Γιατί η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες "χτυπά" τους Αστυνομικούς...

ELASLYSTE-BLOGSPOT

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), είναι μια κατάσταση της ψυχικής υγείας, που επηρεάζει συνήθως τα άτομα που έχουν παρακολουθήσει ή έχουν εμπλακεί σε ένα τραυματικό συμβάν. Τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αισθάνονται την αγωνία και το άγχος πολύ μετά το τραυματικό συμβάν, αντιμετωπίζοντας συμπτώματα όπως εφιάλτες, αναδρομές, ευερεθιστότητα και θυμό. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η διαταραχή αυτήν να αναπτυχθεί μετά από αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Αρκετές έρευνες μας δείχνουν ότι οι αστυνομικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη της διαταραχής μετατραυματικού στρες, λόγω των διάφορων κρίσιμων περιστατικών και των πιθανών τραυματικών γεγονότων που συναντούν κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους, όπως οι καταστροφές, οι ακρωτηριασμοί, οι θάνατοι, οι καταστάσεις ομηρίας, οι σεξουαλικές και οι φυσικές επιθέσεις, οι πυροβολισμοί, αλλά και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Στους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες, θα μειωθούν και θα εξαφανιστούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ μπορούν να διαταράξουν τις καθημερινές ικανότητες και να προκαλέσουν, φοβίστηκες σκέψεις, εμετό, ξέσπασμα θυμού, δυσκολίες συγκέντρωσης, αϋπνία, κατήφεια, υπερβολική εγρήγορση σε πιθανούς κινδύνους, ζάλη, πόνους στο στήθος, σπασμούς και πόνους στο σώμα, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένο ενδιαφέρον για τη ζωή, αίσθηση επανάληψης ενός συμβάντος, συναίσθημα ενοχής, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εξάρτηση ναρκωτικών, πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι, αποφυγή πραγμάτων που υπενθυμίζουν στο άτομο ένα γεγονός και τέλος αποξένωση από τους άλλους.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μια θεραπευόμενη ψυχική ασθένεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά: α) Μέσω της ψυχοθεραπείας, που περιλαμβάνει την"γνωστική θεραπεία", η οποία μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τους τρόπους σκέψης που μας κρατούν κολλημένους, την"θεραπεία έκθεσης", η οποία μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια τις καταστάσεις και τις αναμνήσεις που θεωρούμε τρομακτικές και β) Μέσω των φαρμάκων, που περιλαμβάνει την αγωγή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ή φαρμάκων κατά του άγχους και βοηθημάτων ύπνου, τα οποία μειώνουν την συχνότητα των ενοχλητικών και τρομακτικών σκέψεων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλοί αστυνομικοί με διαταραχή μετατραυματικού στρες, δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, παραμένοντας στο δρόμο και κάνοντας την δουλειά τους, χωρίς καμία βοήθεια ή υποστήριξη.

Βόπης Αναστάσιος

Αστυνομικός - Ψυχολόγος

Μεταπτυχιακός Φοιτητής Δημόσιας Υγείας



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου