Περιπολικά "ΤΕΛΟΣ" στην ΕΛ.ΑΣ - αναζητούν τρόπο να ανατικαταστήσουν τα «σαπάκια».

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ ο… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το… 1/10 του γερασμένου στόλου των περίπου 10.000 οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να αντικατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία για την δωρεά 5.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων με αντιστάθμιση την συντήρησή τους σε συνεργεία της.

Σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!
Από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων, θα εξοικονομηθούν 13.000.000 ευρώ, που αφορούσαν άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση των συνόρων, προκειμένου να αγοραστούν περίπου 900, σύγχρονης τεχνολογίας, οχήματα για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απευθυνθούν σε αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα μας για να αξιολογήσουν την χαμηλότερη προσφορά με τις υψηλότερες προδιαγραφές οχημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αστυνομίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τις πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επιτευχθεί κάποια δωρεά σημαντικού αριθμού οχημάτων, με αντιστάθμιση την συντήρηση, επισκευή και την αγορά ανταλλακτικών από εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμφωνία προμήθειας 5.000 οχημάτων με πετρελαιοκίνηση από κορεατική εταιρεία «ναυάγησε» οριστικά, παρά τα αρχικά ενθαρρυντικά σημάδια.

Παρότι εξοικονομήθηκαν τα 13 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κάποιων οχημάτων, αυτή μοιάζει «σταγόνα στον ωκεανό», με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτός από την αναζήτηση ενδιαφέροντος από άλλες αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών, εξετάζει την προμήθεια οχημάτων με… leasing αν ξεπεραστούν τα νομοθετικά κολλήματα και η απροθυμία των εταιρειών σε μία ασύμφορη για εκείνες προμήθεια. Ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα θα περάσει τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζονται οι διατάξεις διαπραγμάτευσης για προμήθειες του δημοσίου. 

Σχετικά πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., πήρε με ΕΣΠΑ, λίγα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν έφθασαν ποτέ στις υπηρεσίες που δόθηκαν αλλά «φυλάσσουν» και μετακινούν, πρώην υπουργούς, στρατηγούς και εισαγγελείς.

Την ίδια ώρα οι διοικητές υπηρεσιών από τους οποίους «υφαρπάχθηκαν» τα οχήματα, τοποθετούν... σφήνες στα παράθυρα των σκάρτων για να μην ξεπαγιάσουν και βάζουν 20ευρα από την τσέπη τους για τα σκασμένα λάστιχα. Τα όποια ελάχιστα καινούργια οχήματα που «δωρίζονται» ή αγοράζονται, σχεδόν άμεσα... εξαφανίζονται και «παρκάρουν» έξω από τις κατοικίες υψηλών στόχων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης και «υφαρπαγής», έγινε αντιληπτό όταν ένα παλιό συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν έξω από την κατοικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, εκτελώντας υπηρεσία φύλαξης από το αστυνομικό προσωπικό, «έμεινε» από τεχνικό πρόβλημα.

Σχεδόν άμεσα αντικαταστάθηκε με ένα καινούργιο... νέας τεχνολογίας για να τοποθετηθεί στην ίδια θέση... στάθμευσης έξω από την κατοικία του κυβερνητικού στελέχους.

Η λύση του leasing, που είχε εξετασθεί και στο παρελθόν, αρχικά φαίνεται να «κολλάει» σε νόμο του... 1953, που ισχύει ακόμη και σήμερα για την αγορά οχημάτων από υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση θα γίνει χρήση της τροπολογίας που είναι υπό κατάθεση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Όπως και να έχει όμως η σημαντικότερη αιτία που δεν μπορεί να προχωρήσει ένας τέτοιος τρόπος ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, ανακύπτει από τις ίδιες τις εταιρείες leasing, για τις οποίες δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια προμήθεια παρά τα μεγάλα αριθμητικά μεγέθη.

Ουσιαστικά δεν συμφέρει τις εταιρείες να έχουν τη συντήρηση των οχημάτων για μια 5ετία, όταν από το τιμόνι κάθε οχήματος περνούν δεκάδες αστυνομικοί οδηγοί. Επίσης, ένα όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από δημόσιο οργανισμό και πόσο μάλλον από αστυνομική αρχή, δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί, ενώ δύσκολα θα αγοραζόταν και από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

Πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!

Πηγή ➤ thetoc

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου