Επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας(Νυχτερινά)-Τι ισχύει -Διαπιστώσεις.ΛΥΣΤΕ blog ➤ Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, χορηγείται σε όλο το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικό Προσωπικό, Ειδικούς Φρουρούς) καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος,  που εκτελεί νυχτερινή   υπηρεσία και προσδιορίζεται σε ώρες νυχτερινής απασχόλησης.
 Στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού  Σώματος καταβάλλεται, για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης και μέχρι 48 ώρες το μήνα κατά ανώτατο όριο , το ποσό των δύο ευρώ και εξήντα λεπτών (2,60).
Ως νυχτερινή υπηρεσία θεωρείται εκείνη που εκτελείται  μεταξύ της 22.00 και της 06.00  ώρας.
Οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης κατά έτος δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 16.000.000 ώρες για το Αστυνομικό Προσωπικό,και τους Ειδικούς Φρουρούς  και τα 6.144.000 ώρες για το Πυροσβεστικό Προσωπικό.
Για το Λιμενικό Σώμα  είναι 4.000.000 ώρες,  για 10.000  υπαλλήλους.

Συμπερασματικά μετά από μια απλή μαθηματική πράξη προκύπτει πρόβλημα με την πληρωμή των νυχτερινών των Αστυνομικών


 • -   16.000.000 ώρες για κάθε έτος για 55.000  Αστυνομικούς,  δηλαδή  291 ώρες το έτος,  για κάθε Αστυνομικό  24 ώρες  το μήνα  κατά μέσο όρο

 • -   6.144.000 ώρες για κάθε έτος  για 14.000 πυροσβέστες, δηλαδή  439 ώρες το έτος για   κάθε Πυροσβέστη,  37 περίπου ώρες  το μήνα κατά μέσο όρο

 • - 4.000.000 ώρες για κάθε έτος για 10.000 λιμενικούς,  δηλαδή 400  ώρες το έτος,  33 ώρες το μήνα  κατά μέσο όρο

Με την 8002/32/204-ε από 21-9-2012  Κ.Υ.Α.  ανώτατο μηνιαίο όριο, ωρών νυχτερινής απασχόλησης, για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται πλέον ως ακολούθως:

 • δεκάξι (16)  ώρες για το ένστολο προσωπικό, το οποίο στα κύρια καθήκοντα του εκτελεί υπηρεσία των εδαφίων (α) και (δ)  της παρ. 1 του άρθρου 1 του ΠΔ 394/2001   όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (γραμματείες , γραφεία , επιτελεία,) 
 •  σαράντα οκτώ  (48) ώρες για το ένστολο προσωπικό στις λοιπές περιπτώσεις .

Επιπλέον για το προσωπικό με την 8002/32/204-ε από 21-9-2012  Κ.Υ.Α καθορίζεται ως ετήσιο ανώτατο όριο νυχτερινής απασχόλησης οι τετρακόσιες ογδόντα οκτώ (488) ώρες ανά δικαιούχο.
Το «σίριαλ» για τα νυχτερινά των Αστυνομικών και για τη συνέχιση της πληρωμής αυτών συνεχίζεται και φέτος τεινοντας να γίνει θεσμός αφού παίζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια.
την αυλαία παραδοσιακα ανοίγει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δηλώνει ότι τελείωσε το κονδύλι και δεν πρόκειται να συμπληρωθεί, ενώ η πλοκή συνεχίζεται με τους  συνδικαλιστές  που αγωνίζονται να βρεθεί το κονδύλι
την λύση την δίνει από την αρχαιότητα έως σήμερα''ο από μηχανής θεός'' πολιτική ηγεσία που ως δια μαγείας βρίσκει ξαφνικά, φυσικά μετά από πιέσεις  τα ποσά που απαιτούνται  για την συνέχιση της καταβολής του επιδόματος.
και φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι μένουν ικανοποιημένοι παραβλέποντας το γεγονός πως όλοι τους το γνώριζαν δλδ ότι το κονδύλι του σχετικού κωδικού είχε ημερομηνία λήξης όπως κάθε χρόνο.

Η σκληρή πραγματικότητα αποδεικνύει τα παρακατω με την μορφή ερωτήματος


 • μήπως γίνεται καταστρατήγηση του επιδόματος
 • υπάρχουν μηνύματα περί κατάχρησης του επιδόματος,
 • έχουν ελεγχθεί τα ανωτέρω
 • ο συνδικαλισμός μήπως δεν μπορεί να υπερασπισθεί τον μάχιμο Αστυνομικό
 • στο Υπουργείο-Αρχηγείο μήπως δεν γίνετε ορθολογική χρήση του Police On Line(POL) ωστε να μπορούν να υπολογίσουν τις πραγματικές ετήσιες ώρες απασχόλησης του προσωπικού, ώστε να γραφούν και τα αντίστοιχα κονδύλια στον προυπολογισμό,
 • μήπως στα γραφεία των Βουλευτών και υπουργών και λοιπών επίσημων λαμβάνουν τον ανώτατο αριθμό ωρών νυχτερινής απασχολήσεις μηνιαίως, παρότι  λαμβάνουν και άλλα σχετικά επιδόματα, όπως π.χ.εκτός έδρας
 • μήπως παρατηρείται το φαινόμενο αστυνομικοί να εκτελούν υπηρεσία στην γραμματεία της υπηρεσίας τους (Αρχηγείο, επιτελεία κ.λ.π.) και  να εργάζονται έως και 4 νύχτες το μήνα, δηλαδή 32 ώρες  το μήνα,  ενώ μάχιμοι συνάδελφοι τους, να   κάνουν τις  ίδιες ώρες ίσως και λιγότερες .
 • μήπως θα έπρεπε να να γίνει ουσιαστικός έλεγχος για το ποιος εργάζεται  στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια της νύχτας, τι καθήκοντα ασκεί και εάν κρίνεται απαραίτητη  η άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων, κατά τι νυκτερινές ώρες,
 • μήπως πρέπει κάποια στιγμή να γνωρίζουμε το πόσες ώρες νυχτερινής εργασίας, εκτελούν κατά  μέσο όρο οι συνάδελφοι  ανά βαθμό   και ανά υπηρεσία .
 • μήπως πρέπει να γίνει  ορθή κατανομή των αναλογούντων ωρών

           
                ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ Εύαγγελος 
                  Μέλος Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης
                  Μέλος Ελεγκτικής επιτροπής I.P.A.Θεσσαλονίκης 
                Μέλος ΑΣΠΑ
Πηγή ➤

Share on Google Plus

V Sim

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου