ΛΥΣΤΕ blog ➤ Πολυετές «πάγωμα» των δόσεων, η μηνιαία καταβολή ενός εξαιρετικά χαμηλού ποσού (ίσου με το ενοίκιο), αλλά και η επιμήκυνση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής πάνω από τα 35 χρόνια θα επιχειρηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2014 η ρύθμιση εκατοντάδων χιλιάδων «κόκκινων» δανείων.
Ήδη από τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την εορτή των Φώτων οι αρμόδιες υπηρεσίες των εμπορικών τραπεζών ξεκινούν τις επικοινωνίες με εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, με στόχο να προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους (και τα οποία σήμερα καταγράφονται ως επισφάλειες). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι δανειολήπτες με οφειλές σε καθυστέρηση θα πρέπει να περιμένουν από την τράπεζα την πρώτη κίνηση: όπως σημειώνουν με νόημα, μιλώντας στη makthes.gr, τραπεζικά στελέχη, «όλοι οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών τους για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών και δηλώνουν στην τράπεζα ότι επιθυμούν να βρουν από κοινού την καλύτερη λύση για την αποπληρωμή τής οφειλής τους θα έχουν καλύτερους όρους στη ρύθμιση του δανείου τους σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, τη μείωση του επιτοκίου και την περίοδο χάριτος».
Όπως σημειώνουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη, κάθε πελάτης θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με λύση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του, με στόχο να είναι συμβατή με την οικονομική του κατάσταση. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρούν σε ενδελεχή διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των πελατών τους, ώστε να έχουν ξεκάθαρη άποψη περί των διευκολύνσεων που έχει πραγματικά ανάγκη κάθε νοικοκυριό. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν διασταυρώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο (από το πού διαμένει ο δανειολήπτης, αν διαθέτει πιστωτικές κάρτες -και πώς τις χρησιμοποιεί- και τι μάρκας και κυβισμού αυτοκίνητο οδηγεί έως το εάν τα παιδιά του παρακολουθούν δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο και τι είδους αγορές κάνει. Προφανώς, σε αυτό το «ξεψάχνισμα» θα περιληφθούν και το εάν έχει καταθέσεις και ακίνητα ή το εάν διατηρεί χαρτοφυλάκιο μετοχών ή θυρίδα σε τράπεζα).
Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσουν οι άνεργοι και όσοι δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, καθώς στην περίπτωσή τους προβλέπεται το πλήρες «πάγωμα» οποιασδήποτε καταβολής για περίοδο έξι μηνών, με επανεξέταση κάθε φακέλου μετά το πέρας αυτής της περιόδου. Από την πρόνοια αυτήν εξαιρούνται οι άνεργοι που διαθέτουν στην κατοχή τους ακίνητα: έτσι, στις περιπτώσεις που οι εν λόγω άνεργοι δεν διαθέτουν καταθέσεις, καταφέρνουν ωστόσο να καταβάλλουν κανονικά τα «χαράτσια» για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, οι τράπεζες θα θεωρούν εκ προοιμίου ότι διαθέτουν κάποια αδήλωτα εισοδήματα και θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.
ΔΙΠΛΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ
Ο αντικειμενικός σκοπός των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι διττός: αφενός, σε ό,τι έχει να κάνει με τους δανειολήπτες, να μπορέσουν να προστατεύσουν τις κατοικίες τους από τους πλειστηριασμούς -υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει χάσει πάνω από το 30% των εισοδημάτων του λόγω της ύφεσης και, παρά ταύτα, είναι σε θέση να εξυπηρετεί μια ελάχιστη μηνιαία δόση (στοιχείο το οποίο αποτελεί «κλειδί» για να μη χάσει κάποιος το σπίτι του).
Επωφελείς, ωστόσο, θα είναι οι ρυθμίσεις και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θέλουν (με ένα στα τρία δάνεια να έχει χτυπήσει «κόκκινο») να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τις επισφάλειές τους. Παράλληλα, προωθώντας την τακτοποίηση των εκκρεμών δανείων, επιχειρούν να προλάβουν δυσμενείς για τις ίδιες εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο, με δεδομένο ότι όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, κάνοντας χρήση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», καλύπτονται πλήρως από τον νόμο και, έτσι, δεν καταβάλλουν ούτε μισό ευρώ στις τράπεζες, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους. Ήδη, τη λύση αυτή έχουν προκρίνει χιλιάδες δανειολήπτες -και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι υποθέσεις που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία παίρνουν δικάσιμο για το 2020…
«PLAN C» Τι προβλέπει το ισπανικό μοντέλο
Πέραν των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και έχουν «κλειδώσει» εν όψει της νέας χρονιάς (ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» -σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες- ήδη από την περίοδο μετά τα Φώτα), στο τραπέζι παραμένει (ως εναλλακτική ή ως παράλληλη λύση για μια μερίδα δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις) και το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο», το οποίο στηρίζεται στη λογική του αντίστροφου leasing («sale and lease back»).
Στην περίπτωση αυτή, το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση, το ακίνητο περνά στην κατοχή της τράπεζας και ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με την προσημείωση του ακινήτου. Παράλληλα, όπως γίνεται με τις συμβάσεις leasing, ο δανειολήπτης μπορεί να μείνει στο σπίτι έως και 30 έτη: στο ενδεχόμενο αυτό, ο τέως δανειολήπτης πληρώνει ποσό που θα απαιτούταν για ενοίκιο ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και χαμηλότερο από αυτό.
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΈΝΕΣ ΛΎΣΕΙΣ Ποιες είναι οι 6+1 ρυθμίσεις που θα δώσουν «ανάσα»
Με βάση την τελική λύση για την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων, την οποία είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜτΚ», οι ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν από το νέο έτος οι εμπορικές τράπεζες της χώρας περιλαμβάνουν τις εξής πρόνοιες:
1. Πληρωμή μιας χαμηλής μηνιαίας δόσης, το ύψος της οποίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που θα πλήρωνε ο κατά περίπτωση δανειολήπτης, αν ενοικίαζε το σπίτι το οποίο σήμερα καλείται να αποπληρώσει. Έτσι, εάν, για παράδειγμα, η παλαιά μηνιαία δόση του δανείου του ανέρχεται σε 900 ευρώ, για το συγκεκριμένο ακίνητο ωστόσο (από άποψη τετραγωνικών, ηλικίας και περιοχής στην οποία βρίσκεται) το μηναίο ενοίκιο, με βάση τις τιμές της αγοράς, δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, τότε σε αυτό το ύψος (των 400 ευρώ) θα ανέρχεται και η νέα μηναία δόση για την αποπληρωμή της οφειλής του.
2. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, που μπορεί να ξεπερνά και τα 40 χρόνια, αν το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη (δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη του δανείου). Σε ό,τι αφορά πάντως αυτόν τον τελευταίο όρο, πληροφορίες της «ΜτΚ» επιμένουν ότι το εν λόγω θέμα δεν έχει «κλειδώσει», με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου ακόμη και πάνω από το 75ο έτος της ηλικίας τού δανειολήπτη να παραμένει ανοιχτό (καθώς ορισμένοι τραπεζίτες φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ακόμη και την πρόταση να πάμε σε δάνεια με συνολική διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη ακόμη και από τα 55 χρόνια).
3. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα παρέχεται (ανάλογα πάντα με την οικονομική κατάσταση ενός εκάστου δανειολήπτη) η δυνατότητα «παγώματος» του κεφαλαίου και πληρωμής αποκλειστικώς των τόκων για διάστημα που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 5 χρόνια.
4. Οι δανειολήπτες, οι οποίοι θα δεχθούν να προσημειώσουν κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, θα μπορέσουν να πετύχουν ευνοϊκότερο επιτόκιο. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλό (δεν θα υπερβαίνει το 6%), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα μπορεί να φτάνει τουλάχιστον τα 35 έτη.
5. Οι δανειολήπτες που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (εν προκειμένω, προσημείωση κάποιου ακινήτου τους) θα μπορούν να συγκεντρώσουν τις οφειλές τους (οι οποίες μπορεί να είναι μοιρασμένες σε περισσότερες από μία τράπεζες) σε ένα δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο δεν θα υπερβαίνει το 5%, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι μεγάλη (αντίστοιχη με εκείνη ενός στεγαστικού δανείου), με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση να παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή.
6. Στο πλαίσιο της τακτοποίησης των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες θα παρέχουν και άλλη μία δυνατότητα σε εκείνους που, παρότι διαθέτουν καταθέσεις, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους είναι αναγκασμένοι να αιτηθούν ρύθμισης. Έτσι, στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων οφειλετών θα διευκρινίζεται ότι, εάν μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα με την οποίαν έχουν συνάψει το δάνειο, τότε θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
7. Τέλος, για τους δανειολήπτες με δάνειο στο «κόκκινο», οι οποίοι, ωστόσο, διαθέτουν καταθέσεις, εξετάζεται η παροχή και της λύσης τού συμψηφισμού των τόκων από τις καταθέσεις με τους τόκους που απορρέουν από τα δάνεια.
Πηγή ➤ makeleio.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου