Από την Ελλάδα ως τη Πόλη - Να ανατριχιάσουν όλοι.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Είναι σαν κάποιος να έχει πάει στον Πλανήτη Άρη με… ελικόπτερο και εσύ να του λες: Θέλω, όμως, να πας μέχρι τον Ήλιο και να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό!!!

Κυριακή… μπασκετική γιορτή!

Ο πέμπτος τελικός του Ολυμπιακού στη δεύτερη καλύτερη λίγκα στο κόσμο μετά το ΝΒΑ από το 2010 και μετά, έρχεται σε λίγες ώρες για να δώσει στη ζωή μας μια ακόμα δυνατή εμπειρία.

Παρίσι 2010, Πόλη 2012, Λονδίνο 2013, Μαδρίτη 2015, Πόλη 2017.

Σε όλα αυτά τα φάιναλ φορ λόγω δουλειάς είμαι κοντά στην ομάδα και αυτό που εισπράττω και νιώθω είναι πως οι παίκτες, οι πρόεδροι, οι προπονητές, ΟΛΟΙ, το θέλουν περισσότερο από ποτέ.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς, ιεροί.

Όπως έγραψα μετά την επική νίκη της Παρασκευής, τι άλλο να σκαρφιστείς να γράψεις για αυτή την ομάδα; Όταν ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες της, ακόμα και οι ηγέτες της, σε κοιτάζουν, γελάνε αμήχανα και σου λένε: Ρε μαλ@@ τι να πω, πως έγινε πάλι αυτό; Δεν υπάρχουν λόγια έχουν στερέψει , τότε καταλαβαίνεις τι τρέλα ζούμε…

Η ομάδα των παλαβών!

Απόψε, ναι, η Φενέρ είναι το φαβορί. Έχει τρομερό μομέντουμ από την σειρά με τον Παναθηναϊκό και μετά, παίζει πολύ καλό μπάσκετ, είναι ο δεύτερος διαδοχικός τελικός της και ουσιαστικά εντός έδρας.

Ναι, ο Ολυμπιακός είναι το αουτσάιντερ.

Μήπως αυτό, είναι καλό;

Δεν πρέπει να είμαστε ούτε αχάριστοι, ούτε πλεονέκτες.

Τι άλλο να απαιτήσεις από αυτή την ομάδα;
Είναι σαν κάποιος να έχει πάει στον Πλανήτη Άρη με… ελικόπτερο και εσύ να του λες: Θέλω, όμως, να πας μέχρι τον Ήλιο και να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό!!!

Όταν, όμως, φτάνεις κοντά στη πηγή και απέχεις 40 λεπτά από το να γράψεις μια – νέα – μπασκετική ιστορία που θα μείνει ζωντανή, μυθική, ανεξίτηλη στο μυαλό και τη καρδιά όχι της δικής μας γενιάς, αλλά και όλων των επόμενων, το θες!

Το ονειρεύεσαι, το οραματίζεσαι και σε πιάνει… αδηφαγία!

Μπασκετικά, δεν είναι ώρα για πολλά λόγια.

Αμφότερες οι ομάδες είναι πολύ ισχυρές στην άμυνα.

Απλά, εκείνη του Ομπράντοβιτς διαθέτει περισσότερους παίκτες με πηγαίο επιθετικό ταλέντο και ένστικτο και είναι καλύτερη, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική στο τρανζίσιον.

Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός;

1. Να καταφέρει να κρατήσει την Φενέρ όσο πιο χαμηλά μπορεί στο σκορ. Κάτω ή γύρω από τους 70 πόντους. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν είναι, όμως και αδύνατο. Θα χρειαστεί αντρίκια και αποφασισμένη προσωπική άμυνα στο τρίπολο των γκαρντ (Μπογκντάνοβιτς, Σλούκας, Ντίξον) και τρομερή προσπάθεια στις μάχες σώμα με σώμα με Ούντο και Βέσελι. Πολύ σημαντική θα είναι και η επιθετική πίεση πάνω στη μπάλα, για να βγάλουν οι κόκκινοι την Φενέρ εκτός των Play της, ή τουλάχιστον να τα καθυστερεί και να τους χαλάει τις αποστάεις. Αν ο Ολυμπιακός ελέγξει τις κατοχές και τον ρυθμό, θα έχει κάνει τη πρώτη μικρή νίκη στο στόχο του να μείνει πολύ κοντά στο σκορ, κολλημένος πάνω στους Τούρκους, μέχρι τις τελευταίες κατοχές που θα κρίνουν την ιστορία και θα την… γράψουν!

2. ΟΧΙ βιαστικά, φτηνά, περιττά λάθη. Οι τύποι έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά στο ανοιχτό γήπεδο και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. “Χτυπάνε” με κάθε τρόπο. Πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, με τρίποντα, με τα φόργουορντ, με early post, με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο μπασκετικός νους. Αντίθετα, είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να μπορέσει ο Ολυμπιακός να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο ή έστω με την άμυνα του αντιπάλου σε ανισορροπία. Τη Παρασκευή έβαλε 82 πόντους χωρίς αιφνιδιασμούς… Γιατί; Ε, 14 εύστοχα τρίποντα! Η λογική λέει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά. Μα, υπάρχει λογική με τον μπασκετικό Ολυμπιακό; Εντάξει, έχετε τα δίκια σας.

3. Να βρει τρόπους και λύσεις απέναντι στην άμυνα – μαζινό με Ούντο και Βέσελι. Αυτός ο τύπος, ο Εκπε, ΔΕΝ υπάρχει στην άμυνα. Έχει, όμως, ο Ολυμπιακός τρία κορμιά στο “5” να ματσάρουν να σπρώξουν, να… δείρουν, να τον κουράσουν και οδεύοντας προς το τέλος να μην έχει την απαιτούμενη ενέργεια για τεράστια επιρροή. Μεγάλη προσοχή θέλει και ο Κάλινιτς. Από τα πλέι οφ ως και τον ημιτελικό, όσοι ρίσκαραν μαζί του για να δώσουν βοήθειες αλλού, το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

4. Τουτέστιν… Ξέρετε. Όλη η Ευρώπη ξέρει. Στόχος: Να μπούμε στο τελευταίο τρίλεπτο και ο Ολυμπιακός να είναι 1-2 κατοχές πίσω από την Φενέρ!

Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ

Μιλούσα με έναν από τους 2-3 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον μπασκετικό οργανισμό της Φενέρ και όταν η συζήτηση πήγε στο 4, μου είπε: Νίκο, αν φτάσουμε ως εκεί, χάσαμε!

Είναι αδιανόητο, ανεπανάληπτο ρε παιδιά. Αυτή η ομάδα έχει… σφηνώσει, έχει τρουπώσει – που έλεγε και ο Βουτσάς – στο μυαλό όλων και τους το έχει χαλάσει!

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Στη Τουρκία το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ, αντιμετωπίζεται ως μέγα εθνικό θέμα. Κι ένα άλλο στοιχείο; Με τον τρόπο που κινούνται οι χορηγίες από μεγάλες εταιρίες της χώρας, πιστεύουν πως αν το πάρει η Φενέρ, με την έκρηξη που θα δημιουργηθεί, τα έσοδα της λίγκας και των ομάδων, μπορούν να αυξηθούν αυτόματα μέχρι και 30% την επόμενη σεζόν! Για την λίγκα, άρα και για τις ομάδες…

Μπορεί να το κάνει ΚΑΙ αυτό ο Ολυμπιακός απόψε;

Μα, πόσο μύθος μπορεί να γίνει;
Παιδιά σας αγαπάμε. Και η δύναμη της αγάπης μας δεν θα διαφοροποιηθεί από το αποψινό αποτέλεσμα. Απλά, θέλουμε να έχουμε ένα ακόμα τρελό παραμύθι – που θα είναι αλήθεια, αλλά θα μοιάζει ως το απόλυτο αθλητικό μύθευμα – να λέμε στα παιδιά μας όταν τα βάζουμε για ύπνο!

ΥΓ1. Βασίλης: Robot Mode.

ΥΓ2. Πρι: Πόσο πολύ το θέλεις…

ΥΓ3. ΠΑΠ: Άλλο ένα αυτιάγκουρα! Έχεις άστρο, το ξέρεις…

ΥΓ4. Κύριοι σέντερ… Ματώστε και συνδυάστε ΜΥΑΛΟ και ΨΥΧΗ.

ΥΓ4. Αγραβάνη, μη φας, ατάιστος να πας!

ΥΓ5. Βαγγέλη, άλλο ένα τέτοιο ματς, ένα ακόμα.

ΥΓ6. Ο Γκριν και ο Παπαπέτρου με την άμυνα που θα παίξει η Φενέρ, μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλα κλειδιά. Και πιστεύω το ξέρουν και προετοιμάζονται.

ΥΓ7. Για την Ελλάδα, για την ιστορία, για την Ιωάννα.

Πηγή ➤ Του Νίκου Βαρλά/ varlas@eurohoops.net

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου