Δεν είναι και λίγο να ξυπνάς ένα πρωί και μέσω ενός γράμματος να μαθαίνεις ότι συγγενής σου από την... εξωτική Μαδρίτη της Ισπανίας σού άφησε κληρονομιά εκατομμυρίων ευρώ.
Το μόνο που έχεις να κάνεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστολής, είναι να επικοινωνήσεις με το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία και κάτι… ψιλά, κι από κει και πέρα η κληρονομιά είναι δική σου.
Βέβαια, όταν κάνεις το λάθος και δώσεις τα χρήματα που σου ζητούν (χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τις... ανάγκες των επιτήδειων), έπειτα από λίγο ανακαλύπτεις ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες.
Μπορεί η παραπάνω ιστορία να είναι ειπωμένη και η απάτη γνωστή, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει μέχρι και σήμερα απατεώνες που παριστάνουν τους δικηγόρους με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας να αναζητούν νέους κληρονόμους θύματα.
Η ιδιαίτερης μορφής απάτη, η οποία είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, φαίνεται έπειτα από καταγγελίες, να έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο.
«Μου έφαγαν 50.000 ευρώ»
Τελευταίο θύμα μια γυναίκα από την Αθήνα, η οποία επενδύοντας στο όνειρο της μεγάλης κληρονομιάς έχασε πάνω από 50.000 ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγο καιρό η καταγγέλλουσα έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από ένα -υποτιθέμενο όπως αποδείχθηκε- δικηγορικό γραφείο της Ισπανίας, το οποίο την ενημέρωνε ότι κάποιος συγγενής της απεβίωσε και της άφησε μεγάλη περιουσία.
«Δεν το κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη. Μου ζητούσαν χρήματα προκειμένου να διευθετήσουν κάποια ζητήματα και μου έλεγαν ότι σύντομα θα εισπράξω τα χρήματα που υποτίθεται ότι μου είχε αφήσει ένας συγγενής μου. Τελικά με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να μου αποσπάσουν περίπου 20.000 ευρώ» αναφέρει η παθούσα.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος
Οι επιτήδειοι στέλνουν επιστολή με τα στοιχεία πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου της Μαδρίτης στο υποψήφιο θύμα. Σ' αυτήν αναφέρουν ότι πελάτης της εταιρείας τους ήταν ένας συνονόματος ή απλώς μακρινός συγγενής του παραλήπτη.
Όπως εξηγούν, επικαλούμενοι πραγματικά γεγονότα, όπως το ατύχημα στο μετρό της Βαλένθια το 2006, ο φερόμενος ως συγγενής έχασε τη ζωή του μαζί με όλη του την οικογένεια. Λίγο πριν από το ατύχημα, όμως, είχε καταθέσει σε τράπεζα ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, η τράπεζα απευθύνεται στη δικηγορική εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος εν ζωή συγγενής για να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά. Οι «δικηγόροι» βρίσκουν το υποψήφιο θύμα από τους δημοτικούς καταλόγους και του προσφέρουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό. Για να φτάσουν πιο γρήγορα στον στόχο τους βάζουν χρονικό περιθώριο, αφού -όπως λένε- η τράπεζα θα κατασχέσει τα χρήματα, αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον άμεσα.
Για να ρίξουν ακόμη περισσότερη στάχτη στα μάτια του υποψήφιου θύματος, ενημερώνουν πως δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από αυτήν τη διαδικασία, καθώς το ίδιο δικηγορικό γραφείο έχει χειριστεί και άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό και ενώ, θεωρητικά, η διαδικασία της κατάθεσης των χρημάτων είναι στο τέλος της, ανακοινώνουν στον «κληρονόμο» ότι προέκυψαν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν την κατάθεση και ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να πληρώσει κάποιους φόρους, ειδικά τέλη ή δικηγορική αμοιβή.
Οι απατεώνες διαβεβαιώνουν το θύμα τους ότι αυτά τα έξοδα θα είναι τα τελευταία, ωστόσο μετά προκύπτουν διαρκώς νέοι φόροι και τέλη. Όταν το θύμα πάψει να πληρώνει, εκείνοι εξαφανίζονται.
Πηγή ➤ zougla.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου