11/02/2016 Θρήνος σε όλη η Ελλάδα για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta Bell 212 - Π.Ν-28.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στις Ενοπλες Δυνάμεις επί τριημέρου για τον ξαφνικό χαμό των τριών Αξιωματικών μας.

Δύο σοροί των αγνοούμενων αξιωματικών μας από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην ξηρά χθές. Αγνοείται ο τρίτος αξιωματικός.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.
Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.

Κατά πληροφορίες οι δύο νεκροί, οι οποίοι έχουν  αναγνωριστεί, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.
Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου.
Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.

Τι μπορεί να συνέβη και το ελικόπτερο συνετρίβη ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης ειπώθηκε ότι στα ελικόπτερα αυτά οι δυνατότητες πτήσεων είναι εξαιρετικές, είναι οι καλύτερες.
Στις 02:45 τα ξημερώματα, την ώρα που χάθηκε το στίγμα του ΠΝ-28 από τα ραντάρ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.
«Δεν ανακοινώθηκε τίποτα απ’ την πλευρά του ελικοπτέρου, δεν είχαμε κανένα σημάδι, καμία ένδειξη» είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ερώτηση εξήγησε ότι το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδών, περίπου 130 μέτρα δηλαδή. «Οι πιο πολλές ασκήσεις γίνονται νύχτα» είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης.

Μέχρι αυτή την ώρα στην θαλάσσια περιοχή δίπλα στο σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ΠΝ-28 αλλά και στη βραχώδη περιοχή της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο γίνονται έρευνες από βατραχάνθρωπους των ΟΥΚ, κομάντος της ΕΜΑΚ, της 31ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και αλεξιπτωτιστές του στρατού.
Για την υπόθεση ξεκίνησε ήδη το έργο της η επιτροπή διερεύνησης ατυχήματος που συστάθηκε ενώ στο σημείο των ερευνών στην Κίναρο μετέβησαν με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργος Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΝ  αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης.

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα. «Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

«Βρήκα τα συντρίμμια του ελικοπτέρου σε μια χαράδρα»: Συγκλονίζει η κάτοικος της Κινάρου
Η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η μία από τις δύο κατοίκους της Κινάρου, της νησίδας στην οποία γράφτηκε η τραγωδία με το ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού συγκλονίζει με την περιγραφή της για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης.
«Με πήραν στις 3.30 από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω. Και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια» λέει η κυρία Κατσοτούρχη.
«Έχω σοκαριστεί μου ράγισε η καρδιά όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα το Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είμαι σε κατάσταση σοκ» δηλώνει συντετριμμένη η μοναδική σήμερα κάτοικος του νησιού, καθώς ο γιος της απουσίαζε από την Κίναρο.

Το χρονολόγιο  της τραγωδίας:
Ώρα 01:48: Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απονηώθηκε από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς για νυχτερινή πτήση. Αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντοπισμός στόχος επιφανείας, δηλαδή πολεμικών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεωρούνται «εχθρικά».
Ώρα 02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28.
Ώρα 04:40: Εντοπισμός θερμικού ίχνους από το ελικόπτερο ΠΝ-56, οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι
Ώρα 07:01: Εντοπίστηκαν συντρίμμια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απογειωθεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση.
Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν οι φρεγάτες Ύδρα, Έλλη, Νικηφόρος Φωκάς, Αδρίας, Σπέτσαι και η πυραυλάκατος Γρηγορόπουλος. Από αέρος τα ελικόπτερα Aegean Hawk ΠΝ-56 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Σπέτσαι), το ΠΝ-30 τύπου ΑΒ-212 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Αδρία) ακόμη δύο ελικόπτερα Super Puma και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130.
Λίγο μετά τις 11:00 ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον τρίτο. Οι δύο νεκροί, που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης του ελικοπτέρου.

Το προφίλ
των τριών αξιωματικών
– Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών (γεννήθηκε το 1979). Πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης, έγγαμος
– Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο
– Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί
Το βάθος στη θαλάσσια περιοχή που αναζητούσαν το πιλοτήριο (κόκπιτ) οι ομάδες διάσωσης κυμαίνεται από 50 ως 100 μέτρα.





Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου