ΑΘΩΟΙ οι 12 αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για …βασανισμό μεταναστών.

elas.lyste-blogspot

ΛΥΣΤΕ blog ➤ Είχαν τιμηθεί από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με εύφημη μνεία για την αντιμετώπιση αναίμακτα μεγάλης εξέγερσης στο χώρο όπου διέμεναν μετανάστες, εντός της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής Κανένας από όσους τους κατήγγειλαν για βίαιη και προσβλητική συμπεριφορά δεν ήταν στη δίκη να εξεταστεί ως μάρτυρας Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση όλων.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου  Ροδόπης κάθισαν προχθές 12 αστυνομικοί ως υπόλογοι ποινικώς κολάσιμης συμπεριφοράς σε βάρος μεταναστών που είχαν στασιάσει πριν 4 χρόνια.  Όπως αποδείχθηκε στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία έκαναν άψογα την δουλειά τους αλλά βρέθηκαν υπόλογοι για πράξεις που δεν αποδείχθηκαν. Οι αστυνομικοί  υπηρετούσαν εκτάκτως ενισχύοντας την φύλαξη της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, μετά την μετατροπή της σε κέντρο υποδοχής μεταναστών έζησαν τις στιγμές έντονων αντιδράσεων και εξέγερσής των 800 περίπου αλλοδαπών, λειτούργησαν ψύχραιμα κάτω από εντολές ανωτέρων τους, χωρίς να …ανοίξει ρουθούνι, ωστόσο δέχθηκαν καταγγελίες που λίγο έλειψαν να τους κοστίσουν την καριέρα τους.

Το Νοέμβριο του 2012, ήταν πρωτόγνωρες οι εικόνες που έζησε η Κομοτηνή,  βλέποντας πάνω από 800 εξεγερμένους μετανάστες από διάφορες χώρες που ήθελαν να προωθηθούν στην Ευρώπη και παρέμεναν στην Κομοτηνή, να καίνε ό,τι εύρισκαν μπροστά τους, όπως στρώματα, κλινοσκεπάσματα, να καταστρέφουν κρεβάτια, να απειλούν με αυτοσχέδιους λοστούς, να σπάνε τζάμια και ό,τι άλλο υπήρχε. Κατέστρεψαν μια υλικοτεχνική υποδομή που έγινε προκειμένου τα υποδειγματικά κτίρια μιας Σχολής  Αστυφυλάκων, να μπορούν φιλοξενήσουν σε μια έκτακτη περίοδο αυτούς τους ανθρώπους που ζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη.
NOMIKH ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ
Ειδικά Προγράμματα για Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πυροσβέστες, Στρατιωτικούς και όχι μονο!

Παρ' όλη την εκρηκτική κατάσταση και τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν, το ελληνικό κράτος τις αποκατέστησε άμεσα και το προσωπικό που υπηρετούσε εκείνη την περίοδο, κατάφερε να μεταπείσει τους εξεγερμένους για να επιστρέψουν στους θαλάμους και να ηρεμήσουν. Κάποιοι από τους υποκινητές όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, αλλά, προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος κάποιων αστυνομικών. Δώδεκα αστυνομικοί αντιμετώπισαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης κατηγορίες για «άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος κρατουμένων που τους είχε ανατεθεί η φύλαξή τους».

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Την επίμαχη περίοδο, η σχολή είχε γίνει "γυαλιά καρφιά", οι μερίδες του φαγητού από τα κέτερινγκ σάπιζαν αφού οι κρατούμενοι αρνούνταν να φάνε, ενώ φωτιές έβγαιναν από όλα τα παράθυρα, ακούγονταν συνθήματα για απελευθέρωση από τις ταράτσες και όπου αλλού είχαν πρόσβαση. Οι εικόνες αυτές θύμιζαν ένταση και όλοι απεύχονται να επαναληφθούν.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης οι 12 κατηγορούμενοι αστυνομικοί ήρθαν από τις υπηρεσίες τους όπου βρίσκονται σήμερα, δηλαδή από  την Αθήνα, Καρδίτσα, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα και κάθισαν στο εδώλιο για να λογοδοτήσουν για την κατηγορία που τους απαγγέλθηκε. Μάρτυρες στη δίκη κατέθεσαν οι αστυνομικοί διευθυντές Θράκης και άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ, τα οποία είχαν χειριστεί όλη την υπόθεση της εξέγερσης και είχαν ιδία αντίληψη της κατάστασης, ενώ οι μηνυτές ήταν εξαφανισμένοι και δεν εμφανίστηκε ουδείς.

ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Η συνήγορος υπεράσπισης των περισσοτέρων Χαρούλα Καλλή δικηγόρος Κομοτηνής ανέγνωσε στο δικαστήριο την εύφημο μνεία που είχαν  από τον ίδιο τον αρχηγό, τότε, οι αστυνομικοί για τους άψογους χειρισμούς της υπόθεσης λέγοντας ότι αυτή η αναγνώριση του ρόλου τους στην ενάσκηση του καθήκοντος, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το κατηγορητήριο. Ο συνήγορος υπεράσπισης Ανδρέας Μπότσαρης εστίασε στο γεγονός ότι η δίωξη για τον αστυνομικό που υπερασπιζόταν, ασκήθηκε 1,5 χρόνο μετά και ότι στην ουσία όλα τα καταγγελλόμενα ήταν ψέματα. Δεν ευσταθούσαν σε σχέση με τους χειρισμούς και την προσπάθεια που καταβλήθηκε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να εκτονωθεί  η κρίση ομαλά. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν και η δικηγόρος Αλεξανδρούπολης  Ίλια Μαρινάκη που υπερασπίστηκε δύο κατηγορούμενους οι οποίοι  είχαν σοβαρό άλλοθι. Την επίμαχη μέρα βρίσκονταν σε άλλο χώρο από αυτόν που ήταν οι αλλοδαποί. Δυο ακόμη δικηγόροι  ένας εξ Αθηνών κι ένας εκ Κέρκυρας συμμετείχαν ως υπερασπιστές στη δίκη.

ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας  Διονύσιος Λαμπρίδης πρότεινε και ο ίδιος την αθώωση των 12 αστυνομικών, οι οποίοι ικανοποιημένοι μετά την αθωωτική απόφαση, επιστρέφουν απερίσπαστοι στις υπηρεσίες τους. Για όλους όμως αυτή η εμπειρία παραμένει τραυματική, για την ταλαιπωρία και την ψυχική φθορά μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση δεδομένου ότι αν υπήρχε καταδίκη, θα αντιμετώπιζαν μέχρι και απόταξη από το Σώμα. Τέλος καλό όμως όλα καλά.

Πηγή ➤ xronos.gr



Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου