτικό φακό. Οι αστυνομικοί είναι εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα  και ενσωματωμένες κεραμικές πλάκες για προστασία από διαμετρήματα 7,62. Επιπροσθέτως, φέρουν σύγχρονες εξαρτήσεις- γιλέκα μάχης νέου τύπου γνωστών εταιριών που τους διευκολύνουν στην εργονομία των υλικών τους.

Επίσης διαθέτουν αντιβαλλιστικά κράνη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνες επιχειρήσεις. Όπως όλες οι σύγχρονες Ειδικές Αστυνομικές Μονάδες διαθέτουν και χειροβομβίδες κρότου– λάμψης διαφόρων τύπων. Εννοείται ότι κύριο όπλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών, κατ’ επέκταση η άμεση επικοινωνία μεταξύ Κέντρου R/T και μονάδων που επιχειρούν, γι’ αυτό και οι Ομάδες διαθέτουν ανάλογο αριθμό υλικού διαβιβάσεων (ασύρματοι χειρός και εγκατεστημένοι σε οχήματα), υλικά στα οποία πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Παραμένει βέβαια μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης του ΤΕΤΡΑ που αποτελούσε ιδανικό βοήθημα για τις επικοινωνίες.

Οι τύποι των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής είναι αυτοί που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία στο σύνολο του στόλου της. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της έγχρωμα οχήματα τύπου SUV, για τη μεταφορά των αστυνομικών και του απαραίτητου εξοπλισμού τους, τύπου VAN για τη μεταφορά είτε υλικών είτε ατόμων, καθώς και συμβατική μοτοσικλέτα. Απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των ΟΠΚΕ είναι οι ακόλουθες:

Απόκτηση σύγχρονου στόλου οχημάτων. Είναι τραγικό οι περισσότερες ΟΠΚΕ να συντηρούν μόνες τους τα οχήματα...
Προμήθεια αντιβαλλιστικών υλικών όπως κράνη, ασπίδες, κεραμικές πλάκες.
Απόκτηση μη θανατηφόρων όπλων πχ Tazer ή πλαστικών σφαιρών.
Χρήση τυφεκίων εφόδου και καραμπίνων.
Χορήγηση φυσιγγίων hollow point και Hydra Shok
Προμήθεια ειδικών υλικών όπως θερμικές κάμερες παρατήρησης για χρήση σε ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις όπως είναι η καταδίωξη δραπετών.

Όμως το κυριότερο που χρειάζονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι κίνητρα όπως μόρια και επιδόματα επικινδυνότητας, ηθική αμοιβή και επιβράβευση από την πολιτική και φυσική ηγεσία για το έργο που επιτελούν. Και το βασικότερο πολιτική και νομική κάλυψη ώστε να είναι θωρακισμένοι να εκτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δουλειά τους. Και φυσικά να μην αναλώνονται σε πάρεργο και καθήκοντα που ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες όπως η φρούρηση στόχων. Λόγω οικονομικής κρίσης, της ανέχειας από το κράτος, της έλλειψης δικαιοσύνης και του απαράδεκτου σωφρονιστικού συστήματος η εγκληματικότητα διαρκώς αυξάνεται. Οι ΟΠΚΕ αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην μάχη κατά του εγκλήματος: ομάδες ενισχύμενες σε προσωπικό, με επιθετικό φρόνημα, ειδική εκπαίδευση και βαρύ οπλισμό.

Κατόπιν ειδικών αδειών το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την ΓΑΔΑ βρεθήκαμε εκ του σύνεγγυς να παρακολουθούμε την δράση των ΟΠΚΕ Άνω Λιοσίων (Κ-217) και ΟΠΚΕ Περιστερίου (Κ-213) στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής!







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου