Εξάρχεια ή «Εξαρχειστάν»? - Αλλαγή στην επιχειρησιακή φιλοσοφία και στην ανάπτυξη δυνάμεων για την ΕΛΑΣ.

elas.lyste-blogspot.gr


ΛΥΣΤΕ blog ➤ Η ταυτοποίηση της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» με όπλο «ταυτότητα» – είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις-. «Αντίποινα» για τις συλλήψεις των τρομοκρατών ή επιδίωξη να «ανακτήσουν χώρο» στο ένοπλο Αντάρτικο πόλης.

Από το 2009, με «ορόσημο» τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, είναι η τρίτη ένοπλη στοχευμένη επίθεση σε βαρος του ενστολου προσωπικού των διμοιριών της ΥΑΤ.

Ηταν τον ταραγμένο Δεκέμβρη του 2008 όταν μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» με kalashnikov, πυροβόλησαν κατά κλούβας μεταφοράς προσωπικού των ΜΑΤ στο Γουδή χωρίς τραυματίες και στη συνέχεια, μελη της ίδιας οργάνωσης εκτελούσαν το τυφλό τρομοκρατικό χτυπήματα στη στατική διμοιρία πισω απο το Υπουργειο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια (05/01 2009), τραυματίζοντας βαρύτατα τον Αστυνομικο Διαμαντή Μαντζούνη.

Η ένοπλη επίθεση της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» (10/01-06.10) κατά Αστυνομικών της ΥΑΤ σε στατική φύλαξη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη 50, με τραυματία -ελαφρά- τον 34άχρονο Αρχιφύλακα επικεφαλής της διάταξης (πατέρας τριων ανήλικων παιδιών) έρχεται πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και ακριβώς δύο μήνες μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική πρεσβεία  (10/11 2016).

Οι δράστες της επίθεσης επιλέγουν να πραγματοποιούν ένοπλες επιθέσεις στο χωροθετημενο όριο του άβατου των Εξαρχείων, στο άσυλο του Πολυτεχνείου, στην ευρύτερη περιοχή του «Εξαεχειστάν» οπως κάποιοι τη χαρακτηριζουν.  Ακόμα και η ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικό, -πραγματοποιήθηκε στο Κολωνάκι- η παρουσια της Αστυνομίας ειναι περιορισμένη τις νυχτερινές ωρες, και «γειτνιάζει» με τα Εξάρχεια, με εύκολη τη διαφυγή προς το άβατο της ανομίας.

Η ιδια Οργάνωση, στην  επίθεση κατα της Γαλλικής πρεσβείας, ωστόσο, με ανεπτυγμένες Αστυνομικές Δυνάμεις στη Βουλη και στο Οικονομικών απο την κάτω πλευρά της πλατείας Σύνταγματος, ενδεχομένως αξιολογηθηκε ως υψηλού ρίσκου και προφανώς επελέγη η επίθεση με απόρριψη χειροβομβίδας και το δικυκλο ως μέσο διαφυγής.

Πάντως αν και  δεν εχει προκύψει αν η ένοπλη επίθεση έρχεται σε «αντίποινα» για τις συλλήψεις των τρομοκρατών ή επιδίωξη να «ανακτήσουν χώρο» στο ένοπλο αντάρτικο πόλης, σε αυτά τα ερωτήματα εκτιμάται από την ΕΛΑΣ, να απαντήσει το περιεχόμενο του κειμένου της προκήρυξης .

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Κατεχάκη υπο την ηγεσίας της ΕΛΑΣ- σύμφωνα με πληροφορίες  εληφθησαν αποφάσεις για την αλλαγή της επιχειρησιακής φιλοσοφίας διαταξης των Δυναμεων ειδικα των «δσκίνητων» ΥΑΤ και των στατικών φυλάξεων καθως όπως διακριβώθηκε και από τη δολοφονική επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ θέτει κινδύνους ζωής για την ασφάλεια του ίδιου του ενστολου προσωπικού.

Στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό η ομάδα ΔΕΛΤΑ επιστρέφει στα Εξάρχεια ως «Όμικρον» (01/03 2016)- οπως μετονομάσθηκε μετά την κατάργηση Τόσκα- ανασυγκροτειται και θα επιχειρεί -ενω παρέμενε στα όρια των Εξαρχείων με «ωράριο» επιχειρησιακής αντίδρασης- σε τρεις βάρδιες -πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή-, με αδιάθετα και ρεπό.

Αναμένεται άμεσα να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους πρωτους Αστυνομικούς της πρώην ΔΕΛΤΑ οι οποίοι θα επανακάμψουν στα δικυκλα ως ομάδα «Όμικρον» με αποκλειστική διάθεση σε περιπολίες στα Εξάρχεια. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εχουν ενταχθεί στις υποστελεχωμένες διμοιρίες η επανένταξή τους στην ομάδα «Όμικρον» πρόκειται να λειτουργήσει αυτόματα ως «κοφτης» με μείωση κατά δύο Αστυνομικών σε κάθε διμοιρία. Αυτό αριθμητικά σημαίνει η άλλοτε 20αμελής διμοιρία σήμερα επιχειρεί με 8 – 10 μέλη κατά μέσο όρο, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρά επιχειρησιακά πρόβλημα.

Πηγή ➤ nantiareport

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου