Διαμαντής Μαντζούνης - "ο θεός αποφάσισε να ζήσω" - Ο αστυνομικός των ΥΑΤ που γάζωσαν με καλάζνικοφ οι τρομοκράτες....

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2009 η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με Καλάσνικοφ ... τραυματίσθηκε ο αστυνομικός Δ. Ματζούνης των ΥΑΤ...

Στις 3:05 τα ξημερώματα της 5 Γενάρη έγινε επίθεση  κατά της αστυνομικής δύναμης η οποία εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης του υπουργείου Πολιτισμού στη συμβολή των οδών Ζαϊμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια.

 Οι αστυνομικοί δέχθηκαν καταιγισμό πυρών, ενώ ένας από αυτούς τραυματίσθηκε και διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό.

Από τα πυρά των τρομοκρατων τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό και το θώρακα ο 21χρονος αστυνομικός Διαμαντής Ματζούνης...,  στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν περισσότεροι από 25 κάλυκες από Καλάσνικοφ, αλλά και από πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΕΙΔΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΤΕ !

Σκληρή μάχη να κρατηθεί στη ζωή εξακολουθεί να δίνει ο 21χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης που νοσηλεύεται από προχθές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Η σφαίρα που διαπέρασε το σώμα του νεαρού αστυνομικού χτύπησε στο θώρακα, έσπασε τα πλευρά του και τρύπησε το διάφραγμα, τους πνεύμονες, το στομάχι, το συκώτι και το έντερο. «Δύο σφαίρες τον χτύπησαν και τα τραύματα που προκάλεσαν ήταν διαμπερή. Η μία στον αριστερό μηρό, όπου η βλάβη αποκαταστάθηκε χειρουργικά, και η άλλη στο θώρακα, η οποία κυριολεκτικά τραυμάτισε όλα σχεδόν τα ζωτικά του όργανα» είπε στην «Espresso» ο πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» Ανδρέας Μαρτίνης.

Οι θεράποντες γιατροί δεν μπορούν να κάνουν καμία εκτίμηση, αν πρώτα δεν περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί μια μόλυνση ή οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή, καθώς πρόκειται για πολυτραυματία, και το παιδί να χάσει τη μάχη» δήλωσαν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Οπως σημειώνουν οι γιατροί, το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του έδρασαν αστραπιαία και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο χωρίς να περιμένουν ασθενοφόρο είναι ο λόγος που ακόμη ο νεαρός αστυνομικός είναι ζωντανός. «Μέσα σε 20-25 λεπτά από τη θανατηφόρα επίθεση ο αστυνομικός ήταν στο χειρουργείο. Αυτό τού έσωσε τη ζωή, γιατί σταματήσαμε την αιμορραγία! Ολα τα άλλα που λένε για κινητά τηλέφωνα δεν ισχύουν» τόνισε ο κ. Μαρτίνης.

Ο νεαρός αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μπήκε αμέσως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και το θώρακα. Χρειάστηκαν δεκατέσσερις φιάλες αίματος και πεντέμισι ώρες στο χειρουργικό κρεβάτι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση του πολυτραυματία αστυνομικού, ο οποίος μεταφέρθηκε στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας στην Εντατική, όπου παραμένει σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ

«Αλλιώς φανταζόμασταν την αστυνομία...»
Τι έλεγαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του άτυχου αστυνομικού που συγκεντρώθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό

Από πολύ νωρίς χθες το απόγευμα συνάδελφοι και φίλοι του άτυχου αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη συγκεντρώθηκαν εντός και εκτός του νοσοκομείου προκειμένου να του συμπαρασταθούν και να διαμαρτυρηθούν για την άδικη επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Εξάρχεια, στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου. «Αποφοιτήσαμε μαζί πριν από δυόμισι μήνες. Αριστος χαρακτήρας και από τα παιδιά που ήθελαν πραγματικά να υπηρετήσουν το σώμα. Δυστυχώς, αλλιώς φανταζόμασταν την αστυνομία και αλλιώς είναι» δηλώνει με βουρκωμένα μάτια στην «Espresso» η Μελίνα, φίλη του Διαμαντή.

Στο 2ο όροφο του Ερυθρού Σταυρού όπου βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στο δωμάτιο 239 του ίδιου ορόφου που έχει παραχωρηθεί στην οικογένεια, συγγενείς και φίλοι του Διαμαντή περίμεναν καρτερικά να ακούσουν τα νεότερα.

«Θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση του. Η πολιτεία δεν μας προστατεύει καθόλου, μέχρι και αλεξίσφαιρα γιλέκα μόνοι μας αγοράζουμε για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους. Ευχόμαστε να γίνει καλά ο Διαμαντής μας» αναφέρει ένας από τους εκατοντάδες αστυνομικούς που βρέθηκαν χθες στο νοσοκομείο.

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του Διαμαντή Μαντζούνη. Πριν την αποχώρησή του, η αδελφή του αστυνομικού Ελένη θα επιδιώξει αγανακτισμένη να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του προκείμενου να του εκφράσει τα παράπονα της οικογένειάς της όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα media χειρίζονται τον προσωπικό τους Γολγοθά. «Μέχρι και το σπίτι μας στην Κυπαρισσία, κύριε πρόεδρε, έδειξαν. Πού βρήκαν τις φωτογραφίες του αδελφού μας; Τίποτα δεν σέβονται».

Λίγο αργότερα την πύλη του Ερυθρού Σταυρού πέρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιάννης Μακρής, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε στην «Espresso»: «Τα ΜΜΕ μας έχουν στοχοποιήσει. Μετά το χαμό του Αλέξη, όπως εκτυλίσσονταν τα πράγματα φοβόμασταν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει θέση για την εξομάλυνση της κατάστασης».  
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ - ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


«Θα κάνουν πορείο για τον Διαμαντή;»
Το Facebook γέμισε με μηνύματα συμπαράστασης σε ειδική ανάρτηση
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η διαδικτυακή συμπαράσταση χιλιάδων χρηστών του Ιντερνετ προς το πρόσωπο του 21χρονου αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη, ο οποίος χαροπαλεύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού.

Σε ειδικό γκρουπ το οποίο ανοίχτηκε από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του τραγικού συμβάντος στο διαδικτυακό τόπο του Facebook και φέρει τον τίτλο «Διαμαντή Μαντζούνη είμαστε στο πλευρό σου», χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ δηλώνουν αλληλέγγυοι στο μεγάλο «αγώνα» που δίνει ο νεαρός αστυνομικός, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την «τρομοκρατική» -όπως τη χαρακτηρίζουν- ενέργεια, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή τους στην οικογένειά του.

«Στηρίζουμε τον άτυχο Διαμαντή στις δύσκολες στιγμές που περνάει στην Εντατική και είμαστε στο πλευρό του, στηρίζουμε τους ήρωες αστυνομικούς που δίνουν τη μάχη κατά του εγκλήματος καθημερινά και καταγγέλλουμε τους αστυνομικούς που κάνουν κατάχρηση εξουσίας, είναι μπλεγμένοι σε κυκλώματα διαφθοράς και άλλα...», αναφέρει στον επίλογό της η ανάρτηση, την οποία έχουν δημοσιεύσει δίπλα στη φωτογραφία του άτυχου Διαμαντή τα 1.916 μέλη που μέχρι αργά χτες το βράδυ είχαν «συστρατευτεί» στη διαδικτυακή προσπάθεια που γίνεται.

Οι ίδιοι μάλιστα δεν διστάζουν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά τη στάση που έχουν κρατήσει οι πολιτικοί, αλλά και μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τονίζοντας ότι με την κριτική που άσκησαν στην αστυνομία μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδήγησαν -έμμεσα- στην τέλεση... αντιποίνων. «Θα κάνουν καμιά πορεία για τον Διαμαντή;» αναρωτιούνται, προσθέτοντας πως τα media είναι οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης κατά των αστυνόμων. «Στήριζαν χωρίς ενδοιασμούς τις άνανδρες επιθέσεις και τους πετροβολισμούς κατά των ένστολων πολιτών, στοχοποιώντας ακόμα και την παρουσία τους στους δρόμους της Αθήνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα κείμενα που έχουν «ανέβει» στο συγκεκριμένο ιστότοπο.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ  

Ο ήρωας των 700 Ευρώ
Η ζωή του νεαρού αστυφύλακα των ΜΑΤ που χαροπαλεύει στον «Ερυθρό Σταυρό» και η τραγική σύμπτωση με τον θείο του που τον σκότωσαν έμποροι ναρκωτικών

Οι ημερομηνίες και τα ονόματα τριγυρνούσαν πάντα σαν τραγικός χορός γύρω από τη ζωή του νεαρού αστυφύλακα των ΜΑΤ Διαμαντή Μαντζούνη. Στις 2 Ιανουαρίου, τρεις νύχτες πριν από το αιματηρό συμβάν στα Εξάρχεια, έκλεισε τα είκοσι δύο του χρόνια.
Τριάντα δύο χρόνια πριν, μια παγωμένη νύχτα του 1977, ένας θείος του με το ίδιο ονοματεπώνυμο (από το μεγάλο σόι που κατοικούσε στα αγροτικά σπίτια του μεσσηνιακού κάμπου) σκαρφάλωνε σε μια μάντρα ενός σχολείου στην Καλλιθέα. Ο τότε ένστολος Διαμαντής Μαντζούνης ήταν ένας από τους δύο αστυφύλακες του πληρώματος περιπολικού που είχε πάρει εντολή να ξετρυπώσει άγνωστους άντρες, οι οποίοι κρύβονταν στο σχολικό ίδρυμα. Μια λάμψη έσκισε τη νύχτα. Ο πυροβολισμός από εμπόρους ναρκωτικών έριξε στο χώμα τον ηρωικό αστυφύλακα και βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο χωριό.

Η οικογένεια των Μαντζούνηδων -τρείς δεκαετίες τώρα- με το αίμα της φαμίλιας της δίνει στην πατρίδα ήρωες. Και η πατρίδα ανταμείβει τους ήρωες με 700 ευρώ. Τόσο αξίζει για τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες το παιχνίδι με τον κίνδυνο στα σκοτεινά καρτέρια του θανάτου. Ο Διαμαντής Μαντζούνης όμως έκανε το καθήκον του. Η κραυγή «πέστε κάτω», που έσωσε τη ζωή της διμοιρίας του από τις σφαίρες του Καλάσνικοφ που ξέρναγε φωτιά, είναι ακόμα μία πράξη ανυστερόβουλης γενναιότητας ενός νέου ανθρώπου που έχτιζε τη ζωή του με όνειρα και πατριωτισμό. Εννοιες εύκολα παρεξηγήσιμες στη σημερινή εποχή...

Ο 22χρονος Διαμαντής είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου που γεννήθηκε για να μεγαλώσει γρήγορα και να φύγει από την περιφρονημένη περιφέρεια για να μην τον ταπεινώσει η ζωή. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία. Εγινε άντρας στα σχολικά θρανία της προσπάθειας και του φιλότιμου, στην επαρχία της καφετέριας που βλέπει τις Κυριακές ποδόσφαιρο και θαυμάζει τις ωραίες γυναίκες που περνάνε έξω από το θαμπό από τα χνώτα τζάμι.

Ο πατέρας του, ο Αλέξανδρος Μαντζούνης, είχε καταλάβει έγκαιρα ότι η φτώχεια στα Πλατάνια, ένα ορεινό χωριό πάνω από το παραλιακό κεφαλοχώρι του Καλού Νερού, μόνον με μια θέση στο Δημόσιο θα έβρισκε γιατρειά. Διορίστηκε ταχυδρόμος και από το ξημέρωμα με ένα μηχανάκι μοιράζοντας γράμματα ανέθρεψε -με τη συνεχή στήριξη της γυναίκας του, της Νικολίτσας, που δούλευε κι αυτή για να τον στηρίξει- και έκανε χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία τρία περήφανα παιδιά: την Αριστέα, την Ελένη και τον Διαμαντή.

Ο Διαμαντής ήταν το καμάρι του. Ο γιος που θα προστάτευε τις αδερφές του και θα συνέχιζε την έντιμη διαδρομή του ονόματος. Ετσι είναι ακόμα οι συνήθειες στην επαρχία. Και ο Διαμαντής το ήξερε καλά. Σπουδαίος μαθητής, αποφάσισε να μπει στο αστυνομικό Σώμα όχι από ανάγκη αλλά από πεποίθηση. Το Δημόσιο εξασφάλιζε τη μονιμότητα κι αυτό το γνώριζε. Στις πανελλαδικές εξετάσεις πιάνει 18.500 χιλιάδες μονάδες και περνάει στην αστυνομία, ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση σε μεγάλη πανεπιστημιακή σχολή. Αψηφά όσους περιπαικτικά τον πειράζουν φωνάζοντάς τον «μπάτσο» και βαδίζει στη σχολή με την νοοτροπία του σύγχρονου αστυνομικού της κοινωνικής προσφοράς, των καλών αντανακλαστικών και της άρτιας εκπαίδευσης. Στο μυαλό του έχει πάντα, κάπου στην άκρη, την ιστορία με τον ήρωα συγγενή του που, με αυταπάρνηση, έβαψε με το αίμα του την ιστορία της μεταπολιτευτικής αστυνομίας.

Την ίδια ιστορία ξαναζωντάνεψε σαραντάχρονος σήμερα γνωστός της οικογένειας, όταν ήταν 11 χρόνων μαθητής στο σχολείο του χωριού Καλό Νερό. «Κάναμε μάθημα. Μπήκε μέσα ο παπάς του χωριού. Γύρισε στα δίδυμα αδέρφια του συχωρεμένου του Διαμαντή, θείου του σημερινού αστυφύλακα, στη Γεωργία και στον Αριστείδη, και τους είπε με τρόπο το μαντάτο». Εκείνη η ασπρόμαυρη εικόνα του παρελθόντος πίεσε πάλι το μυαλό των συγχωριανών της οικογένειας Μαντζούνη, όταν πληροφορήθηκαν το σοβαρό τραυματισμό του 21χρονου Διαμαντή το ξημέρωμα της 5ης Ιανουαρίου.

Δούλευε και 48 ώρες νυχτερινά για να αβγατίζει το μηνιάτικό του

Οπως ανέφεραν στην «Espresso» συνάδελφοι του Διαμαντή Μαντζούνη, ο «πιτσιρικάς με το χαμόγελο και τη λεβεντιά» ήταν ένας από τους καινούργιους αστυφύλακες που περιπολούσαν συχνά με τη διμοιρία τους την ευρύτερη περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων, του υπουργείου Πολιτισμού και των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Γνώριζε εξαρχής τις προσωπικές και οικονομικές στερήσεις του αστυνομικού σώματος και των ΜΑΤ.

Ο βασικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου Διαμαντή είναι 680 ευρώ. Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο καθημερινός αγώνας που έκανε (μαζί με χιλιάδες ακόμα συναδέρφους του) για να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση κάνοντας υπερωρίες. Υπήρχαν φορές που δούλευε 48 νυχτερινές ώρες το μήνα. Τη νυχτερινή ώρα την πληρωνόταν με 3 ευρώ. Τρία ευρώ για να τρώει πέτρες, μολότοφ και ριπές από Καλάσνικοφ. Παράλληλα αναγκαζόταν να δουλεύει τέσσερις αργίες το μήνα (Σάββατα ή Κυριακές), οι οποίες πιθανόν να γίνονταν και έξι (συνεχή Σαββατοκύριακα), λόγω των γεγονότων των τελευταίων μηνών.

«Φτάναμε να δουλεύουμε οκτώ αργίες το μήνα από τα μέσα Νοεμβρίου, χωρίς ρεπό, χωρίς επιπλέον αμοιβές, μια μαύρη, δουλική εργασία. Σαν αυτή που έκανε και ο Διαμαντής για να συμπληρώνει 960 με 980 ευρώ» μας λέει αγανακτισμένος συνάδερφός του. Επίσης (για να μην αδικούμε τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες που εμπαίζουν τη γενιά των 700 ευρώ), ο Διαμαντής έπαιρνε άλλα 57 ευρώ το μήνα. Είναι το περίφημο επίδομα επικινδυνότητας που δεν δόθηκε ποτέ και για να υποβαθμιστεί βαφτίστηκε επίδομα εδικών συνθηκών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως της έκβασης της υγείας του Διαμαντή Μαντζούνη, οι αστυνομικοί που πέφτουν θύματα τρομοκρατικών ή εγκληματικών ενεργειών δεν λαμβάνουν κανένα εφάπαξ ποσό αποζημίωσης. «Το φιλεύσπλαχνο κράτος φροντίζει να παραμένουν στο Σώμα, εάν ζήσουν τελικά. Εάν δεν μπορούν να εργαστούν καθόλου, τίθενται σε μόνιμη διαθεσιμότητα με μειωμένο μισθό» μας εξηγεί αστυνομικός που το τελευταίο διάστημα έχει δει πολλούς ένστολους της γενιάς των 700 ευρώ να ζουν από τους εράνους των φιλότιμων συναδέρφων τους.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

Ψάνχουν απεγνωσμένα για την...  γιάφκα
Συνεχίζονται οι  έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών στη δολοφονική επίθεση κατά του 21χρονου αστυνομικού
Με την τυχαία σύλληψη οκτώ (άσχετων με το περιστατικό) αντιεξουσιαστών και με επιχείρηση-σκούπα, κατά τη διάρκεια της οποίας προσήχθησαν δεκάδες άτομα απάντησε η αστυνομία στην προχθεσινή δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια, όπου τραυματίστηκε βαρύτατα ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης. Πράξη που άλλη μια φορά ανέδειξε, δυστυχώς, το έλλειμμα των υπηρεσιών της (από πλευράς πληροφοριών) γύρω από τη δράστη των αντιεξουσιαστικών ομάδων, αλλά και το σκοτάδι στο οποίο κινούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών αλλά και των φυσικών δραστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αιματηρό περιστατικό, αποκλείστηκε η περιοχή από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ώς την πλατεία Εξαρχείων και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας προσήχθησαν συνολικά εβδομήντα δύο άτομα που «μαζεύτηκαν» ακόμα και από εν λειτουργία μπαρ. Ετσι σε γνωστή καφετέρια της οδού Μεθώνης βρήκαν στο πατάρι ένα κρυμμένο πιστόλι και συνέλαβαν την ιδιοκτήτριά του, ενώ αργότερα εντόπισαν και εξέτασαν τον 41χρονο σύντροφό της, καθώς έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ληστείες σε τράπεζες και φέρεται να έχει σχέσεις με εξτρεμιστές αντιεξουσιαστές. Εντούτοις, εις βάρος του δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το όπλο βρέθηκε ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί, ερευνάται όμως η προέλευσή του.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι περισσότεροι προσαχθέντες. Εντούτοις συνελήφθησαν επτά αντιεξουσιαστές για διάφορα αδικήματα, αλλά κανείς για τη συμμετοχή του στην επίθεση. Στις έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μπιτόνια με μεγάλες ποσότητες βενζίνης, ώστε να κατασκευαστούν δεκάδες μολότοφ. Παρ’ όλα αυτά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τελικά χθες το απόγευμα δεν γινόταν λόγος για τέτοια ευρήματα  και απλώς αναφερόταν ότι κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, τρία αναισθητικά σπρέι, δύο κλομπ, τρία ρόπαλα, ένα στιλέτο, δύο τσεκούρια, δύο βαριοπούλες και εκατό κροτίδες!

Βάσει όλων αυτών, η ιδιοκτήτρια της καφετέριας και οι υπόλοιποι επτά συλληφθέντες -ανάμεσά τους και δύο Αλβανοί- οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελία και μετά τις διώξεις που τους ασκήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος διατάχθηκε η κράτησή τους μέχρι να οδηγηθούν σήμερα στο αυτόφωρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος Διαμαντής Μαντζούνης τραυματίστηκε γύρω στις 3.00 το πρωί της Δευτέρας, ενώ βρισκόταν μαζί με ακόμα δύο συναδέλφους του στη γωνία των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια. Δύο ένοπλοι με διαφορετικά αυτόματα πυροβόλησαν εναντίον τους από απόσταση τριάντα πέντε μέτρων και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν προς την πλευρά της πλατείας. Στο σημείο βρέθηκαν 31 κάλυκες, εκ των οποίων οι 27 είναι διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών από Καλάσνικοφ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις κάλυκες, διαμετρήματος 9 χιλιοστών, ρίφθηκαν από ΜΡ5.

Οπως διαπιστώθηκε, το Καλάσνικοφ χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο λεωφορείο των ΜΑΤ στις 23 του περασμένου Δεκεμβρίου στην οδό Κοκκινοπούλου, στο Γουδί, ενώ το ΜΡ5 χρησιμοποιήθηκε στις 30-4-2007, κατά την ένοπλη επίθεση εναντίον του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας. Τότε την ευθύνη είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που είχε χτυπήσει με ρουκέτα και την πρεσβεία των ΗΠΑ.


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

Πού στόχευαν και τι πέτυχαν οι τρομοκράτες

Πόσο «επιτυχημένη» μπορεί να θεωρηθεί η δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση στα Εξάρχεια από την πλευρά των εμπνευστών (κι εκτελεστών) της; Απόλυτα, αν κι εφόσον ο στόχος της ήταν να προκληθεί ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο με απρόβλεπτες εξελίξεις, εν όψει των προγραμματισμένων λαϊκών κινητοποιήσεων. Καθόλου, αν κι εφόσον εκπορεύεται από «οραματιστές» μιας καλύτερης κοινωνίας, που συντάσσονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τις διεκδικήσεις του. Με λίγα λόγια, ο χρόνος, η μεθοδολογία και ο στόχος αυτής της επίθεσης συνθέτουν ένα ύποπτο σκηνικό, που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ας δεχτούμε ότι πράγματι πίσω από το βαρύτατο τραυματισμό του αστυφύλακα των ΜΑΤ κρύβεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση που μπορεί να αποτελείται από ασύλληπτα μέλη της «17Ν» - μπορεί και όχι. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, πού αποσκοπούσε;

-Να εκδικηθεί για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη σκοτώνοντας έναν αστυνομικό, κατά το δόγμα «οφθαλμός αντί οφθαλμού».
-Να συντηρήσει και να διογκώσει το κλίμα έντασης που ακολούθησε το θάνατο του 15χρονου και κάμφθηκε λόγω των εορτών.
-Να δηλώσει «παρών» σε μια κρίσιμη κοινωνικά και πολιτικά στιγμή της χώρας.
-Να κάνει επίδειξη του οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή της προειδοποιώντας ταυτόχρονα για νέες επερχόμενες επιθέσεις.

Ας εξετάσουμε τώρα και τι πέτυχε η (όποια) οργάνωση με το χτύπημα αυτό:

-Δημιούργησε έναν «αντι-ήρωα» από το «αντίθετο» στρατόπεδο, συμψηφίζοντας τον 21χρονο Διαμαντή των 700 ευρώ με τον 15χρονο μαθητή Αλέξη.
-Εκανε τους αστυνομικούς -που ήδη βρίσκονταν στα όριά τους, λόγω της διαταγής για «ήπια αντιμετώπιση», η οποία στοίχισε τον τραυματισμό εκατοντάδων από αυτούς- να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
-Πυροδότησε κλίμα έντασης που δεν αποκλείεται να ξεσπάσει στις επικείμενες διαδηλώσεις, ακόμη πιο σκληρά απ’ ό,τι τον Δεκέμβριο.
-Γέννησε δισταγμούς και φόβους στα κοινωνικά στρώματα που είχαν ξεσηκωθεί πριν από ένα μήνα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο αποτυχίας τις επερχόμενες κινητοποιήσεις τους.

Αν οι δράστες της επίθεσης στο υπουργείο Πολιτισμού είχαν σκοπό να διαδεχτούν τη «17Ν» στο ρόλο του «κοινωνικού τιμωρού», δεν θα τα καταφέρουν εύκολα, γιατί ξεσήκωσαν αν όχι την αντίδραση, τουλάχιστον την καχυποψία του αντιεξουσιαστικού χώρου που σε μεγάλο βαθμό υποστήριζε τους προκατόχους τους. Και αυτό γιατί μέσα σε 12 μέρες έκαναν δύο σημαντικά λάθη:

-Στις 23 Δεκεμβρίου, όταν πυροβόλησαν την κλούβα των ΜΑΤ, χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο χώρο ασύλου (της Πανεπιστημιούπολης), κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ καμιά «επαναστατική» οργάνωση! Οι αντιεξουσιαστές τούς καταμαρτυρούν τώρα ότι για να εκμεταλλευτούν την κάλυψη και την ευκολία που παρέχει το πανεπιστημιακό άσυλο, έδωσαν μία ακόμη αφορμή στις αρχές να το καταπατήσουν!
-Αλλά και η επίθεση στην οδό Ζαΐμη προκάλεσε την αντίδραση του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κι αυτό γιατί χτυπώντας μέσα στα Εξάρχεια, οι εκτελεστές στοχοποίησαν ολόκληρο τον πολιτικό χώρο που δραστηριοποιείται εκεί, δίνοντας αφορμή για να χτυπηθεί, όπως φάνηκε από τις δεκάδες έρευνες και προσαγωγές που ακολούθησαν!

Οι αντιεξουσιαστές διαφοροποιούνται επισήμως από τη δολοφονική ενέργεια εναντίον των ΜΑΤ κι εκτιμούν ότι ήταν άστοχη, γιατί έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να ξεκινήσει μια ιδεολογική και πρακτική αντεπίθεση αντιστρέφοντας το κλίμα που είχε διαμορφωθεί εναντίον της και αποκτώντας τη δυνατότητα να αποτρέψει ένα νέο γύρο κοινωνικού ξεσηκωμού!


Προβοκάτσια;

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η επίθεση της οδού Ζαΐμη δεν ήταν ενέργεια «επαναστατικής» οργάνωσης, αλλά προβοκάτσια που εκπορεύεται από άγνωστα κέντρα -πιθανότατα του εξωτερικού- που έχουν στόχο την Ελλάδα. Τι πέτυχαν;

-Να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς σε μια χώρα στην οποία «βράζει» η κοινωνική αναταραχή.
-Να καταφέρουν ισχυρότατο πλήγμα στον τουρισμό, πλήττοντας έτσι ανεπανόρθωτα την οικονομία που είχε ήδη υποστεί μεγάλο τραύμα από τις καταστροφές καταστημάτων τον περασμένο Δεκέμβριο και τη δραματική μείωσης της αγοραστικής κίνησης που ακολούθησε.
-Να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην ΕΛ.ΑΣ., για την οποία ακόμη και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει ακόμη και το πιο απλό έγκλημα.
-Να προκαλέσουν πανικό κι έλλειψη ψυχραιμίας στο προσωπικό της, με κίνδυνο στην πρώτη «στραβή» να έχουμε και άλλα αθώα θύματα.
-Να διχάσουν τον κόσμο των Εξαρχείων, που δεν ξέρει τι να πιστέψει για την «ταυτότητα» και το κίνητρο των δραστών.
-Να ενώσουν (!) όλα τα κόμματα, σε ένα νέο αγώνα κατά της τρομοκρατίας που, όπως συνήθως, θα ξεκινήσει με τα «εύκολα», κάτι που προοιωνίζει πογκρόμ συλλήψεων ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, βίαιη διάλυση συλλαλητηρίων, άρση πανεπιστημιακού ασύλου και άλλα.

Ολα αυτά αναμένεται να προκαλέσουν νέα αναταραχή δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει η χώρα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που απαιτείται ηρεμία και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αφήνει στο δρόμο καθημερινά εκατοντάδες εργαζομένους είναι γεγονός δραματικό!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Εντυπωσιακό το οπλοστάσιο του «Επαναστατικού Αγώνα»

Αν πίσω από την επίθεση κρύβεται πράγματι ο «Επαναστατικός Αγώνας», το γεγονός ότι δεν έχει στείλει ακόμη προκήρυξη δείχνει ότι πιθανότατα προετοιμάζει και άλλη επίθεση. Τι στόχο θα επιλέξει την επόμενη φορά είναι βεβαίως άγνωστο... O «Επαναστατικός Αγώνας» έχει χτυπήσει συνολικά έντεκα φορές, στις επτά από τις οποίες στόχοι του ήταν αστυνομικοί, για τους οποίους τα μέλη του τρέφουν μένος, όπως φαίνεται από τις προκηρύξεις τους.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά με διπλή βομβιστική επίθεση στο κτίριο 6 του δικαστικού συγκροτήματος της Ευελπίδων στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, οπότε τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Μετά τη βόμβα στη Citibank Νέου Ψυχικού (14 Μαρτίου 2004) και την τριπλή βομβιστική επίθεση στο τμήμα Καλλιθέας (5 Μαΐου 2004) η οργάνωση έκανε επίδειξη τεχνογνωσίας ανατινάζοντας με τηλεχειρισμό λεωφορείο των ΜΑΤ εν κινήσει στην Π. Ράλλη, στο Ρουφ. Ως επιθέσεις εντυπωσιασμού θεωρούνται και οι βόμβες στα υπουργεία Απασχόλησης (2 Ιουνίου 2005) και Οικονομικών (12 Δεκεμβρίου 2005).

Θεαματική ήταν η απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του, με βόμβα σε σταθμευμένο ποδήλατο που πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο (30 Μαΐου 2006). Ακολουθεί το πιο δυναμικό και εντυπωσιακό χτύπημα της οργάνωσης, η επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας (12 Ιανουαρίου 2007). Δώδεκα ημέρες μετά την κλοπή του ημιαυτόματου από τον αστυνομικό φρουρό του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου η οργάνωση «γαζώνει» με το ίδιο όπλο το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (30 Απριλίου 2007). Πυροβολεί με Καλάσνικοφ την κλούβα των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου (23 Δεκεμβρίου 2008) και τραυματίζει βαρύτατα με το ΜΡ5 τον αστυνομικό των ΜΑΤ στην οδό Ζαΐμη, εκτοξεύοντας και επιθετική χειροβομβίδα.

Οι κινεζικές ρουκέτες RPG-7, τα ημιαυτόματα τύπου ΜΡ5 και τα Καλάσνικοφ, οι ελληνικής κατασκευής επιθετικές χειροβομβίδες, τα συστήματα τηλεχειρισμού, ασύρματα ή με καλώδιο, και ένα μεγάλο απόθεμα εκρηκτικών υλών συνθέτουν ένα ογκώδες και ιδιαίτερα απειλητικό οπλοστάσιο που η οργάνωση φροντίζει να επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία! Πώς βρέθηκαν στα χέρια της όλα αυτά, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει τόσο εντυπωσιακές -και συχνά ριψοκίνδυνες- επιθέσεις; Είναι τα μέλη της ασύλληπτα στελέχη της «17Ν» που συνεχίζουν τη δράση της ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω τους; Γεγονός είναι ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» ανεβάζει ψηλά το επίπεδο της αντιπαράθεσης με το κράτος. Και το τελευταίο δείχνει -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- ότι δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει...
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Πηγή ➤ espressonews

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου