ΕΛ.ΑΣ.: Παλαιοκώστας, Μαζιώτης, Πετρακάκος μαζί στη ληστεία της Λάρισας.

elas-lyste.blogspot

Μαζί στη ληστεία Τράπεζας στο Συκούριο της Λάρισας ήταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., Παλαιοκώστας, Μαζιώτης και Πετρακάκος. Ξέρει και τον «φαντάρο» που τους βοήθησε.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο Νίκος Μαζιώτης και ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος «βρέθηκαν» μαζί στην 27λεπτη ληστεία Τράπεζας στο Συκούριο Λάρισας, στις 5 Ιουνίου 2014, όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Μην κάνετε καμία χαζομάρα, τα λεφτά είναι ασφαλισμένα. Δεν είναι δικά σας», είπε ένας από τους τρεις δράστες της ληστείας

«Εχουμε πολλές ενδείξεις ότι ο βραχύσωμος, λίγο κάτω από 1.70, γεροδεμένος άνδρας, είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Φορά καπέλο, γυαλιά ηλίου και πρόσθετο μουστάκι» προσθέτουν, ενώ και ο ψηλότερος, εύσωμος με… μάγουλα, που στέκεται κοντά στην πόρτα της Τράπεζας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραπέμπουν στον 35χρονο καταζητούμενο Γιώργο Πετρακάκο, συμπληρώνουν οι ίδιοι αξιωματικοί. Οσον αφορά τον ντυμένο «στρατιώτη» ληστή, με παντελόνι παραλλαγής, αντίστοιχο χιτώνιο, στρατιωτικά άρβυλα, στρατιωτικό τζόκει, γυαλιά ηλίου και... πρόσθετο μουστάκι, οι αστυνομικοί δεν είναι σίγουροι πως είναι ο Νίκος Μαζιώτης, θεωρούν όμως ότι βρισκόταν εκεί, ίσως όμως με άλλο ρόλο.

Ο απειλητικός «ένστολος»

«Μην κάνετε καμία χαζομάρα, τα λεφτά είναι ασφαλισμένα. Δεν είναι δικά σας», είπε ένας από τους τρεις δράστες της ληστείας του υποκαταστήματος της «Τράπεζας Πειραιώς» στο Συκούριο Λάρισας.
Ο συγκεκριμένος άνδρας απευθυνόμενος σε υπαλλήλους και πελάτες κατά τη διάρκεια της παραμονής των... 27 λεπτών στο εσωτερικό του υποκαταστήματος ήταν ντυμένος «φαντάρος».

Πέρα από την ανάλυση των πλούσιων εικόνων που είχε καταγράψει το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας της Τράπεζας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί έδωσαν μεγάλη σημασία στην εξερεύνηση του εσωτερικού χώρου της Τράπεζας, του χρηματοκιβωτίου και της εισόδου, προς αναζήτηση αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού των δραστών. Το υλικό των καμερών ανέδειξε τα πρόσωπα που φαίνεται να συμμετείχαν στη ληστεία, ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσαν έντονα γενετικό υλικό ή αποτυπώματα των δραστών.

Ενδεικτικό αυτής της αστυνομικής επιμονής ήταν το γεγονός της αφαίρεσης των ρούχων που φορούσαν οι υπάλληλοι, οι πελάτες, και κυρίως ο Διευθυντής του υποκαταστήματος, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δράστες, τα οποία μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο DNA της αστυνομίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι «δυστυχώς» δεν υπήρχε αξιοποιήσιμο υλικό από αυτή την εργαστηριακή αναζήτηση.

Σημειώνεται ότι παλαμικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη είχε ταυτοποιήσει τη συμμετοχή του στην ένοπλη ληστεία της «Εθνικής Τράπεζας» στα Μέθανα Τροιζηνία στις 25 Ιουλίου 2011, ενώ γενετικό υλικό που είχε βρεθεί σε κάλυκα όπλου κατά τη διάρκεια της αιματηρής ληστείας με έναν τραυματία αστυνομικό στην «Τράπεζα Πειραιώς» στην Κλειτορία Αχαίας, στις 10 Μαρτίου 2014, είχε αποκαλύψει την ανάμειξή του στην ληστρική επιδρομή.

Στο πρόσωπο του «στρατιώτη»-ληστή αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής βλέπουν πολλές «ομοιότητες» με έναν νεαρό αντιεξουσιαστή
Προχθές δημοσιοποιήθηκε ο εντοπισμός δακτυλικού αποτυπώματος του 35χρονου Γιώργου Πετρακάκου στο υποκατάστημα της «Eurobank» στην Ακράτα, ενώ η συμμετοχή του στη ληστεία των Μεθάνων φέρεται να επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα γραφολογικής εξέτασης.

Ειδικότερα, την παραμονή της ληστείας ο 35χρονος παριστάνοντας τον πελάτη είχε επισκεφθεί την τράπεζα και είχε προχωρήσει σε κατάθεση χρημάτων υπογράφοντας το σχετικό έντυπο. Το αποδεικτικό της κατάθεσης στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για γραφολογική εξέταση, διαδικασία που φέρεται να οδήγησε σε ταυτοποίησή του.


Ο 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος

«Ξέρουμε τον “φαντάρο”»

Στο πρόσωπο και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του «στρατιώτη»-ληστή της «Τράπεζας Πειραιώς» στο Συκούριο Λάρισας, αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, βλέπουν πολλές «ομοιότητες» με έναν νεαρό αντιεξουσιαστή, που δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, και μάλιστα έχει μία απόλυτα φυσιολογική «οικογενειακή και κοινωνική ζωή».
Αυτό το πρόσωπο φαίνεται να είναι το δεύτερο μετά τον Γιώργο Πετρακάκο, όπως αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που είναι συνοδοιπόρος των Νίκου Μαζιώτη και Βασίλη Παλαιοκώστα στις ένοπλες ληστείες, ενδεχομένως και σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ή άλλα στοιχεία που να πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

Ο συγκεκριμένος νεαρός, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, έχει μακρινή «συγγένεια» με άτομο που έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας, δεν έχει προσαχθεί ποτέ ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, διάγει μία φυσιολογική οικογενειακή και κοινωνική ζωή, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να τον έχουν τοποθετήσει με έντονες ενδείξεις στο «κάδρο» των ερευνών.

«Θα φας σφαίρα στο κεφάλι»
Η εισβολή με την σαφέστατη τρομοκρατική ένδειξη, είχε καταγραφεί στις 14:00, μεσημέρι Πέμπτης, 5 Ιουνίου 2014, στην «Τράπεζα Πειραιώς», που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Συκουρίου Λάρισας. Αρχικά μπαίνει ο «κοντός γεροδεμένος», ακολουθεί ο «ψηλός φαντάρος» και στη συνέχεια ο «φυσιολογικός εύσωμος με... μάγουλα», που έχει χιαστί μία τσάντα πλάτης. Εκείνη την ώρα στην Τράπεζα βρίσκονταν ο διευθυντής, 2-3 υπάλληλοι και δύο πελάτες. Οι δράστες βγάζουν πιστόλια και δηλώνουν ότι κάνουν ληστεία.
«Αμα δεν ανοίξει το χρηματοκιβώτιο θα φας σφαίρα στο κεφάλι», είπε ο ληστής στον διευθυντή του υποκαταστήματος

Ο «ψηλός φαντάρος» άμεσα παίρνει τον διευθυντή και με την απειλή όπλου του υποδεικνύει να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Κανείς δεν πατά το κουμπί του συναγερμού. Ο διευθυντής ακολουθεί τη διαδικασία για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου που διαρκεί 10 λεπτά. Οταν ο χρόνος περνά, ο διευθυντής έπρεπε να πληκτρολογήσει τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα. Πολύ πιθανόν εξαιτίας της εύλογης ταραχής του κάνει λάθος τον αριθμό. Αυτό το λάθος προϋποθέτει άλλα 10 λεπτά αναμονής, προκειμένου να προβεί στην ίδια διαδικασία πληκτρολόγησης. Ο «φαντάρος» εκνευρίζεται και τον ρωτά: «Πάτησες τον συναγερμό;».

Ο διευθυντής του εξηγεί τι είχε συμβεί, με τον δράστη να του λέει απειλητικά: «Αμα δεν ανοίξει θα φας σφαίρα στο κεφάλι».
Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια αναμονής, οι δράστες χαρακτηρίζονται από την άνεση και ψυχραιμία στις κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του 20λέπτου μπαίνουν στην Τράπεζα η καθαρίστρια και δύο ακόμη πελάτες, οι οποίοι ακινητοποιούνται από τους δράστες, οι οποίοι τους καθοδηγούν να κάτσουν ήσυχα στις καρέκλες. Την ώρα της αναμονής ανοίγματος του χρηματοκιβωτίου, ο «φαντάρος» απαιτεί από τον διευθυντή του υποκαταστήματος να ανοίξει το ΑΤΜ. Πράγματι το ανοίγει και αφαιρούν από εκεί περίπου 20.000 ευρώ, τα οποία τοποθετεί ο 3ος δράστης, στο σακίδιο πλάτης. Τελικά ανοίγει και το χρηματοκιβώτιο, με τον 3ο δράστη να συμπληρώνει στο σακίδιο επιπλέον 150.000 ευρώ.

Κλεμμένο πριν από 6 μήνες

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για «υποστηρικτική ομάδας» έξω από την Τράπεζα αλλά και στο σημείο όπου έκαψαν το πρώτο αυτοκίνητο και επιβιβάστηκαν στο δεύτερο. Δεν αποκλείεται να είχαν δέκτες με τους οποίους άκουγαν τις αστυνομικές συχνότητες για ενδεχόμενη αστυνομική κινητοποίηση. Στις 14:30 οι ληστές έφυγαν, ενώ η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 14:40, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι τρεις δράστες αρχικά επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA AVENSIS, το οποίο είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλου τύπου όχημα. Το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει κλαπεί πριν από 6 μήνες από περιοχή της Αθήνας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, οι δράστες το πυρπόλησαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Τράπεζα, σε χωματόδρομο πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Εκεί φαίνεται να επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα, τύπου τζιπ, χρώματος μαύρου, πιθανόν BMW X3 λένε οι σχετικές πληροφορίες, το οποίο ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Καρδίτσας, και εξαφανίστηκαν. Από τα εντυπώματα των ελαστικών του τζιπ και τις μαρτυρίες κατοίκων, «χαράχθηκε» η πορεία διαφυγής των δραστών, από περιοχή που σίγουρα «κάποιος πρέπει να γνωρίζει»...

Η «αμφίεση» των Σπετσών

Τα ίδια ρούχα και περούκα που φορούσε στην ένοπλη ληστεία Τράπεζας στις Σπέτσες, φορούσε και κατά τη σύλληψή του ο 43χρονος Νίκος Μαζιώτης, επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή την ενέργεια τη χαρακτηρίζουν ως «επιχειρησιακό λάθος»… υπεροψίας, οι αστυνομικοί, που διαπιστώνουν την κακή μεταμφίεση του. Παρότι ταυτοποιήθηκε σε ληστείες σε Μέθανα και Κλειτορία, δεν άλλαξε τον τρόπο μεταμφίεσής του. Πηγή της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι τη στιγμή της σύλληψής του ο 43χρονος φορούσε τα ίδια ακριβώς ρούχα με εκείνα που είχε χρησιμοποιήσει σε ληστεία τράπεζας που φέρεται να διέπραξε στις Σπέτσες.

Ο Γιώργος Πετρακάκος εμφανίστηκε στη ληστεία με καπέλο τζόκεϊ, γυαλιά ηλίου και ο Μαζιώτης με τη γνωστή περούκα «αφάνα»
Η ληστεία είχε σημειωθεί στις 16 Ιουλίου 2012, στην πολυσύχναστη περιοχή της Ντάπιας, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα του νησιού. Εκείνη την ημέρα στο υποκατάστημα της Τράπεζας είχε παραδοθεί μεγάλο χρηματικό ποσό. Στο υποκατάστημα μπήκαν τέσσερα άτομα, από τα οποία μία ήταν νεαρή γυναίκα μετρίου αναστήματος.

Ο Γιώργος Πετρακάκος εμφανίσθηκε στη ληστεία με καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου με λευκό σκελετό, ενώ ο Μαζιώτης φορούσε την γνωστή περούκα με «αφάνα μαλλί», ενώ οι περισσότεροι είχαν πετσέτες γύρω από τον λαιμό τους. Κρατούσαν πιστόλια. Εφτασαν στο νησί με δύο μοτοσικλέτες κι από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι είχαν έλθει με φέρι-μποτ το προηγούμενο απόγευμα από το Πόρτο Χέλι.

Αμέσως μετά τη ληστεία, έχοντας ως «ασπίδα» δύο γυναίκες υπαλλήλους, τράπηκαν σε φυγή. Η σύντομη αυτή ομηρία δεν υπήρξε λόγω κάποιας προσπάθειας επέμβασης από διερχόμενους πολίτες -όπως συνέβη στην Πάρο- αλλά από τον φόβο μήπως είχαν ειδοποιηθεί αστυνομικοί του γειτονικού τμήματος. Τις μοτοσικλέτες τις άφησαν σε παραλιακή περιοχή και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και εξαφανίστηκαν προς την περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας όπου πυρπόλησαν το σκάφος. Είχαν αρπάξει 450.000
ευρώ.

Ο Παλαιοκώστας του Αγ. Στεφάνου

Στις 14 Οκτωβρίου 2013, η πολιτική και αστυνομική ηγεσία αποφασίζει να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του Βασίλη Παλαιοκώστα, που είχαν βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δυόμιση χρόνια πριν. Οι αξιωματικοί είχαν δεδομένη τη συνεργασία Παλαιοκώστα-Μαζιώτη.
Ο διαβόητος τρομοκράτης-κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και «πρόσθεση» μαλλιών, φθάνει με το σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγίου Στεφάνου Αττικής.
Στο ίδιο αυτοκίνητο βρίσκεται ένας ψηλός και ξανθός άνδρας, ο οποίος δεν βγαίνει από αυτό. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό και μερικές εφημερίδες και επιβιβάζεται ξανά στο αυτοκίνητο. Η διέλευσή του από την καφετέρια καταγράφεται στις 10:40 το πρωί εκείνης της Κυριακής.

 Μία ώρα και πέντε λεπτά αργότερα στις 11:45, περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς εντοπίζει το αυτοκίνητο στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας, να κινείται προς Αράχωβα και το θεώρησαν ύποπτο. Από την εξακρίβωση των στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, προέκυψε ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας αντιστοιχούσαν σε άλλο όχημα.

Ακολούθησε καταδίωξη, όταν στο 7ο χλμ. του οδικού άξονα Λιβαδειάς-Αράχωβας, οι δράστες ακινητοποίησαν το όχημα τους μετά από μία στροφή. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από αυτό, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτού! Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένα με πολεμικό καλάσνικοφ 23 φορές. Μία από τις σφαίρες του πολεμικού όπλου διαπερνά τη λαμαρίνα του περιπολικού και τραυματίζει σοβαρά στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Βασίλη Παλαιοκώστα οι αστυνομικοί επεδίωκαν να ασκήσουν πίεση στον διαβόητο δραπέτη
Με τις φωτογραφίες, οι αστυνομικοί επεδίωκαν να ασκήσουν «πίεση και να προβληματίσουν», τον διαβόητο δραπέτη για τις πληροφορίες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Το έκαψε στον Μαραθώνα

Το AUDI του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις 13:30 της ίδιας μέρας, έξω από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Κάποιοι πολίτες μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν, με τον Παλαιοκώστα να τους λέει ότι έχει καλέσει... οδική βοήθεια. Πήραν δύο ορειβατικούς σάκους και έφυγαν πεζή.

Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν παντού αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Στο κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο ποτήρια καφέ και μία σακούλα, που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην καφετέρια του Αγίου Στεφάνου και το βίντεο του διαβόητου δραπέτη.

Από τη Χαιρώνεια οι δράστες άρπαξαν ένα μπλε Φίατ Πούντο, που βρήκαν με τα κλειδιά στη μίζα, έξω από ένα καφενείο. Και αυτό το όχημα βρέθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, μετά από τηλεφώνημα, στην περιοχή Αγ. Τριάδα Μαραθώνα Αττικής.

Αυτό ήταν «καθαρισμένο», δεν βρέθηκαν ίχνη του Παλαιοκώστα. Τότε τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούσαν λεπτομερώς οικήματα από τα Μεσόγεια έως το Καπανδρίτι, και από τον Αγ. Στέφανο ως το Μαρκόπουλο, τον Ωρωπό και τον Κάλαμο, αναζητώντας τον διαβόητο δραπέτη. Τώρα κάνουν το ίδιο για να εντοπίσουν τους κοινούς συνεργούς με τον Νίκο Μαζιώτη…

Παναγιώτηs Σπυρόπουλοs


Πηγή ➤thetoc

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου