Ένα δισ. ευρώ το κόστος της προσφυγικής κρίσης (Δηλώσεις Μουζάλα στη βουλή)

elas-lyste.blogspot


ΛΥΣΤΕ blog ➤Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ αποτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το κόστος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πιέζει την Ε.Ε. για αύξηση της οικονομίας βοήθειας.

Μιλώντας στη Βουλή, χθες, τόνισε ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ωστόσο χαρακτήρισε υπαρκτό τον κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι το κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα είναι περισσότερο από ένα δισ. ευρώ, υπερβαίνει -όπως είπε- και τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που το υπολόγιζε στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην Ε.Ε. για τη μη εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων. «Πιέζουμε πολύ για τη γρήγορη εκταμίευση», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τα hotspots προχωρούν γρήγορα, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και παραδέχθηκε κυβερνητικές και προσωπικές ευθύνες.

Νέα παράταση 
Για το τέλος Φεβρουαρίου μετέθεσε την ολοκλήρωση των hotspots ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μετά τις δεσμεύσειςτου πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η ολοκλήρωση θα γίνει έγκαιρα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hotspots και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα» διαβεβαίωσε, ο κ. Δρίτσας.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία ή δύο περιοχές.

Αναφορικά με τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι εάν Ευρώπη πιστεύει πως μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση για τη διαχείριση του προβλήματος, τότε «κάνει μεγάλο λάθος».

Ωστόσο, θετικά τοποθετήθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και ειδικότερα στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. πρέπει να εξετάζεται θετικά», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το Προσφυγικό βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ καλή τη στάση που κράτησε ο Δήμος, «διότι είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει κι αν ο καθένας το αντιμετωπίζει με τη λογική να φύγουν από την αυλή μου κι ας πάνε όπου άλλου, δεν βγάζεις άκρη».

Πηγή ➤ limenika-nea

Share on Google Plus

Lorentzo

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου