Τα 4 επαγγέλματα με τα υψηλότερα επίπεδα άγχους...

 

Τι κοινό έχουν ένας ιατρός ένας  μεταλλωρύχος, ένας αστυνομικός, ένας πιλότος και ένας δημοσιογράφος;

Σύμφωνα με έρευνα, το επάγγελμα με το ψηλότερο επίπεδο άγχους είναι αυτό του μεταλλωρύχου, ακολουθεί του αστυνομικού, μετά του πιλότου και του δημοσιογράφου, τονίζει ο Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής στην Ορθοβιοτική.
 
Τα συμπτώματα του άγχους είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές της εμμήνου ρύσης, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, υπέρταση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό μας.

Πόσο επηρεάζουν την υγεία σας οι συνθήκες στις οποίες ασκείτε το επάγγελμα σας;

Το σημαντικό αυτό ερώτημα απασχολεί σχεδόν όλους τους εργαζομένους. Αναλογιστείτε ότι 40% των ατόμων που επισκέπτονται γιατρούς θεωρούν ότι η αιτία πρόκλησης του προβλήματος τους προέρχεται από το επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες πιστεύουν συχνότερα από ότι οι γυναίκες ότι οι διαταραχές της υγείας τους προέρχονται από την εργασία τους. Επιπλέον 20% των ασθενών κάνουν τροποποιήσεις στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω υγείας ενώ για τον ίδιο λόγο 13% αλλάζει απασχόληση.

Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται, επιδρούν στη σωματική και στην ψυχική του υγεία. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι ας μην ξεχνούμε ότι καταγράφονται κάθε χρόνο παγκοσμίως  εκατομμύρια περιστατικά ασθενειών λόγω επαγγέλματος και άλλα τόσα σε εργατικά ατυχήματα.

Οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των εργαζομένων στις στις συνθήκες εργασίας είναι:
·       - οι παράγοντες σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον εργασίας και
·       - παράγοντες  ψυχοκοινωνικών καταστάσεων και διαπροσωπικών σχέσεων

Στην πρώτη κατηγορία, η ποιότητα του αέρα των χώρων εργασίας είναι από τους κυριότερους ενόχους για πρόκληση ή επιδείνωση αναπνευστικών, αλλεργικών και μολυσματικών παθήσεων. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις διαταραχές υγείας λόγω κακής ποιότητας του αέρα.
Τα μικρόβια στον επαγγελματικό χώρο μεταδίδονται εύκολα και τα συστήματα κλιματισμού που δεν συντηρούνται ικανοποιητικά ευνοούν τη διάδοση τους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από δυνατούς θορύβους, δηλαδή η ηχορύπανση είναι αιτία πολλών προβλημάτων στους εργαζόμενους.

Υπάρχουν πολλές ουσίες ή νοσηροί παράγοντες που έχουν τη δύναμη να βλάπτουν την υγεία των εργαζόμενων. Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος υπάρχουν ιδιαίτεροι νοσηροί παράγοντες από τους οποίους χρειάζεται προστασία.
Οι πηγές του επαγγελματικού άγχους :
1.     οι υπερβολικές ώρες εργασίας,
2.     η μονιμότητα,
3.     το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον
4.     Επαγγελματικό άγχος

Το επαγγελματικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα πάντα με το πώς ένα άτομο βιώνει το άγχος. Δηλαδή ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα υγείας σε ένα άτομο, μπορεί να μην επηρεάσει στον ίδιο βαθμό ένα άλλο άτομο.
Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε με σιγουριά κάποια συμπτώματα, γιατί τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλους παράγοντες.
 
Χωρίζουμε όμως τα συμπτώματα του επαγγελματικού άγχους σε 3 κατηγορίες: σωματικές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές.
Οι σωματικές αποτελούνται συνήθως από πονοκεφάλους, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, πόνοι στο στομάχι ή πιασίματα των μυών, ναυτίες δύσπνοια και άλλες οργανικές διαταραχές.
Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να αποτελούνται από έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της αυτοεκτίμησης, υπερευαισθησία και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργία άλλων ψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, κλειστοφοβία ή οποιαδήποτε άλλη φοβία.

Τα συμπεριφοριστικά συμπτώματα στην εργασία μπορεί να είναι συχνές άδειες ασθενείας από τη δουλειά, μείωση της παραγωγικότητάς τους και συχνά λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Τα επαγγέλματα που έχουν το ψηλότερο επίπεδο άγχους συνήθως έχουν και ψηλό βαθμό κίνδυνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο βαθμός ευθύνης σε περίπτωση κάποιου λάθους. Αρκέτα είναι τα  επαγγέλματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν καταστάσεις που να είναι απειλητικές για τον εργαζόμενο και γι’ αυτό μπορεί να βιώνει ένα συνεχόμενο άγχος.

Η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά, κατά 20% από το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αν η ανθρώπινη συμπεριφορά συνιστά αντικείμενο μελέτης της ψυχολογίας κατανοούμε γιατί ο ψυχολόγος κατέχει προεξάρχουσα θέση στην  περιφρούρηση της υγείας .

Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί μα συμπεριφορά ή ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Η πρόληψη περιλαμβάνει:

α) κατανόηση των αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία της αρνητικής συμπεριφοράς.

β) αντικατάσταση της αρνητικής συμπεριφοράς με μια λειτουργικότερη

Πηγή ➤onmed

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου