Συναγερμός στην Ελλάδα: Ύποπτο κρούσμα Εμπολα - Με ελονοσία ο δεύτερος ασθενής..



ΛΥΣΤΕ blog ➤ Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό δύο υπόπτων κρουσμάτων Εμπολα, από ασθενείς που προήλθαν από την Αφρική.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως κανένα περιστατικό.

Ο ένας ασθενής έχει διακομιστεί στο θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείου «Σωτηρία», εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεών του. Ο ασθενής επικοινώνησε ο ίδιος με τις αρχές ζητώντας να εξεταστεί, καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Νιγηρία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εμφανίζει συμπτώματα μειωμένης επικινδυνότητας και η κλινική του εικόνα είναι καλή, ωστόσο ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία έως ότου βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Ο δεύτερος ασθενής, που εισήχθη για νοσηλεία και εξετάσεις στο «Λαϊκό» προερχόμενος από τη Λιβύη, διεγνώσθη τελικά με ελονοσία.
Τα τελευταία 24ωρες δεκάδες άνθρωποι έχουν επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, εμφανίζοντας συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του Εμπολα.
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι «πύλες» εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα αναφορικά με ταξιδιώτες από τις χώρες όπου η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Τι είναι αυτή η ασθένεια
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια.
Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
Πρόκειται για την χειρότερη έως σήμερα επιδημία του ιού.

Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae και διακρίνεται από τις μακρές νηματοειδείς ίνες του RNA. Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δήγμα από μολυσμένο ζώο. Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πιθήκους).
Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται πριν επαναχρησιμοποιηθεί.

Συμπτώματα
Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.
Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα
Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Θεραπεία
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.

 eglimatikotita
Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου