Μονολίθι Πρέβεζας - Η μεγαλύτερη παραλία τόξο της Ευρώπης...

elas-lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Το Μονολίθι είναι μια μεγάλη παραλία αμμουδιάς, η οποία δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ακτή ωκεανού! Έχει σχήμα τόξου, μήκος 25 χιλιόμετρα και απλώνεται από τον Μύτικα και το ακρωτήριο Κόμαρος μέχρι την Καστροσυκιά. Θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πήρε το όνομά της από μια συστάδα βράχων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή. Μέχρι το 1943, οι βράχοι προεξείχαν περίπου ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκείνη τη χρονιά Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες τους βομβάρδισαν με όλμους για να διασκεδάσουν και τους κατέστρεψαν. Σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.
Η παραλία έχει βαθιά νερά και όταν ο καιρός χαλάει, εντυπωσιάζει για τα μεγάλα της κύματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το μπλε της θάλασσας αποκτά …δαντέλα. Και στην αμμουδιά της, το καλοκαίρι δείχνει να μην τελειώνει ποτέ!
Κατά μήκος της «τρέχει» και το λεγόμενο αισθητικό δάσος, γεμάτο με πεύκα, ευκάλυπτους, σχοίνους, λιγαριές και φτελιές. Διαθέτει μονοπάτια και εφάπτεται σε μεγάλο μήκος με την αμμώδη ακτή.


monolithi-preveza
Το 1939 νέοι της Πρέβεζας πόζαραν στους βράχους, στην παραλία Μονολίθι. Αυτή τη χαρά στερήθηκαν οι νεώτεροί τους, καθώς το 1943 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες τους βομβάρδισαν για πλάκα!

Βίντεο thomas tsekouras
Βίντεο Sotiris Natsios

 Greece View (Πληροφορίες: Wikipedia, preveza.gr, filotis.itia.ntua.gr /, Λεύκωμα «Η Παλιά Πρέβεζα», έκδοση 2008)

Πηγή ➤prevezaposto

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου