Κορωνοϊός - Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η Καστοριά.

elaslyste

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Εντείνεται η ανησυχία των φορέων και των κατοίκων της Καστοριάς μετά τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή.
Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου έχουν ζητήσει από χθες να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητούν από την πολιτεία να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

«Αν η Ελλάδα είχε αναλογικά τα κρούσματα που έχουμε εμείς, θα είχε μπει όλη η χώρα σε καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, τονίζοντας ότι τα 16 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο πληθυσμού περίπου 40.000 είναι πολλά.

Ζητούν έκτακτα μέτρα
Στη χθεσινή σύσκεψη οι φορείς της Καστοριάς ζήτησαν από την πολιτεία να πάρει έκτακτα μέτρα, δεδομένου και ότι ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του μεγάλης ηλικίας και άρα πιο ευάλωτος.

Ο κ. Σαββόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι λογικό να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα, δηλαδή να ισχύει στην Καστοριά ότι ισχύει, για παράδειγμα, στην Καβάλα, όπου δεν υπάρχει κρούσμα.

«Εδώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δουλεύουν κανονικά. Λαμβάνουν κάποια μέτρα προστασίας, αλλά είναι επικίνδυνο για τη διασπορά της ίωσης», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορούν οι ίδιοι να εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η βουλευτής Καστοριάς, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον ΕΟΔΥ και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πάντως, χαρακτήρισε θετικό βήμα και ένδειξη σοβαρότητας το γεγονός ότι η ίδια η τοπική κοινωνία ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στα «κόκκινα» το νοσοκομείο
Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των 16 κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί τα οχτώ αφορούν προσωπικό του νοσοκομείου Καστοριάς, μεταξύ των οποίων είναι και ο 53χρονος εργαζόμενος στο Μικροβιολογικό τμήμα που άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Το νοσοκομείο είναι μία κοινότητα των 350 ατόμων, άρα με τα οχτώ κρούσματα θεωρώ ότι η διασπορά, η οποία εντοπίστηκε σε έξι τμήματα, είναι πολύ μεγάλη», είπε  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Συνολικά 40 άτομα του προσωπικού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ μέχρι το Σαββατοκύριακο που το προσωπικό του Μικροβιολογικού ήταν σε περιορισμό μετέφεραν δύο μικροβιολόγους από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν την βραδινή βάρδια, ενώ η πρωινή καλυπτόταν από ιδιώτες γιατρούς.

«Στα μέτρα που ζητήσαμε είναι να γίνει έλεγχος σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, απολύμανση και επιστροφή στα καθήκοντα μόνο όσων διαπιστωθεί ότι είναι αρνητικοί», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πάντως, το νοσοκομείο, που είναι δυναμικότητας 80-100 κλινών και δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δέχεται πλέον μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα παραπέμπονται στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας.

Φωτεινή Στεφανοπούλου

Πηγή ➤ grtimes

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου