Καύσωνας και σκουπίδια σε ασφυκτικό κλοιό ολόκληρη η Ελλάδα.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέφερε ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα.

Την ώρα που ο υδράργυρος ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει έως και τους 44 βαθμούς από σήμερα έως την Κυριακή, τα σκουπίδια συνεχίζουν για 11η συνεχόμενη ημέρα να σχηματίζουν «βουνά» στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλων.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε χθες να συνεχίσει την απεργία μέχρι και σήμερα Πέμπτη, παρά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, αλλά και την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά αντιδρούν έντονα, ενώ και οι επαγγελματίες του τουρισμού χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι οι συνδικαλιστές της ΝΔ στην ΠΟΕ ΟΤΑ ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, συνεχιζονται μέχρι την προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, οπότε η Ομοσπονδία θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση της.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, σε ένδειξη καλής θέλησης και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες,θα βγουν περισσότερα απορριμματοφόρα στους δρόμους ώστε να μεταφέρουν απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Λιοσίων.

Βόμβα από ΠΟΕ ΟΤΑ: Θα προτείνουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Μιλώντας στον realfm 97.8 το πρωί της Τετάρτης, ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέφερε ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα.

«Σήμερα, έχουμε την απεργιακή συγκέντρωση και την κινητοποίηση στην Αθήνα και καλούμε όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουμε. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, θα αλλάξει τη στάση της», ανέφερε. Στο ερώτημα τι θα πράξει η Ομοσπονδία, εάν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης, ο ίδιος απάντησε:

«Θα μετρήσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα θα έχουν συμβεί σήμερα έως το μεσημέρι που τελειώνει η συγκέντρωση. Θα συνεδριάσουμε, ο καθένας θα δώσει τις θέσεις του και θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή». Και πρόσθεσε: «Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προτείναμε και ψηφίσαμε χθες, είμαστε σε αυτήν την πλευρά. Και αυτό θα προτείνουμε και αύριο, όπως θα βγει από συλλογική απόφαση της δικής μας παράταξης».

Τράκας: σήμερα οι αποφάσεις

«Έχουμε αύριο την απεργιακή μας κινητοποίηση και στη συνέχεια θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε να μην ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της καθαριότητας» τόνισε στην ενημερωτική εκπομπή του Star με την Πόπη Τσαπανίδου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκος Τράκας

«Η απεργία είναι σε ισχύ και μετά την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, η εκτελεστική επιτροπή θα αποφασίσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Εμείς δεν παίζουμε κανένα πολιτικό παιχνίδι. Εγώ είμαι ένας πρόεδρος που δεν έχει πολιτικούς μπαμπάδες και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συναδέλφων μας» διευκρίνισε ο κ. Τράκας.

Επιμένει ο Σκουρλέτης: Ο Μητσοτάκης φταίει για τα σκουπίδια

"Με την ψήφο του κ. Μητσοτάκη, η χώρα βυθίζεται στα σκουπίδια" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9FM".

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί «ανεύθυνη, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική» και αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια υποκρισίας και ανευθυνότητας».

Αναφερόμενος στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ μίλησε για «παραλυτικές», «αγκυλωτικές» καταστάσεις και «πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ότι στους εργαζόμενους το κλίμα δεν είναι το ίδιο και εκτίμησε ότι την Παρασκευή θα έχει λήξει το πρόβλημα με τα σκουπίδια.


Βολές από Καμίνη και Μώραλη

Για τα βουνά των απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων δήμων της χώρας, της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και του Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από την κυβέρνηση κάθε δήμος να αποφασίζει για τα του οίκου του. «Κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα χρειαζόμαστε αυτονομία οι δήμοι είναι παρατηρητές μεταξύ της διένεξης πολιτείας – συμβασιούχων» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, στην πρωτεύουσα το πρόβλημα δεν είναι τόσο η αποκομιδή των απορριμμάτων, όσο η λεγόμενη «χωματερή» της Φυλής που παραμένει κλειστή για το μεγαλύτερο διάστημα. «Εμείς έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε ισορροπημένη κατάσταση με έμφαση στην καθαριότητα στα νοσοκομεία κλπ και στο κέντρο της πόλης» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη η Αθήνα έχει 11.000 σημεία με κάδους στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε δε, ο αριθμός των συμβασιούχων στην καθαριότητα στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά, με 250 συμβασιούχους και 2.500 μόνιμους.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ επέρριψε από την πλευρά του ο Γιάννης Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιώς έκανε λόγο για εξόφθαλμα λάθη της κυβέρνησης, καθώς οι δήμοι είχαν προειδοποιήσει για το πρόβλημα και αυτά που κάνει σήμερα έπρεπε να τα έχει κάνει από πέρυσι. «Τούς λέγαμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα απορρίψει τις παρατάσεις των συμβάσεων μας επέβαλαν να τις ανανεώσουμε.

Ο κ. Μώραλης ζήτησε από τους συνδικαλιστές να κατανοήσουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ σημείωσε ότι στον Πειραιά το 55% των συμβασιούχων στην καθαριότητα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόνο το 45% είναι μόνιμοι.

Κραυγή αγωνίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις: Δώστε λύση για τα σκουπίδια

Σήμα κινδύνου για την διεθνή εικόνα της χώρας, την οικονομία και την κοινωνία εκπέμπουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα βουνά των απορριμμάτων που έχουν σχηματιστεί σε όλη την επικράτεια. Οι τουριστικές επιχειρήσεις ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!» ανέφερε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Γιάννης Ρέτσος.

«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της καθαριότητας είναι μια ιδιαίτερα κακή είδηση. Τόσο για τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών πολλών περιοχών της χώρας, όσο και για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» τονίζει εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.


Η τροπολογία δεν έπεισε 

Υπενθυμίζεται πως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ απέρριψε και την βελτιωμένη πρόταση και τις υποσχετικές για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα που τους πρόσφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση τους - το πρωί της Τρίτης- στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά έως την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει και την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση να επανακαθορίσει την στάση της.

Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα και οδηγεί σε απολύσεις.             

«Σήμερα έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε, όμως, οι προτάσεις από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα. Η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις. Συνεχίζουμε έως την Πέμπτη και μετά θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. Το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις της ΠΟΕ -ΟΤΑ στη Βουλή ψηφιζόταν η βελτιωμένη τροπολογία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε την τροπολογία

Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση ΄Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ που ψήφισαν «παρών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης  στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε δεσμευθεί ότι θα μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου, οι συμβάσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων και κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.  Επανέλαβε δε την υποσχετική Τσίπρα ότι τώρα θα τακτοποιηθούν περί τις 2.500 αλλά υπάρχει μέλλον και για τους άλλους.

«Θέλουμε να είμαστε εντάξει και με το Σύνταγμα και με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και να μην είμαστε ανάλγητοι» είπε κατηγορώντας εκ νέου την ΝΔ ότι όπως ο λύκος, χαίρεται στην αναμπουμπούλα.
Βορίδης: Ψεύδη, φωτογραφικές μονιμοποιήσεις και ομηρία συμβασιούχων

Απο πλευράς ΝΔ ο Μάκης Βορίδης προέβλεψε ότι και η νέα ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση θα καταπέσει για λόγους ισότητας. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η μοριοδότηση στους εργαζομένους αυτούς είναι φωτογραφική έναντι άλλων με στόχο την τακτοποίηση πελατειακού στρατού.

Υπενθύμισε εξάλλου στον κ. Σκουρλέτη ότι ήταν εκείνος που διαψεύστηκε καθώς επέμεινε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική.

Η ΝΔ εξάλλου σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως η κυβέρνηση «ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα» και «προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα» 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλίει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον.

ΠΑΣΟΚ: Εταξαν, έταξαν, έταξαν

Για πολιτική απάτη καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση καθώς όπως σημειώνει  «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν».

«Κάθε φράση της “λύσης” αποδεικνύει πως μόνη έγνοια τους είναι να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, να φύγει από τα χέρια τους η καυτή πατάτα. Οι υπογράφοντες υπουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία δική τους δέσμευση, ούτε καν την εκ μέρους τους έγκριση και προώθηση των αιτημάτων των Δήμων, θέτουν προθεσμίες μόνο στις ενέργειες των άλλων. Είναι δε εντυπωσιακό πως καμία διασφάλιση δε φαίνεται να υπάρχει για τα δεδουλευμένα χιλιάδων συνανθρώπων μας» τονίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη.

Αιφνιδιασμός και καταγγελίες από το Μαξίμου

Με ανακοινώσεις και tweet ακόμη και του Πάνου Καμμένου η ευθύνη για την συνέχιση της απεργίας των συμβασιούχων επιρρίφθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που διέταξε τη ΔΑΚΕ! 

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση στον Τσίπρα ανταπαντούν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με ελαφρά ειρωνεία σημειώνουν πως ακόμη κι αν το ήθελαν δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση καθώς στην 11μελή εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ μόνον 3 ανήκουν στην ΔΑΚΕ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορούν τη ΝΔ ότι στηρίζει την απεργία και κάνει ζημιά στους εργαζόμενους με απώτερο στόχο η αποκομιδή των απορριμμάτων να ανατεθεί σε ιδιώτες. Ωστόσο εκτιμούν ότι η απεργία θα «ξεφουσκώσει» και μετά την Πέμπτη θα αποκατασταθούν τα πράγματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΠΟΕ -ΟΤΑ, κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως διέταξε την ΔΑΚΕ να στηρίξει συνέχιση των κινητοποιήσεων, «με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα».

Με τον ίδιο βηματισμό και ο  ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να... μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων.

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία» επεσήμανε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Η ΝΔ και ο Αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις «ΝΔ» και «εργολάβοι» ταυτίζονται.»

Καμμένος: Ο Μητσοτάκης βάζει φίλους του να αγοράζουν απορριμματοφόρα

Ο υπουργός άμυνας προχώρησε τις καταγγελίες σε άλλο επίπεδο και με ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ βάζει προσκείμενους επιχειρηματίες να αγοράζουν απορριμματοφόρα!
«Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει νομοθετική λύση υπέρ των εργαζομένων, η ΝΔ Α.Ε. βάζει προσκείμενους επιχειρηματιες να αγοράζουν απορριμματοφόρα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας στο Twitter.

Δάκτυλο βλέπουν και οι ΑΝΕΛ

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει την επιπλέον μοριοδότηση (μπόνους) και την απάλειψη των ορίων ηλικίας για τους υφιστάμενους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάποιοι από τη ΝΔ παίζουν βρώμικο παιχνίδι με επαγγελματίες συνδικαλιστές για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Στην πράξη, οι εν λόγω κύκλοι της Ν.Δ. σε αγαστή σύμπνοια με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, προαναγγέλλουν την είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιρειών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

Πηγή ➤ Τhetoc

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου