Ελληνοτουρκικά Σύνορα - Οι Ακρίτες των συνόρων μας που κρατούν τη σημαία ψηλά.

elas-lyste

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Οδοιπορικό στον Έβρο έκανε με κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακριτών που ζουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

To παράπονο των ακριτών μας στον Έβρο, των ανθρώπων που επέλεξαν συνειδητά να ζήσουν στην άκρη της Ελλάδας, είναι πως η Αθήνα και τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί τους μόνο κάθε φορά που η ένταση με την Τουρκία χτυπάει… «κόκκινο». Τελευταία φορά ήταν το 2018, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν για  6 μήνες, και εδώ και μία σχεδόν εβδομάδα, με την επιχειρούμενη προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα μας.
Ακριβώς 218 χλμ του ποταμού Έβρου, από τα συνολικό μήκος των 528 χλμ., αποτελούν φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Παράλληλα με τη δεξιά όχθη του Έβρου, από το Δέλτα του ποταμού νότια έως τα Δίκαια στο βόρειο άκρο εκεί που ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών, τα χωριά της παραμεθορίου -μ’ εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής- και οι λιγοστοί άνθρωποί τους, «φυλάττουν Θερμοπύλες», δίπλα ακριβώς στο σύνορο.

Όπως λένε με νόημα οι ντόπιοι, μπορεί τα μικρά χωριά τους -που φθίνουν χρόνο με το χρόνο- να είναι μια «πινέζα» στον χάρτη της Ελλάδας, αλλά «αν πέσει η «»πινέζα» θα πέσει και ο χάρτης» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ψηλά η ελληνική σημαία…

Την περασμένη Τρίτη που ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι βρέθηκαν στις Καστανιές, ο 80χρονος κ. Κωνσταντίνος Ζιώλγας ύψωσε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του και έσπευσε να δει από κοντά τον κ.Μητσοτάκη μετά το τέλος της ενημέρωσης. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για το χωριό μας που Έλληνας πρωθυπουργός μας επισκέφθηκε έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα θέλαμε να τον ξαναδούμε σύντομα, για ν’ ακούσει τις αγωνίες των νέων ανθρώπων κυρίως που θέλουν να μείνουν και να ζήσουν εδώ στην ακριτική Ελλάδα. Εμείς είμαστε μεγάλοι πλέον. Το θέμα είναι να μείνουν νέοι άνθρωποι στα σύνορα» λέει ο κ. Ζιώλγας, που μετά από 40 χρόνια εργασίας στην Γερμανία επέστρεψε στ’ αγαπημένο του χωριό, δίπλα ακριβώς από την Τουρκία «Είμαστε ακρίτες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Την ελληνική σημαία θα την κρατάμε πάντα ψηλά, παρά τ΄ ανατολίτικα παιχνίδια του Ερντογάν» λέει.

«Στην “πινέζα” του χάρτη»
Mε το ξέσπασμα της κρίσης πριν από μία εβδομάδα, έφτασαν στην… «πρώτη γραμμή» δίπλα στο σύνορο, προσφέροντας, πίτες, γλυκά και άλλα φαγώσιμα -που έφτιαξαν με τα χέρια τους γυναίκες της περιοχής. Η πρωτοβουλία των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Νέας Βύσσας, έγινε viral και συγκίνησε. «Μόλις έπεσε η ιδέα, ανεβάσαμε ανακοίνωση στο facebook και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν ένα σωρό πράγματα, για τους άνδρες του στρατού και της αστυνομίας που έδιναν τον δικό τους αγώνα. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές εκείνες τις ώρες και με την κίνησή μας στόχο είχαμε να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους αυτούς» λέει το μέλος του συλλόγου κυρία Σοφία Σκαρλατίδου, που ζει μόνιμα με τον σύζυγό της και τα δύο μικρά παιδιά τους στη Νέα Βύσσα, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με την Τουρκία. «Επιλέξαμε συνειδητά να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε εδώ τα παιδιά μας. Στην «πινέζα» του χάρτη της Ελλάδας» λέει, καταλήγοντας με νόημα: «Η «πινέζα» είναι καλά στερεωμένη, γιατί αν πέσει η «πινέζα» θα πέσει και η Ελλάδα».


Πηγή ➤ evros-news

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου