Το μεγάλο κύμα φυγής των Ελλήνων που έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είχε πάντα ως χώρα προτίμησης τη Γερμανία. Εκείνο, ωστόσο, που κάνει εντύπωση είναι το ότι οι Ελληνες επιστήμονες έδειξαν να ανταποκρίνονται πλήρως στις γερμανικές ανάγκες.
Την αρχή είχαν κάνει εκατοντάδες Ελληνες γιατροί που στα τελευταία χρόνια της κρίσης έφυγαν για τη Γερμανία με στόχο να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες.
Πλέον τη σκυτάλη έχουν πάρει, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» οι νοσηλεύτριες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Οπως λένε οι ίδιες στην «Κ», διαβατήριο για την απόφασή τους ήταν η απογοήτευση. «Εδώ χτυπήσαμε πόρτες, εισπράξαμε απόρριψη. Στείλαμε βιογραφικό στη Γερμανία και προσληφθήκαμε με καλό μισθό σε νοσοκομεία ή γηροκομεία». Μάλιστα, έχοντας ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές, υπερέχουν των Γερμανών συναδέλφων τους που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο.
Ευρύτερα, μόνο κατά το 2011, μετέβησαν στη Γερμανία, προκειμένου να εργαστούν περίπου 23.000 Έλληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 11.000.
Μόνον οι Έλληνες γιατροί ξεπερνούν ήδη τις 3.000. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Γερμανία ζουν πάνω από 300.000 Έλληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20-45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από το γερμανικό μέσο όρο που καταγράφεται στις ίδιες ηλικίες.
Οπως καταγράφει η εφημερίδα, οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε Ελληνες πτυχιούχους και από γνωστικά πεδία όπως είναι τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, οι Φυσικές Επιστήμες και οι κλάδοι τηξς Τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου το 70% των Ελλήνων που μεταναστεύει στη Γερμανία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας για ΜΙΝΤ (έτσι αποκαλούν τα συγκεκριμένα γνωστικά πεδία).
Πηγή ➤ iefimerida
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου