Σας «κατασκοπεύει» το κινητό σας? - Δείτε πώς θα προστατευθείτε!

elas-lyste.blogspot


ΛΥΣΤΕ blog ➤ Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας τηλέφωνα μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, καθώς με μερικά χτυπήματα του
δαχτύλου μας στην οθόνη μπορούμε να βρούμε πληροφορίες, να ενημερωθούμε, να ελέγξουμε το πρόγραμμά μας και να δούμε πού έχει μποτιλιάρισμα.

Ωστόσο, όλα αυτά έχουν την «τιμή» τους: οι εφαρμογές αυτές για να λειτουργούν και να διευκολύνουν τη ζωή μας απαιτούν από εμάς να τους δίνουμε πολλές πληροφορίες: την τοποθεσία μας, τις δραστηριότητές μας, τους λογαριασμούς μας σε mail και social media, όλα αποτελούν «θησαυρούς» για τους δημιουργούς των εφαρμογών, οι οποίοι τα αξιοποιούν για -τι άλλο;…- διαφήμιση.

Το κακό είναι ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να πέσουν σε κακόβουλα χέρια, αν οι servers των εταιρειών που κατασκευάζουν τις εφαρμογές χακαριστούν, ενώ συχνά οι εφαρμογές μας ζητούν υπερβολικά δικαιώματα, όπως administrative δικαιώματα ή τη χρήση άλλων εφαρμογών, άσχετων με τη λειτουργία τους (π.χ. γιατί μια εφαρμογή για τον καιρό να ζητά πρόσβαση στις επαφές μας ή στην κάμερα;…).

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας και να «θωρακίσουμε» στο μέτρο του δυνατού την ιδιωτικότητά μας όσον αφορά στη χρήση του κινητού τηλεφώνου μας. Και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σβήσουμε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιούμε πλέον, καθώς ακόμα και σε «αργία» μεταδίδουν πληροφορίες στον κατασκευαστή.

Στη συνέχεια, ελέγχουμε τι δικαιώματα απαιτεί η κάθε εφαρμογή και ό,τι μας φαίνεται περίεργο το απενεργοποιούμε: αν στη συνέχεια η εφαρμογή δεν λειτουργήσει σωστά, τότε μας «κατασκοπεύει» και καλό είναι να την πετάξουμε.

Ειδικότερα:

Αν έχουμε τηλέφωνο Android:
Πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις και μπαίνουμε στις Εφαρμογές
Πηγαίνουμε στο φάκελο «όλες οι εφαρμογές»
Επιλέγουμε την εφαρμογή που θέλουμε.
Πατάμε την επιλογή «Άδειες»
Απενεργοποιούμε όποιες από αυτές μας φαίνονται περιττές ή περίεργες

Αν έχουμε iPhone
Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις
Επιλέγουμε την εφαρμογή που θέλουμε
Την πατάμε για να ανοίξει το μενού «Άδειες»
Απενεργοποιούμε όποιες από αυτές μας φαίνονται περιττές ή περίεργες!

Πηγή ➤ taxalia

Share on Google Plus

elas lyste

"Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "elas.lyste.blogspot.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο elas-lyste.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου