ΛΥΣΤΕ blog ➤ Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Πέμπτη το στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια της Λέσβου, όπου θα δημιουργηθεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Εκεί επιθεώρησε τους χώρους του και στη συνέχεια πήγε στο λιμάνι όπου και προχώρησε σε δηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτά που είπε ήταν και το ότι η Αμυγδαλέζα είναι από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη.
"Είναι μεγάλη μου χαρά που ήρθα σήμερα εδώ. Ο σκοπός είναι ένας και συγκεκριμένος.
Ήρθα να διαπιστώσω την κατάσταση στο λιμάνι της Λέσβου με το γνωστό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που ταλαιπωρεί και την κοινωνία της Λέσβου και τον τουρισμό του νησιού, αλλά εκθέτει και διεθνώς τη χώρα. Και από την άλλη να επιθεωρήσω το στρατόπεδο, που χθες παραχωρήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο οποίο άμεσα θα αρχίσουν εργασίες δημιουργίας ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παρανόμων Μεταναστών".
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως το ζήτημα αυτό είναι ύψιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του, μέσα στις επόμενες 50 ημέρες το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής να μπορέσει να λειτουργήσει, αν και η ολοκλήρωση της κατασκευής θα πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μήπως η επίσκεψη ήταν καθυστερημένη και θα έπρεπε ο υπουργός να είχε έρθει λίγο νωρίτερα, ο κ. Δένδιας απάντησε:
"Το συνολικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, το αντιμετωπίζουμε με μια καθυστέρηση 10 ετών. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τους τελευταίους 11-12 μήνες έχει γίνει στη χώρα ότι δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα 10 χρόνια. Δημιουργήθηκε μια νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ένα υποκατάστημά της θα έχετε εδώ στη Λέσβο, δημιουργήθηκε μία νέα Υπηρεσία Ασύλου, επίσης θα λειτουργήσει εδώ στη Λέσβο τέτοιο υποκατάστημα της Υπηρεσίας Ασύλου. Δημιουργήθηκε η Αρχή Προσφυγών. Δημιουργήθηκε ένας πλήρης μηχανισμός επιστροφών.
Πρέπει να σας πω ότι το 2012, 22.500 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν είτε εθελούσια είτε υποχρεωτικά στις χώρες που προερχόντουσαν. Και ελπίζω το 2013 θα υπερβούμε τις 25.000. Και εκτός από αυτό δημιουργήθηκε μία σειρά από Προαναχωρησιακά Κέντρα, στα οποία οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες των οποίων η επιστροφή καθυστερεί. Όλος αυτός ο μηχανισμός λοιπόν θα έπρεπε να είχε υπάρξει στη χώρα πολλά χρόνια πριν. Έννοια δεν έχει να κοιτάμε πίσω, έννοια έχει να κοιτάμε μπροστά. Να λύνουμε τα προβλήματα, να ανακουφίζουμε την κοινωνία, να βοηθάμε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού".
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πάντως βρέθηκε στην ανάγκη να απαντήσει και σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως σε μία που αφορούσε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες κράτησης τόσο τοπικά εδώ στα κρατητήρια, όσο και κεντρικά σε κέντρα κράτησης όπως είναι η Αμυγδαλέζα.
"Οι εικόνες, αλλά και οι συνθήκες κράτησης που καταγγέλλουν είναι άθλιες", είπε ο δημοσιογράφος ο οποίος ζήτησε ένα σχόλιο από τον κ. Δένδια, ο οποίος εμμέσως αμφισβήτησε την έκθεση.
"Θέλω να σας πω καταρχήν ότι οι ΜΚΟ και η Διεθνής Αμνηστία κάνουν τη δουλειά τους. Και η δουλειά τους είναι συνήθως να καταγγέλλουν. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να μελετάμε τα όσα λένε. Δεν έχω την αίσθηση ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας λέει αυτό που αναφέρετε. Βέβαια, αν θυμάμαι καλά, γιατί χθες την μελετούσα, αναφέρεται στις απωθήσεις κυρίως".
Στο σημείο αυτό προχώρησε και σε μία δήλωση η οποία πιθανά να προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις.
"Η Αμυγδαλέζα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό. Στα κρατητήρια, επειδή αναφερθήκατε, σε πολλά κρατητήρια η κατάσταση δεν είναι καλή. Βέβαια αυτό οφείλεται κυρίως σε ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τους ανθρώπους που καταδικάζονται και κατά συνέπεια οι υπεράριθμοι μένουν στα κρατητήρια της Αστυνομίας αντί να οδηγούνται στις φυλακές. Ο συμπατριώτης σας ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνάντηση που είχαμε μόλις προχθές μου δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει τους αριθμούς απορρόφησης των κρατουμένων από τα κρατητήρια".
Πηγή ➤ hellas-now.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου