Στοιχεία σοκ: Μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα κακοποίησης

Στοιχεία σοκ: Μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα κακοποίησης

Κάτω από το μέσο όρο του 33% η Ελλάδα - Κοντά στο 50% το ποσοστό στη Δανία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης, αναφέρει μελέτη ευρωπαϊκού οργανισμού που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας (FRA), ανέφερε ότι από τα στοιχεία του προκύπτει πως ο ρυθμός της βίας κατά των ενήλικων γυναικών αλλά και των κοριτσιών κάτω των 15 ετών είναι παρόμοιος, σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ένα κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους, και τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού FRA Μόρτιν Κιάερουμ. Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες βρέθηκε να έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας. Από αυτές τις γυναίκες ένας αριθμός περίπου 3,7 εκατομμύρια έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, κατά τους 12 μήνες πριν από τη μελέτη, διευκρινίζει ο FRA.

Σύμφωνα με την έρευνα η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό των γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμό, κάψιμο, στραγγαλισμό, βιασμό ή άλλες μορφές βίας. Κατ' αντιστοιχία οι τρεις αυτές χώρες έχουν ποσοστά βίας 52%, 47% και 46%, ενώ η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό βίας κατά των γυναικών περίπου στο 20%. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις χώρες με τα πιο χαμηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών τα ευρήματα μόνο θετικά δεν είναι, όπως λέει η επικεφαλής ερευνήτρια της FRA Τζοάνα Γκούντεϊ. «Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι μια στις πέντε Αυτό δεν είναι ένα καλό εύρημα», είπε.

Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών κυμαίνεται κάτω από το μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο οι ερευνητές του FRA δηλώνουν ότι παρά τις μεγάλες εθνικές διαφορές στα ποσοστά βίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνδρες είναι πιο βίαιοι στο βορρά, ή ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στο νότο. Οι γυναίκες στις σκανδιναβικές χώρες μιλούν πιο ανοιχτά για περιστατικά που μπορεί να εξακολουθεί να θεωρούνται ταμπού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης στον ευρωπαϊκό βορρά περισσότερες γυναίκες έχουν αμειβόμενη εργασία, κάτι που τις εκθέτει σε κινδύνους στο χώρο εργασίας τους, λένε οι ερευνητές της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη ούτε η οικογένεια προσφέρει μεγάλη προστασία, καθώς μία στις πέντε γυναίκες που έχει δεχτεί επίθεση, δήλωσε ότι ο σύντροφός της ήταν ο δράστης. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης όταν δέχθηκε την επίθεση. Για πολλές γυναίκες, αυτή η τραγική δοκιμασία ξεκινά σε νεαρή ηλικία.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν δεχθεί επίθεση πριν από την ηλικία των 15 ετών, κυρίως από έναν από τους γονείς τους . Ποσοστό 12% έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά στην τρυφερή ηλικία της ενηλικίωσης, πιο συχνά από άγνωστους άντρες. Οι γυναίκες που βιώνουν τη βία σε παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να κακοποιηθούν από τον σύντροφό τους ως ενήλικες, όπως έδειξαν τα στοιχεία . «Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που συνεχίζεται», δήλωσε η Γκούντεϊ. Ο FRA ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να αποτυπώσουν την εμπειρία τους και για τη σεξουαλική παρενόχληση με το 45% αυτών να λέει ότι κάποιος τις έχει αγγίξει παρά τη θέλησή τους, δέχτηκαν σεξιστικά-προσβλητικά αστεία, μηνύματα ή πορνογραφικό υλικό.

Οι γυναίκες που έχουν δεχτεί κάποιο είδος βίας φέρουν όχι μόνο σωματικές πληγές, αλλά και ψυχολογικά τραύματα Το ένα τρίτο των κακοποιημένων ή σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών, υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος ή κρίσεις πανικού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, ο FRA κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν μακροχρόνια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολύ λίγες υπηρεσίες υποστήριξης για τα θύματα και ότι πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών και των αστυνομικών. Επίσης η έρευνα καταδεικνύει πως πολλά νεαρά θύματα κατήγγειλαν την κακοποίησή τους στην αστυνομία χρόνια αφότου έπεσαν θύματα βίας. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ανέφερε ότι η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο με θέμα τη βία κατά των γυναικών μέχρι σήμερα. Επιλέχτηκαν τυχαία 42.000 γυναίκες που ερωτήθηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.
KOΣΜΟΣ | Στοιχεία σοκ: Μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα κακοποίησης
| σωματικής βίας | Ευρώπη | Ελλάδα | Ευρωπαϊκή Ένωση | Ιταλία | αστυνομικών | αστυνομία | Ισπανία | βία | κατάθλιψη | σεξ | άνδρες | γυναίκες | Ευρωπαϊκής Ένωσης | ερευνητές | Ευρωπαϊκή | χρήματα
Share on Google Plus

Xenofon.gr

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου