ΛΥΣΤΕ blog ➤ ΕΛ.ΑΣ. - Συνέχεια της αναταραχής για την "υπόθεση Σταυρόπουλου"
Νέα ερωτηματικά προκαλούνται για τον λόγο αντικατάστασης του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κ. Σταύρου Σταυρόπουλου μετά και τις τελευταίες «συζητήσιμες» εξηγήσεις που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας. O εν λόγω αξιωματικός χειριζόταν μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας που αφορούσε διασυνδέσεις αξιωματούχων με δουλεμπόρους αλλά και με περιφερειακά στελέχη του ΣΙΡΡΙΖΑ, και ως νέος όψιμος λόγος απομάκρυνσής του εμφανίζεται ότι είχε «ορισμένες ανολοκλήρωτες άσχετες έρευνές του».
Την υπόθεση απομάκρυνσης του κ. Σταυρόπουλου από τις Εσωτερικές Υποθέσεις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και οι δικαστικές αρχές, που έχουν μεγάλο τμήμα χειρισμού των φακέλων διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζουν αν υποκρύπτονται έκνομες ενέργειες.
Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί το «κενό καθοδήγησης» που υπάρχει στην Αστυνομία. Και αυτό διότι, όπως λένε αξιωματούχοι, «ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που επίκειται να αποχωρήσουν στις επόμενες κρίσεις έχουν αναχωρητική διάθεση και μικρή συμμετοχή στα δρώμενα. Αποτέλεσμα αυτού η αποστασιοποίηση στα όρια της αδιαφορίας να προκαλεί προβλήματα στα θέματα ασφαλείας και τριβές στο εσωτερικό του Σώματος. Δεν μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να αφεθεί στη λογική να περνάει όπως-όπως ο χρόνος».
Οι νέες εξηγήσεις Τόσκα
Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του Ποταμιού κ. Ιάσονα Φωτήλα για την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους (σ.σ. δεν τον είχε αναφέρει πάντως προηγουμένως) ήταν ότι φέτος οι "αδιάφθοροι" είχαν 200 εκκρεμείς υποθέσεις ενώ πέρσι αυτές που δεν είχαν ολοκληρωθεί ήταν 91. Ακόμη φέτος κατεγράφησαν -όπως είπε- 215 εκκρεμείς δικογραφίες ενώ πέρσι ο αριθμός αυτός ήταν 114».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο ανέφεραν ότι «πρόκειται για νέο, εκ των υστέρων, επιχείρημα του κ. Τόσκα το οποίο φαίνεται να έχει αρκετά κενά. Οι υποθέσεις που χειρίζεται ετησίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι περίπου 2.000. Επομένως ο υπουργός (με βάση την εσπευσμένη "ενημέρωση", πριν από τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας που είχε από "άγνωστη" πηγή) βρίσκει μία διαφοροποίηση περίπου 110 ανολοκλήρωτων υποθέσεων σε σχέση με το 2014. Δηλαδή ποσοστό που αφορά το 5% του συνόλου των ερευνώμενων υποθέσεων.
Όμως αυτό που αναφέρει μπορεί να εξηγηθεί διότι τα στοιχεία που επικαλείται είναι έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2015, ενώ τα συγκρίσιμα αφορούν ολόκληρο το 2014. Δηλαδή το πλέον προφανές και με χρονική αναλογία είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είχε μείνει αριθμός εκκρεμών δικογραφιών, αντίστοιχος ή μικρότερος από αυτόν του 2014.
Ακόμη όσον αφορά τις δικογραφίες το 2014 οι Εσωτερικές Υποθέσεις είχαν συντάξει γύρω στις 530 αλλά το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος. Και εξηγεί αυτήν τη διαφορά που επικαλείται - πάλι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Εξάλλου φέτος οι Εσωτερικές Υποθέσεις χτύπησαν κεντρικά κυκλώματα και οδήγησαν στη φυλακή αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που σχετίζονταν με δουλεμπόρους, με "ύποπτους μεσάζοντες" αλλά και λυμαίνονταν το κέντρο της Αθήνας».
Πληροφορίες για έντονο παρασκήνιο
Τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι «αυτή η σπουδή άμεσης αντικατάστασης του κ. Σταυρόπουλου από τα πρώτα 24ωρα του κ. Τόσκα στη λεωφόρο Κατεχάκη με έωλες δικαιολογίες, περί μειωμένη απόδοσης, εξακολουθεί και προβληματίζει όλη την ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο. Αποτελεί ένα κεντρικό ζήτημα στην Αστυνομία για την υπόκρυψη μεγάλων συμφερόντων και παράνομων κυκλωμάτων και όχι μεμονωμένο, ατομικό θέμα, όπως πιστεύουν πολλοί. Ο εν λόγω αστυνομικός είχε επιφέρει την τελευταία 20ετία τα πλέον καίρια πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα με εξαιρετικά μεγάλο έρεισμα στις υπηρεσίες Ασφαλείας και σε όλη την ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον δεν μπορεί να απομακρύνεται με τέτοιο αυθαίρετο τρόπο αξιωματικός που ερευνούσε κρίσιμα ζητήματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Στην αρχή ο κ. Τόσκας είχε αναφέρει ότι θα έκανε και άλλες αντικαταστάσεις που δεν έγιναν ποτέ. Αντικατέστησε τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με άλλον, φιλότιμο αξιωματικό, όμως εξαιρετικά μικρής εμπειρίας από οικονομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιαίτερα χαμηλά στη σχετική αξιολόγηση για αυτήν τη θέση. Σε μία επιλογή ωστόσο που δείχνει -λόγω προσωπικών σχέσεων- ποιο σύστημα αξιωματικών και ποιες σκοπιμότητες μπορεί να επηρέασαν πραγματικά την κρίση του υπουργού. Και όλα αυτά ενώ επιχειρείται και εμπλοκή του Μαξίμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες η απομάκρυνση του πρώην προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και η τοποθέτησή του σε θέση με ελάχιστες αρμοδιότητες έχει έντονο παρασκήνιο, του οποίου παρουσιάζονται νέες πτυχές.
Πρώτον, φέρεται ότι ήταν στόχος υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν επιχειρήσει να αναπτύξουν επαφές με αμφιλεγόμενα περιφερειακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν παρεμβάσεις σε ζητήματα διακίνησης λαθρομεταναστών. Οι αξιωματικοί αυτοί ελέγχονται στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας και είχαν επιχειρήσει ξανά να «πλήξουν» τους «αδιάφθορους» με επίκληση κωμικών καταγγελιών ότι ο κ. Σταυρόπουλος εμπλεκόταν σε απαγωγή ιδιώτη με αμερικανούς πράκτορες.
Ακόμη δυσαρέσκεια εκφράστηκε από άλλον αξιωματικό με επίσης επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν δυσαρεστημένος με τους «αδιάφθορους» επειδή «δεν χειρίστηκαν με ευκρίνεια υπόθεση οικονομικής διαχείρισης που τον αφορούσε σε ζητήματα σχέσεων αλλοδαπών και ΕΛ.ΑΣ.».
Άλλοι αξιωματικοί εξέφρασαν, σε κλειστό κύκλο, τη δυσαρέσκεια τους γιατί «η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τους προσέβαλε επειδή άρχισε να ερευνά αβάσιμη καταγγελία σε βάρος τους, περί "παράνομης χρηματοδότησής" τους».
Τριβή προκάλεσε ακόμη υπόθεση ελεγχόμενου επιχειρηματία στα νότια προάστια που «υποβοηθήθηκε» από αστυνομικούς. Επιπλέον εκφράστηκε δυσφορία γιατί οι «αδιάφθοροι» συνέταξαν άλλη δικογραφία -άγνωστη μέχρι σήμερα- για αξιωματικό του Αλλοδαπών που κατηγορείται για κλοπή χρημάτων από μετανάστες.
Μιλούν για «πόλεμο συμφερόντων»
Την κεντρική παρέμβαση για την απομάκρυνση του κ. Σταυρόπουλου φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποίησαν δύο νυν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που είχαν παλαιότερη εμπλοκή με το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι οποίοι έχουν ανοιχτή γραμμή με ορισμένους από τους αξιωματικούς που θίγονταν από τις έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «πρόκειται για έναν πόλεμο συμφερόντων που θυμίζει, δυστυχώς, σε ένα τμήμα τους όσα συνέβαιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην ΕΛ.ΑΣ. Τότε σύμβουλοι υπουργών διατηρούσαν δίαυλο επαφών με στελέχη της Αστυνομίας που είχαν δημιουργήσει κεντρικό εισπρακτικό μηχανισμό από νυκτερινά καταστήματα, "κουλοχέρηδες", με ζητήματα αλλοδαπών κ.λπ. Ένας πόλεμος επικυριαρχίας και συμφερόντων στην ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται σε εξέλιξη και εν όψει των επερχόμενων κρίσεων στο αστυνομικό Σώμα. Και είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει».
Λαμπρόπουλος Βασίλης
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου