Σεβασμός στο έργο του Αστυνομικού....


elas-lyste.blogspot (2).jpg

Ο κάθε πολίτης πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, θέλει να ελέγχονται οι άγνωστοι προς αυτόν συμπολίτες του, να γίνονται περιπολίες στη γειτονιά του και διαμαρτύρεται έντονα για την ασφάλειά του σε περίπτωση που η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη ή μη επαρκής. Όταν όμως του ζητηθεί να γίνει έλεγχος και στον ίδιο, δεν είναι πάντα συνεργάσιμος. Αναρίθμητα είναι τα περιστατικά όπου ενοχλείται και γίνεται -το λιγότερο- προκλητικός.

Γράφει η Σοφία-Ισμήνη

Τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωση του φίλου Μαρίνου που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Ένας τυπικός έλεγχος που εφόσον σε βρει καθαρό διαρκεί μόλις πέντε λεπτά, έφτασε μέχρι το τμήμα και όχι μόνο.

«Επρόκειτο για έλεγχο σε ύποπτους κρανοφόρους με μηχανή υψηλού κυβισμού που παρόμοια μας απασχολούσε για ληστείες σε ψιλικατζίδικα...» αναφέρει ο Μαρίνος. «Πηγαίνουν οι συνάδελφοι να κάνουν τον έλεγχο, τους χαιρετούν και τους ζητούν ταυτότητα και άδεια κυκλοφορίας. Εκείνοι αντέδρασαν επιθετικά. Πήγα λοιπόν δίπλα τους ως προϊστάμενος της ομάδας αφού είδα την ένταση και τους λέω συμβαίνει κάτι κύριοι; Έχετε πρόβλημα τους συναδέλφους, κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο; Άρχισαν τις υποδείξεις και επέμεναν ότι δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να τους σταματήσουμε γιατί έμεναν εκεί κοντά. Τους είπα κύριοι δεν σας γνωρίζουμε, ένας τυπικός έλεγχος είναι, εάν όλα είναι καλά θα μου δώσετε 5 λεπτά από τον χρόνο σας και θα φύγετε. Ο ένας εκ των δυο απάντησε πως ούτε αυτός με ξέρει και ούτε θέλει να με μάθει. Συνέχισε λέγοντας ότι με πληρώνει και ότι είμαι υπάλληλός του. Του απάντησα πως δεν θέλω να με πληρώσει αύριο τότε και πως προκειμένου να αποφευχθεί η φασαρία στη μέση του δρόμου, θα συνεχίσουμε τον έλεγχο στο οικείο αστυνομικό τμήμα καθώς δεν συνεργάζεται.

Ζήτησαν τα στοιχεία μου όταν φτάσαμε στο τμήμα και τους είπα πως θα τα δώσω μετά τον ελέγχο γιατί ακόμα δεν γνωρίζω ποιοι είναι. Ταυτόχρονα με απειλούσαν πως ξέρουν θεούς και δαίμονες στην αστυνομία αλλά και πως θα μας βγάλουν στα κανάλια όπως και έκαναν. Με το πέρας του ελέγχου και της προσαγωγής, τα ξαναζήτησαν και τους έγραψα ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου λέγοντας ξανά πως ο έλεγχος ήταν νομότυπος και ότι δεν είχα να φοβηθώ κάτι».

«Σας πληρώνουμε κύριοι, είστε υπάλληλοί μας». Εκτός του ότι αυτή η βαρυσήμαντη δήλωση σκοπό έχει να απαξιώσει και να προκαλέσει τον αστυνομικό, που προσπαθεί να κάνει το έργο το οποίο εσύ για τους υπόλοιπους συμπολίτες σου απαιτείς και θεωρείς πως πληρώνεις, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητα επιθετική σου στάση, κινεί υποψίες. Κατά συνέπεια η προσαγωγή σου στο τμήμα είναι το μόνο φυσικό επακόλουθο, γιατί διαμαρτύρεσαι;

Όταν δεν έχεις λόγο να κρύψεις κάτι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι αν μη τι άλλο εριστικός. Συνεργάζεσαι και συνεχίζεις τη δουλειά σου αφήνοντας τον αστυνομικό να κάνει τη δική του. Εάν αντί για αυτό, τον κατηγορείς για κατάχρηση εξουσίας και για κομπλεξαρισμένη συμπεριφορά, όταν εσύ ο ίδιος πρώτος δημιουργείς καταστάσεις, τότε είσαι ορμώμενος από τα δικά σου κόμπλεξ και με την καραμέλα που πιπιλάς προσπαθείς απλώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Τις κερδίζεις πράγματι, στο σκεπτικό των όμοιών σου και στα νούμερα τηλεθέασης. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν συνείδηση και την ελάχιστη λογική που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κατανοήσει πως ο νόμος δεν επιδέχεται διακρίσεις. Εκείνοι που σέβονται πρώτα από όλα τον εαυτό τους, γι’αυτό μπορούν να αποδίδουν τον απαιτούμενο σεβασμό και στους υπόλοιπους, ένστολους ή μη. Η ιστορία που δήθεν αδικημένος εξιστόρησες ειπώθηκε μόνο από τη δική σου μεριά και μάλλον δεν είχε την απήχηση που περίμενες. Όχι επειδή θεωρούν πως ο αστυνομικός έχει πάντα δίκιο, είπαμε αυτή η μερίδα των ανθρώπων ξέρει να είναι αντικειμενική και δεν ενστερνίζεται κανενός είδους πώρωση. Δεν ταυτίστηκαν μαζί σου, ακριβώς επειδή δεν τους έπεισες.

«Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Για του λόγου το αληθές, παρατέθηκε και η άλλη ιστορία, του αστυνομικού που μεταξύ μας – «πληρώνεις» πολύ λίγα για να σε ανέχεται.

Αυτό πληρώνεται;

Πηγή ➤elas-lyste

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου