Ξύλο και… καράτε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας-σκηνές απείρου κάλλους.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤Κινέζος επιχειρηματίας πιάστηκε στα χέρια με αστυνομικούς για το… γνήσιο της υπογραφής

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας όταν Κινέζος επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Κινεζικού Εμπορικού και Πολιτισμικού Συνδέσμου στην Ελλάδα πήγε να θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής του, σύμφωνα με ρεπορτάζ τους «Έθνους της Κυριακής».

Μία τυπική διαδικασία που συνήθως διαρκεί μερικά λέπτά μετέτρεψε σε ρινγκ το αστυνομικό τμήμα. Κατά τους αστυνομικούς  ο Κινέζος επιχειρηματίας αντιστάθηκε όταν επιχείρησαν να εξακριβώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς του και τους επιτέθηκε με… καράτε.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη και κατηγορείται για αντίσταση κατά της Αρχής  και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο κινέζος επιχειρηματίας τους επιτέθηκε με τα χέρια για να τους εξαναγκάσει να παραλείψουν τον έλεγχο των σοχιείων του. Επίσης κατηγορείται ότι με πρόθεση κατέστρεψε τα… γυαλιά ηλίου που φορούσε ο ένας εκ των αστυνομικών που δέχθηκαν τις λαβές καράτε.

 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Κινεζικού Εμπορικού και Πολιτισμικού Συνδέσμου στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι όχι μόνο βρέθηκε αναπάντεχα κατηγορούμενος, αλλά και ότι οι αστυνομικοί τον «ξυλοφόρτωσαν». Η υπόθεση κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες και σύντομα θα εκδικαστεί στο Εφετείο, το οποίο θα κρίνει εάν τελικά στο ΑΤ Ομονοίας έπεσε «ελληνικό ξύλο» ή «κινέζικο καράτε».
Οι διάλογοι που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκαλούν άφθονο γέλιο για τα γεγονότα που σημειώθηκαν την Πρωτοχρονιά του 2014 στο Α.Τ. Ομόνοιας.

«Μέσα στο Τμήμα αντελήφθην μια όχληση. Είδα τον εν λόγω κύριο να έχει πιάσει από τον λαιμό τον συνάδελφό μου. Φορούσα στολή. Τον παρακάλεσα να σταματήσει. Με έσπρωξε με τα χέρια στο στήθος. Ελληνικά καταλάβαινε γιατί εμάς μας μιλούσε ελληνικά» κατέθεσε ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ο οποίος είχε σπεύσει να βοηθήσει τους συναδέλφους του.

«Υπήρχε προηγούμενο»
Ο αξιωματικός υπηρεσίας που ήταν εκείνη την ημέρα υπηρεσία στα γνήσια υπογραφής και βασικός «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. «Τη μέρα που ήρθε ο κύριος υπήρχε προηγούμενο» ισχυρίστηκε. «Είχε έρθει πριν ένα μήνα κάποιος με το διαβατήριο του κυρίου (...) Μετά ήρθε ένας φίλος του. Τη Δευτέρα (30/12/2014) ήρθε ο κύριος και θεώρησα σωστό να του κάνω εξακρίβωση όπως μου δίνει δικαίωμα ο Νόμος. Μπορεί να είχε κάποια απόφαση εις βάρος του. Του είπα ότι θα ανέβουμε πάνω να κάνουμε εξακρίβωση. Αρνήθηκε. Τον έπιασα από το χέρι να τον ανεβάσω και σε κάποια στιγμή με έπιασε από τον λαιμό. Ηρθε και ο συνάδελφος και του εξήγησε ότι πρέπει να ανέβει πάνω. Μιλούσε ελληνικά (...) απώθησε τον συνάδελφο, του σπάσανε τα γυαλιά. Ηταν και μία κυρία μαζί του. Μας επιτέθηκε και αυτή» συνέχισε. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του κατηγορουμένου, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, ο πελάτης τους είναι ευρέως γνωστός επιχειρηματίας, με μεγάλη φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2014 πήγε στο Α.Τ. Ομονοίας για θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του σε έγγραφα της εργασίας του, καθώς είναι επιχειρηματίας χονδρικού και λιανικού εμπορίου υποδημάτων. Είχε μαζί το διαβατήριό του και την επέχουσα θέση άδειας διαμονής.

Ο αρχιφύλακας που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας και υπεύθυνος για τα γνήσια υπογραφής θεώρησε τα έγγραφα του επιχειρηματία και τα σφράγισε. Ομως, τη στιγμή εκείνη χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του Κινέζου επιχειρηματία και η διαδικασία του γνήσιου υπογραφής πήρε μια εντελώς διαφορετική τροπή. «Σήκωσα το τηλέφωνο και μιλούσα με συνεργάτη μου, στην Κινεζική γλώσσα και μεταξύ των άλλων γέλασα. Εκείνος (σ.σ. ο αστυνομικός) προφανώς νόμισε πως μιλώ για εκείνον. Μου ζήτησε το κινητό τηλέφωνο. Εγώ δεν καταλάβαινα και δεν το έδινα. Τότε εκείνος με άρπαξε, για να με οδηγήσει στο κρατητήριο, όπως έλεγε.

«Με έσπρωχναν για το κρατητήριο»
Ηρθε στη συνέχεια και άλλος συνάδελφός του. Εγώ αντέδρασα, γιατί είχα τα έγγραφα της νόμιμης διαμονής στη χώρα ως επιχειρηματίας. Τα περί εξακρίβωσης στοιχείων δεν είναι αληθή, διότι ο ίδιος είχα προσέλθει με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου για θεώρηση του γνησίου της υπογραφής μου. Οι αστυνομικοί με έσπρωχναν για το κρατητήριο. Εγώ κρατούσα τα χέρια τους, για να τα απαγκιστρώσω από επάνω μου και να βγάλω το διαβατήριο και ό,τι άλλο στοιχείο της ταυτότητάς μου είχα στα ρούχα μου. Δεν προσπάθησα να ματαιώσω την ενέργεια της εξακρίβωσης των στοιχείων μου. Αυτά ήταν ενώπιόν τους. Δεν άσκησα βία. Η άνω πράξη του αστυνομικού στερούνταν νομιμότητας και ουσίας. Διότι εξακρίβωση γίνεται μόνο σε όσους στερούνται αποδεικτικών στοιχείων ταυτότητας, όχι σ' αυτούς που τα επιδεικνύουν, για θεώρηση γνησιότητας υπογραφής. Οι κινήσεις μου σε καμία περίπτωση δεν προξένησαν φόβο στους αστυνομικούς, σε σημείο να τους εμποδίσουν στην εκτέλεση της εξακρίβωσης.

Ηταν ο όροφος γεμάτος αστυνομικούς. Ολοι ένοπλοι. Θα ήταν και ντροπή να λένε πως φοβήθηκαν, από την αντίρρησή μου, να με απωθήσουν στο κρατητήριο. Ενας ξένος σε αστυνομικό μέγαρο. Χωρίς γνώση της γλώσσας. Τελείως ανήμπορος και ανυπεράσπιστος».

«Στο περιστατικό ήμασταν δύο, εκ των οποίων μόνο εγώ ήμουν ένστολος» υπογράμμισε ένας από τους δύο αστυνομικούς. Στο μόνο, πάντως, που συμφώνησαν και οι τέσσερις «πρωταγωνιστές» ενώπιον της εισαγγελέως ήταν στο πώς έσπασαν τα γυαλιά του αστυνομικού που βρέθηκε σε δεύτερο χρόνο στο σημείο. Η περιγραφή του πώς αυτά καταστράφηκαν προκαλεί επίσης άφθονο γέλιο. «Δεν κατέστρεψα με πρόθεση τα γυαλιά ηλίου. Αυτά προφανώς έπεσαν από την τσέπη του σακακιού του αστυνομικού, στην προσπάθειά του να με τραβήξει. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μηδαμινής, άλλως ευτελούς αξίας» ισχυρίστηκε ο Κινέζος. «Τα γυαλιά μου δώρο ήταν. Δεν νομίζω να είχε σκοπό να μου τα σπάσει. Πάνω στην απώθηση ήταν» σχολίασε ο αστυνομικός «θύμα».

Σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη
Στο Μονομελές Αυτόφωρο Δικαστήριο οι απόψεις διχάστηκαν. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ο επιχειρηματίας αθώος. Το δικαστήριο όμως δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση, και του επέβαλε ποινή 8 μηνών με αναστολή για την πράξη της αντίστασης. Του αναγνώρισε εντούτοις τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων. Οτι δηλαδή δεν κινήθηκε στην πράξη από ταπεινά αίτια, αλλά από πίστη ότι κατέχοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο. Για τη φθορά της ξένης ιδιοκτησίας τον κήρυξε αθώο.

Η απόφαση όμως δεν άρεσε καθόλου στον Κινέζο επιχειρηματία και αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Πολιτισμικού Συνδέσμου και άσκησε έφεση ευελπιστώντας στην πλήρη αθώωσή του.

Οι δικηγόροι του Κινέζου επιχειρηματία Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης έχουν δικαιολογημένες ελπίδες απαλλαγής του στο Εφετείο. Για να λήξει ένας αδικαιολόγητος εφιάλτης για έναν άνθρωπο που τόσο πολλά έχει προσφέρει, μεταξύ των άλλων, στη χώρα.

‘Προσπαθούσε να ελευθερωθεί’
Παρούσα στο περιστατικό ήταν και η σύζυγος του Κινέζου επιχειρηματία, η οποία επίσης υποστήριξε ότι ο αστυνομικός πρέπει να θύμωσε από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο άντρας της. «Τον έπιασε από τα ρούχα. Ο άντρας μου προσπαθούσε να ελευθερώσει τα χέρια του να βγάλει από την τσέπη τα έγγραφά μας. Το μόνο που έλεγε ήταν γιατί, γιατί, γιατί, γιατί και είχε φοβηθεί» τόνισε η σύζυγος του επιχειρηματία, παρουσιάζοντας κι εκείνη με τη σειρά της τη δική της εκδοχή.


Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου