Μείωση των φαινομένων ρατσιστικής συμπεριφοράς μαθητών και εκπαιδευτικών απέναντι σε αλλοδαπούς μαθητές, καταγράφουν στα σχολεία της Μαγνησίας, φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ίδια ώρα ωστόσο, διαπιστώνουν ότι ο ρατσισμός παίρνει νέες διαστάσεις και αφορά σε κάθε μαθητή ακόμη και Ελληνα, που είναι διαφορετικός.
Ρεπορτάζ: EΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Σύμφωνα με το διδάσκοντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Μάγο, φοιτητές, στο πλαίσιο μεταπτυχιακών εργασιών τους, παρατηρούν ότι μειώνονται σταδιακά τα κρούσματα ρατσιστικών συμπεριφορών απέναντι σε αλλοδαπούς μαθητές. Καλύτερη εμφανίζεται η συμπεριφορά και των εκπαιδευτικών, που παλιότερα εμφανίζονταν πιο συντηρητικοί, τα τελευταία όμως χρόνια είναι πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε αλλοδαπούς μαθητές.
Βεβαίως ο ρατσισμός δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως και σύμφωνα με τον κ. Μάγο πλέον εξελίσσεται και επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές που είναι διαφορετικοί, παίρνοντας χαρακτηριστικά σχολικού εκφοβισμού.
Για την εξάλειψη των κρουσμάτων ρατσισμού από τα σχολεία και με αφορμή την 21η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της οργάνωσης «Αρσις» στη Μακρινίτσα και με μαθητές του σχολείου Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολικό αντιρατσιστικό δρώμενο στην Πλατεία Αγίου Νικολάου.
Το δρώμενο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, ενώ το συντονισμό του δρώμενου έχουν οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Μάγος και Μαρία Τσουβαλά.
Σημειώνεται ότι σήμερα, στον Ξενώνα της «Αρσις» φιλοξενούνται περίπου 30 νέοι έως 18 ετών. Πρόκειται για παιδιά μεταναστών που έφθασαν στη χώρα μας χωρίς τα απαιτούμενα από το νόμο έγγραφα και τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται στον ξενώνα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Σημειώνεται ότι η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των ρατσιστικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος: στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της πόλης Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 φοιτητές. Από τότε τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαδηλώσεις και άλλες δράσεις κατά του ρατσισμού.
Σκοπός του συμβολικού αντιρατσιστικού δρώμενου που θα πραγματοποιήσουν στο Βόλο οι φοιτητές μαζί με τους αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους του ξενώνα της «Αρσις» και τους μαθητές του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων δεν είναι μόνο η ανάμνηση του παραπάνω τραγικού γεγονότος, αλλά η ευαισθητοποίηση όλων ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου εκεί μακριά, αλλά ότι βρίσκεται δίπλα μας και ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Ραδιοφωνικές
εκπομπές
Στο μεταξύ, για έκτη συνεχή χρονιά, φοιτητές του Π.Θ., θα πραγματοποιήσουν σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών κατά των κοινωνικών διακρίσεων.
Οι εκπομπές θα γίνονται στη συχνότητα της ΕΡΑ Βόλου, από 17 έως 23 Μαρτίου, από 6 έως 7 το απόγευμα.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
ΘΕΣΣΑΛΙΑ | Μείωση των κρουσμάτων ρατσισμού
| Βόλου | Μαγνησία | Θεσσαλία | μαθητών | αστυνομία | φοιτητές | παιδιά | Πανεπιστημίου | Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
κυρία ελένη χανου, το ξανθό κοριτσάκι είναι κορούλα σου;; Να σου ζήσει!!! Τι μανία κι αυτή.... Γιατί δεν εβαζες φωτογραφία ένα ελληνόπουλο με μια μαύρη;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή