ΟΠΚΕ η δύναμη ταχείας επέμβασης στον Ακήρυχτο Πόλεμο των πόλεων και της υπαίθρου.

elas_lyste__blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ H βαριά εγκληματικότητα πλέον θεωρείται παγκοσμίως ως μια ασύμμετρη απειλή εφάμιλλη εκείνης ενός συμβατικού καταστρεπτικού πολέμου. Αιτίες της είναι οι νέες συνθήκες του παγκοσμιοποιούμενου κόσμου, όπου η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, η λαθρομετανάστευση και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στην ταχεία άνοδο και εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και στην μετεξέλιξη του κοινού εγκλήματος σε μορφές βαριάς εγκληματικότητας.

Αν και το ανωτέρω φαινόμενο είναι παγκόσμιο, στην Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών, γεωπολιτικών και εσχάτων οικονομικών της συνθηκών, η βαριά εγκληματικότητα αποτελεί πλέον απειλή μεγάλων εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων.

Στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αποτελούν ένα πολύτιμο όργανο στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Nα σημειωθεί πως οι ΟΠΚΕ πανελλαδικά και ειδικότερα οι ΟΠΚΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σήκωσαν μεγάλο βάρος το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά την καταδίωξη των δραπετών και σκληρών κακοποιών επιχειρώντας μακριά από τις έδρες τους σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Οι ΟΠΚΕ ιδρύθηκαν το 2001, ως απόρροια της αυξανόμενης βαριάς εγκληματικότητας με κύρια παραδείγματα τις σοκαριστικές υποθέσεις ομηριών και δολοφονιών με δράστες τους κακοποιούς Σορίν Ματέι και Πάσαρη τα προηγούμενα έτη.

Οι δύο αυτοί κακοποιοί ήταν μια προφητική εικόνα των πραγμάτων που θα έρχονταν από την συνεχή ροή εγκληματιών από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ, αλλά και την πλημμυρίδα λαθρομεταναστών από περιοχές του πλανήτη όπου η ζωή έχει ελάχιστη αξία. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς κακοποιών ήταν η χρήση «βαριών» για τα ελληνικά δεδομένα όπλων, όπως χειροβομβίδων και αυτόματων τυφεκίων Καλάσνικοφ (ΑΚ-47) καθώς και υποπολυβόλων Scorpion.

Ως εκ τού-του, έπρεπε να δημιουργηθεί μια αστυνομική δύναμη με ανάλογο βαρύ οπλισμό και εκπαίδευση, που θα μπορούσε σε καθημερινή βάση να συνδράμει αποφασιστικά στις περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας. Αυτή την αποστολή ανέλαβε όταν ιδρύθηκε η ΟΠΚΕ.

Πηγή ➤ defencenews



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου