Ο Γ.Βαρουφάκης «ξαναχτυπά»: «Γιατί οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με έλεγαν δεξιό και ενδοτικό»

elas-lyste.blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Άρθρο σε καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα Μεγάλη Παρασκευή ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή το έξτρα πακέτο μέτρων των 3,6 δισ.

Όπως γράφει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης «Διαβάζω ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να δεσμευτεί νομικά ότι, αν ο μνημονιακός στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος (δηλαδή πάνω από 6 δισ. ετησίως) δεν μπορεί να επιτευχθεί έως το 2018, τότε νέα μέτρα λιτότητας θα ενεργοποιούνται αυτομάτως, έως ότου επιτευχθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερο ατόπημα!».

Και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός πρώτη φορά δεσμεύτηκε στον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ την 27η Απριλίου 2015 (ερήμην μου, καθώς γνώριζε ότι δεν θα συμφωνούσα). Όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε, μου απάντησε ότι η συμφωνία απαιτεί δούναι και λαβείν. "Και ποιο είναι το λαβείν μας εν προκειμένω;" ρώτησα. "Θα μας δώσουν κάτι για το χρέος", μου απάντησε».

Όπως γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε τότε στον πρωθυπουργό: «πως το επιχείρημά του θυμίζει ψαρά που προσπαθεί να διώξει επιτιθέμενο καρχαρία, ρίχνοντας αίμα στο νερό: "Δεσμευόμενος", του θύμισα, "σε διαρκές πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, είναι σαν να δηλώνεις πως το χρέος είναι βιώσιμο. Τους προκαλείς να μη σου δώσουν ποτέ θεραπευτική αναδιάρθρωσή του!"».

Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως τότε «Συνεπικουρούμενος πλήρως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πάσχιζα να θυμίζω στον πρωθυπουργό γιατί ζητούμε την αναδιάρθρωση χρέους: Τη ζητάμε ώστε να είναι εφικτή η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 1,5%, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος των κλιμακούμενων φοροεπιδρομών, η προσδοκία των οποίων αποτρέπει τους επενδυτές».

Ιδέα Βαρουφάκη ο αυτοματοποιημένος κόφτης

Και συνεχίζοντας ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον Α. Τσίπρα έναν μηχανισμό σαν αυτόν που ζητά τώρα το ΔΝΤ! «Ένα μήνα μετά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο διαπραγματευτικό έδαφος», γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ «πρότεινα στον πρωθυπουργό, ως τακτικό ελιγμό, να προσφέρουμε στους δανειστές την εξής «ανταλλαγή»: Εκείνοι θα συμφωνούσαν στη χαλάρωση της λιτότητας (στόχο πρωτογενούς στο 1,5%) κι εμείς θα δεσμευόμασταν νομικά σε αυτοματοποιημένα νέα μέτρα, αν η χαλάρωση δεν αποδώσει μεγαλύτερα δημόσια έσοδα (μέσω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας)».

Και για να μην έχει ουδείς αμφιβολία ο Βαρουφάκης καταλήγει: «Οι υπόλοιποι συνάδελφοι της ομάδας διαπραγμάτευσης αντέδρασαν αρνητικά, χαρακτηρίζοντας την πρότασή μου "ενδοτική", "νεοφιλελεύθερη" και λέγοντας -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι απεκαλύφθη πόσο... "δεξιός" είμαι».

Πηγή ➤ pronews


Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου