Τρόμος στις ΗΠΑ: Εντολή εκκένωσης σε 6,3 εκατομμύρια κατοίκους πριν η Ίρμα «ισοπεδώσει» τη Φλόριντα.(Φωτό).

elas_lyste__blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Πολιτείας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, που απειλείται από την άφιξη, εντός των προσεχών ωρών, του σφοδρού κυκλώνα Ίρμα.

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Φλόριντα (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων χθες το βράδυ, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.
Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν σε περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης, πριν από την προβλεπόμενη άφιξη την Κυριακή το πρωί της Ίρμας.
Ο κυκλώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική.

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θα απομακρύνεται από την Κούβα κι αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, καθώς θα προσεγγίζει την Φλόριντα, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC). Η Ίρμα «θα τρέχει πολύ πιο γρήγορα από εσάς» δήλωσε  ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Rick Scott, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μεταβούν πέρα από τις ζώνες εκκένωσης στα νοτιοδυτικά ή στα καταφύγια εντός της ζώνης που θα χτυπήσει ο τυφώνας.
Ο τυφώνας Ίρμα σαρώνει την Κούβα και τις Μπαχάμες, κατευθυνόμενος προς τις ακτές της Φλόριντα, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους 260 χλμ/ώρα, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 21 ανθρώπων στα νησιά της Καραϊβικής και αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ο τυφώνας ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε πριν από λίγο το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.
O τυφώνας αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θ’ απομακρύνεται από την Κούβα κι αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, καθώς θα προσεγγίζει την Φλόριντα, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC).
«Επικών διαστάσεων» χαρακτήρισε τον τυφώνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντας τους κατοίκους της Φλόριντα και του Μαϊάμι να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν κατεπείγοντα σχέδια εκκένωσης.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε, λίγες ώρες μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο, τον νόμο ο οποίος προβλέπει την εκταμίευση επείγουσας βοήθειας ύψους 15,25 δισεκ. δολαρίων η οποία θα χορηγηθεί στους πληγέντες από την καταιγίδα Χάρβεϊ και παράλληλα αυξάνει προσωρινά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

«Κόλαση, πίσσα σκοτάδι, ουρλιάζει ο άνεμος»

Έχοντας αφήσει πίσω του τοπίο καταστροφής καθώς ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να χτυπά ανελέητα την Κούβα, αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θ’ απομακρύνεται από το νησί και προβλέπεται να παραμείνει ισχυρός, καθώς θα προσεγγίζει την Φλόριντα, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC).
Ο Πάτρικ Όπμαν, ανταποκριτής του CNN στην Κούβα, περιγράφει με συγκλονιστικά λόγια την κατάσταση που άφησε πίσω του ο κυκλώνας στην Καραϊβική, κάνοντας λόγο για «κόλαση», καθώς οι άνεμοι συνεχώς δείχνουν να ενισχύονται.
Μάλιστα, σε ανάρτηση του στο Twitter περιγράφει ότι ο τυφώνας είναι τόσο ισχυρός, που διέλυσε τον μετεωρολογικό εξοπλισμό για την καταγραφή της ταχύτητας των ανέμων!
Σε πιο πρόσφατες αναρτήσεις του γράφει ότι πολλές πόλεις στη βόρεια ακτή έχουν πλημμυρίσει.
«Πίσσα σκοτάδι και ο άνεμος ουρλιάζει. Τι νύχτα». «Το νερό είναι στη μέση του πρώτου ορόφου του σπιτιού στο οποίο βρίσκομαι. Εμείς θα είμαστε εντάξει, άλλοι όχι». «Βλέπω κύματα στον δρόμο που περπατούσα χθες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας συνοδεύουν όλους τους πληγέντες», ανέφερε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος του ρεπουμπλικάνου προέδρου, ανακοινώνοντας την υπογραφή του νόμου αυτού.
Μετά το πράσινο φως της Γερουσίας την Πέμπτη, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες με 316 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά το κείμενο, αποτέλεσμα συμβιβασμού του προέδρου με τη μειοψηφία των Δημοκρατικών.
«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο», έγραψε στο Twitter η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, μια ρεπουμπλικάνα πολιτικός από τη Φλόριντα, μια Πολιτεία η οποία κάνει εντατικές προετοιμασίες για το πλήγμα του τυφώνα Ίρμα το Σαββατοκύριακο και θα ωφεληθεί από την εκταμίευση ομοσπονδιακών πόρων και τη δραστηριοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (FEMA). Η υπηρεσία αυτή ήδη επιβλέπει τη χορήγηση αρωγής στο Τέξας και στη Λουιζιάνα, που επλήγησαν από τον Χάρβεϊ.

Εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Φλόριντα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό τυφώνα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική.
Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης. Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.
Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θάνατο «έσπειρε» ο κυκλώνας Ίρμα: Τουλάχιστον έξι νεκροί στα βρετανικά εδάφη

Το θάνατο «έσπειρε» ο κυκλώνας Ίρμα: Τουλάχιστον έξι νεκροί στα βρετανικά εδάφη

Δραματική προειδοποίηση από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα

Δραματική προειδοποίηση για τον τυφώνα Ίρμα εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Κινδύνων (FEMA). Ο τυφώνας Ίρμα πρόκειται να ισοπεδώσει τη Φλόριντα ή ακόμα και τις γειτονικές πολιτείες και παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, στην κατηγορία 5 καθώς φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο επικεφαλής της FEMA Brock Long προειδοποίησε μάλιστα, ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο.
Παρόμοια πορεία με τον τυφώνα Ίρμα φαίνεται να ακολουθεί μέχρι στιγμής και ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και κατευθύνεται προς τις Μικρές Αντίλλες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων το φαινόμενο ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες 24 ως 36 ώρες.

Τουλάχιστον έξι νεκροί στα βρετανικά εδάφη

Tο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, γνωστοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές, την ώρα που οι κάτοικοι προετοιμάζονται για την άφιξη ενός νέου κυκλώνα, του Χοσέ.
«Υπάρχουν 5 επιβεβαιωμένοι θάνατοι» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, επισήμανε σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο η τοπική κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να προετοιμαστούν για την άφιξη του κυκλώνα Χοσέ.
«Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν σε καταφύγια το αργότερο έως το απόγευμα, καθώς αναμένουμε την άφιξη του κυκλώνα Χοσέ, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει καιρικές συνθήκες επιπέδου τροπικής καταιγίδας» προειδοποιεί σε ένα δελτίο τύπου η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των Νήσων.
irma 4
Στο δελτίο τύπου σημειώνεται επίσης ότι έχουν προκύψει προβλήματα ασφαλείας «που σχετίζονται με λεηλασίες» και τονίζεται ότι από τις 18.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ένας άνθρωπος έχασε επίσης την ζωή τους στο αρχιπέλαγος Ανγκουίλα, ένας «ηλικιωμένος άνδρας» που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σέρι Μπρουκς, αξιωματικός της αστυνομίας.
Αναφερόμενη στον κυκλώνα που σάρωσε το αρχιπέλαγος, η αξιωματικός τόνισε ότι πρόκειται για τον «χειρότερο» κυκλώνα που έχει η ίδια βιώσει.
«Προσπαθούμε να απομακρύνουμε το μεγαλύτερο μέρος των συντριμμιών» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας, «δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Χοσέ σε λίγες ώρες» συμπλήρωσε η ίδια.
170908192802 05 irma dominican republic 0907 exlarge 169

Η Κούβα κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού

 Σε κατάσταση «συναγερμού» κήρυξαν σήμερα (9/9) την Αβάνα οι κουβανικές αρχές, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου, αφού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική κι ενώ κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.
«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την κατάσταση συναγερμού στις επαρχίες Μαγιαμπέκ, Αβάνα και Αρτεμίσα» έκανε γνωστό η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
Η κατάσταση συναγερμού είναι η υψηλότερη στην κλίμακα της κινητοποίησης των κουβανικών αρχών ενώπιον φυσικών καταστροφών.
Η πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διαμένουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού και κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
170908150745 01 irma haiti 0908 exlarge 169
«Εδώ στην πρωτεύουσα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες στις παράκτιες ζώνες, όλη την ημέρα του Σαββάτου και επίσης για κάποιες ώρες την Κυριακή» δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα.
«Κύματα ύψους πέντε έως επτά μέτρων αναμένεται να σχηματισθούν, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα οκτώ μέτρα, μαζί με σφοδρές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ήδη σε τμήματα του Μαλεκόν, της μεγάλης παραλιακής λεωφόρου της Αβάνας, έχουν σημειωθεί πλημμύρες.
170908093932 04 irma puerto rico 0907 exlarge 169
Από χθες το βράδυ, την πόλη πλήττουν ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των κατοίκων που ζουν στις περιοχές κοντά στην θάλασσα και πλησίον της Μαλεκόν.
«Μας εξήγησαν ότι διατρέχουμε κίνδυνο, προσπάθησα να μεταφέρω τα πράγματά μου σε υψηλότερο σημείο σε περίπτωση που το νερό πλημμυρίσει τα πάντα, προκειμένου να μην χαθούν» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταϊσί Κρουζ, μια 68χρονη που εγκατέλειψε το σπίτι της για να βρει καταφύγιο σε συγγενείς.
170908192405 irma puerto rico 0907 exlarge 169
Η Ίρμα είναι ο πρώτος κυκλώνας τέτοιας σφοδρότητας, το μάτι του οποίου αγγίζει απευθείας από το έδαφος της Κούβας από το 1932.

Μια κάτοικος αφηγήθηκε σήμερα το πρωί το τοπίο καταστροφής που άφησε πίσω της: δέντρα ξεριζωμένα και στύλοι ηλεκτροδότησης ξηλωμένοι, στέγες κατεστραμμένες.
«Παντού εδώ όλα είναι τρομακτικά» είπε η 42χρονη νοσοκόμος Γκιζέλα Φερνάντες, που ζει στην Τσαπάρα, ένα χωριό της επαρχίας Λας Τούνας.
Πηγή ➤ ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου