Συναγερμός στην Κρήτη από κρουσμα ελονοσίας σε 22χρονο!

elas-lyste_blogspot

Ενας 22χρονος άνδρας Πακιστανικής καταγωγής, επεσε θυμα της ελονοσίας, με το κρουσμα να θέτει τις Αρχές σε...κατάσταση συναγερμου!

Ο ασθενής εντοπιστηκε στην Ιεράπετρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζαλης και υψηλού πυρετου. Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν πως ήταν θετικός στην ελονοσία.

Ο 22χρονος, από φόβο για το τι μπορεί να συμβαίνει, έδω ψευδή στοιχεία για την ταυτότητα του και προσπάθησε να εξαφανιστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού εντοπιστηκε στην περιοχή της Γρα Λυγιάς.

Τι είναι η ελονοσία
Η ελονοσία, διεθνώς μαλάρια, είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Πλασμώδιο (Plasmodium) και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους Ανωφελές (Anopheles).

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια [malaria (από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας)] από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούνταν από τον "κακό (δύσοσμο) αέρα" κοντά στα έλη.

Πριν από τη χρήση της κινίνης, η ελονοσία ήταν συχνά θανάσιμη ασθένεια. Ακόμη και όταν η μορφή της ήταν ήπια, επέφερε μείωση της ζωτικότητας και της απόδοσης των ανθρώπων. Προκαλείται από γένος πρωτοζώου, που ονομάστηκε αρχικά πλασμώδιο του Λαβεράν, από τον Γάλλο στρατιωτικό ιατρό Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν (Charles Louis Alphonse Laveran), ο οποίος παρατήρησε πρώτος το 1880 την παρουσία αυτών των παρασίτων στο αίμα ασθενών που πέθαναν από την ασθένεια.

Πηγή ➤ CretePlus.gr

Share on Google Plus

Unknown

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου