ΛΥΣΤΕ blog ➤Όπως αναφέρει ο ν. 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) επιβλήθηκαν στους μισθωτούς δύο (2) έκτακτες εισφορές με τον όρο «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης».
1) Η πρώτη του αρθ. 29 βάσει της οποίας επιβάλλεται έκτακτη κράτηση σε όλα τα φυσικά πρόσωπα για τις
διαχειριστικές χρήσεις των ετών 2010 έως 2014, που δηλώνονται στις δηλώσεις των ετών 2011 έως 2015, αντίστοιχα, για ποσά άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, από 1% στα εισοδήματα έως 20.000 και 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000.
2) Επίσης, η δεύτερη «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης» του αρθ. 38 επιβάλλεται σε όλους τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, σε ποσοστό 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Πολλές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ένωση Δικαστών κτλ) και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις τύπου ΝΠΔΔ (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Επιμελητήρια κα), έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Χώρας μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση των τριών (3) Μνημονίων (1 το έτος 2010, και 2 το 2012), αλλά και του Μεσοπρόθεσμου το έτος 2011, με το οποίο επιβλήθηκαν οι ανωτέρω δύο (2) έκτακτες εισφορές.
Θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
- Από αυτόν τον νόμο, από το Καλοκαίρι του 2011, επιβλήθηκαν τα παγώματα στις μισθολογικές προαγωγές μας και στο χρονοεπίδομα. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο 2011 μέχρι και τον Ιούνιο 2012 που ξεπάγωσαν με το τρίτο Μνημόνιο τον ν. 4093/2012, τον Αύγουστο 2012, (συνολικά δηλαδή για χρονικό διάστημα 13 μηνών) χάσαμε, όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό, αρκετά χρηματικά ποσά. Πρέπει να δούμε νομικά και αυτό το γεγονός, διότι πράγματι οι ένστολοι χάσαμε πολλά χρήματα, ενώ οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι αντίστοιχα είχαν πάγωμα μόνο για 4 μήνες συνολικά, αφού ψηφίστηκε γρήγορα το νέο μισθολόγιο στην κατηγορία τους.
- Μόνο και μόνο εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι και οι δύο (2) εισφορές έχουν τον ίδιο τίτλο, ενώ έχουν διαφορετική σημασία, τις κάνει να παράτυπες και αντικανονικές.
- Δεν υπάρχει ακόμα, μία σαφή δικαστική απόφαση, αμετάκλητη και τελεσίδικη, που να ακυρώνει αυτές τις εισφορές αλληλεγγύης.
- Για να μπορέσει, οποιοσδήποτε μισθωτός, να λάβει πίσω τις εισφορές αυτές, απαιτείται υποχρεωτικά, να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση με προσωπικά στοιχεία του καθένα. Ακόμα δηλαδή και να ακυρώσει μία κράτηση γενικά μία δικαστική απόφαση, για να λάβουμε πίσω αναδρομικά ποσά, απαιτείται απόφαση με προσωπικά στοιχεία του καθενός.
- Με το να υποβάλουμε αιτήσεις στις Δ.Ο.Υ. με τις οποίες ζητάμε να λάβουμε πίσω τις εισφορές αλληλεγγύης, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Προφανώς, θα δοθεί μία γενική απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε όλους, όπου βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και του Διοικητικού Δικαίου, θα πρέπει από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί η απάντηση αυτή, ο κάθε μισθωτός θα έχει 2 μήνες προθεσμία να την προσβάλλει δικαστικώς
- Δεν υπάρχει ακόμα μία σαφή ξεκάθαρη απόφαση εάν ισχύει η 2ετής, ή η 3ετής ή η 5ετής παραγραφή σε οφειλές σε βάρος του Δημοσίου.
Έτσι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προτείνω τα εξής, τα οποία απαιτούν πολύ προσοχή και είναι δύσκολο να πετύχουν:
Να εξεταστεί το ενδεχόμενο από έγκριτους νομικούς, να υποβληθούν μαζικές-ομαδικές προσφυγές σε διοικητικό δικαστήριο επιπέδου Διοικητικού Πρωτοδικείου, όχι Διοικητικού Εφετείου και συγκεκριμένα στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο τα έξοδα είναι σχετικά μικρά και μπορούν να συμμετέχουν πολλοί μισθωτοί, εν αντιθέσει με το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο σε κάθε προσφυγή μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος, προσέφυγαν δικαστικά με αρνητικό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, απαιτείται να γίνουν ομαδικές προσφυγές για το χρονικό διάστημα από Ιούλιο 2011 μέχρι 2012 (δηλαδή 13 μήνες) των ποσών που χάσαμε, σε περίπτωση που μπορεί να στηριχτεί νομικά τέτοια ενέργεια.
Τέλος, απλά όλοι οι μισθωτοί μπορούν να αιτηθούν στις Εφορίες τον επαναπροσδιορισμό των κρατήσεων και των δύο (2) εισφορών αλληλεγγύης, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν γίνει λογιστικά λάθη. Στην Ελληνική Αστυνομία δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Γενικός Γραμματέας
Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσ/νίκης
πηγη
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου