Αισιόδοξο μήνυμα για Ιστορία και Ποίηση, μάχη ενδιαφέροντος στη δημοπρασία σπάνιων αντικειμένων...



Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή.
Η επιστροφή στο κλίμα της γνώσης, και της νοσταλγίας, για το οποίο έγραφε στις 15 του μηνός η στήλη, αναγγέλλοντας τη δημοπρασία πολύτιμων βιβλίων, χειρογράφων και σχεδίων του οίκου «Π. Βέργος», επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας που έγινε προχθές στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Υψηλά ποσά επέτυχαν αρκετοί λαχνοί, με πρώτο το παλιότερο γνωστό πορτρέτο του πυρπολητή της Επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη, το οποίο πουλήθηκε στην τιμή των 18.880 ευρώ, έπειτα από μάχη που έδωσαν Χιώτες εφοπλιστές, όπως έμαθε η στήλη. Και είναι ελπιδοφόρα η είδηση αυτή, της ανάγκης δηλαδή για επανασύνδεση με την ιστορική συνείδηση και τα κειμήλια που μαρτυρούν την ελληνική πορεία. Το πορτρέτο του Κανάρη είναι μια υδατογραφία που φιλοτεχνήθηκε επί του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Rose» τον Νοέμβριο του 1822, λίγο μετά την ανατίναξη στην Τένεδο της αντιναυαρχίδας του τουρκικού στόλου.

Εντυπωσιασμένοι από το κατόρθωμα του θρυλικού ήρωα οι Βρετανοί ναυτικοί έσπευσαν να τον καλέσουν στο πλοίο τους και με την ευκαιρία έκαναν το πορτρέτο του, το οποίο μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει.

Στην ίδια δημοπρασία, υψηλές τιμές επέτυχαν ένας τόμος που περιείχε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή (7.670 ευρώ) και ένα χειρόγραφο του ποιήματός του «Η δόξα των Πτολεμαίων» γραμμένο το 1912 και υπογεγραμμένο (9.440 ευρώ).
kathimerini
tragiko.net

 
Share on Google Plus

Explorer

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου